
Składniki
500 gramów
250 gramów
2 sztuki
1 łyżka
250 gramów
300 mililitrów
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
2 łyżeczki
2 łyżki
1 opakowanie
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj 4 minuty - ma być tylko obgotowany. Odcedź dokładnie.
Krok 2
W rondlu zagotuj śmietankę dolewając ok. 1/2 szkl. wody. Dodaj sos serowy, rozmieszaj dokładnie. Dodaj kostki Rosół z kury Knorr, suszony koperek i pieprz ziołowy, gotuj kilka chwil. Zdejmij z ognia i dodaj 3/4 tartego sera, wymieszaj żeby się rozpuścił.
Krok 3
Na oleju podsmaż pokrojoną na kawałeczki wędlinę - może być szynka, boczek albo kiełbasa, albo różne kawałki jakie masz. Gdy się zrumienią dodaj pokrojoną w piórka cebulę, podsmaż chwilę żeby się zeszkliła. Dorzuć tę mieszankę do makaronu, wymieszaj.
Krok 4
Do mieszanki makaronu z wędliną i cebulą wlej połowę sosu, wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem i wysypanego bułką tartą. Polej resztą sosu i posyp resztą sera. Zapiekaj ok. 45 minut z piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Wierzch powinien być rumiany. Podawaj z sałatą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej