
Składniki
500 gramów
250 gramów
2 sztuki
1 łyżka
250 gramów
300 mililitrów
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
2 łyżeczki
2 łyżki
1 opakowanie
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj 4 minuty - ma być tylko obgotowany. Odcedź dokładnie.
Krok 2
W rondlu zagotuj śmietankę dolewając ok. 1/2 szkl. wody. Dodaj sos serowy, rozmieszaj dokładnie. Dodaj kostki Rosół z kury Knorr, suszony koperek i pieprz ziołowy, gotuj kilka chwil. Zdejmij z ognia i dodaj 3/4 tartego sera, wymieszaj żeby się rozpuścił.
Krok 3
Na oleju podsmaż pokrojoną na kawałeczki wędlinę - może być szynka, boczek albo kiełbasa, albo różne kawałki jakie masz. Gdy się zrumienią dodaj pokrojoną w piórka cebulę, podsmaż chwilę żeby się zeszkliła. Dorzuć tę mieszankę do makaronu, wymieszaj.
Krok 4
Do mieszanki makaronu z wędliną i cebulą wlej połowę sosu, wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem i wysypanego bułką tartą. Polej resztą sosu i posyp resztą sera. Zapiekaj ok. 45 minut z piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Wierzch powinien być rumiany. Podawaj z sałatą.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcej