Muszelki zapiekane w sosie serowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Muszelki zapiekane w sosie serowym

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

2

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

52 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

49 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

250 gramów

2 sztuki

1 łyżka

250 gramów

300 mililitrów

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

2 łyżeczki

2 łyżki

1 opakowanie

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj 4 minuty - ma być tylko obgotowany. Odcedź dokładnie.

Krok 2

W rondlu zagotuj śmietankę dolewając ok. 1/2 szkl. wody. Dodaj sos serowy, rozmieszaj dokładnie. Dodaj kostki Rosół z kury Knorr, suszony koperek i pieprz ziołowy, gotuj kilka chwil. Zdejmij z ognia i dodaj 3/4 tartego sera, wymieszaj żeby się rozpuścił.

Krok 3

Na oleju podsmaż pokrojoną na kawałeczki wędlinę - może być szynka, boczek albo kiełbasa, albo różne kawałki jakie masz. Gdy się zrumienią dodaj pokrojoną w piórka cebulę, podsmaż chwilę żeby się zeszkliła. Dorzuć tę mieszankę do makaronu, wymieszaj.

Krok 4

Do mieszanki makaronu z wędliną i cebulą wlej połowę sosu, wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem i wysypanego bułką tartą. Polej resztą sosu i posyp resztą sera. Zapiekaj ok. 45 minut z piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Wierzch powinien być rumiany. Podawaj z sałatą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Muszelki zapiekane w sosie serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Muszelki zapiekane w sosie serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Muszelki zapiekane w sosie serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Muszelki zapiekane w sosie serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Muszelki zapiekane w sosie serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Muszelki zapiekane w sosie serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Muszelki zapiekane w sosie serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Muszelki zapiekane w sosie serowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej