Złociste udka z domową surówką Colesław - przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Złociste udka z domową surówką Colesław

Autor: Lady of the House

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
23 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

2 łyżki

2 łyżki

0.5 sztuki

3 sztuki

150 gramów

100 gramów

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udka ułożyć w naczyniu do zapiekania. Wymieszać przyprawę z olejem i powstałą marynatą polać udka. Odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.

Złociste udka z domową surówką Colesław - Krok 1

Krok 2

Piekarnik nagrzać do 190 st. C, wstawić naczynie z udkami, piec ok. 50 minut, co jakiś czas polewając mięso powstałym sosem.

Złociste udka z domową surówką Colesław - Krok 2

Krok 3

Przygotować surówkę. Kapustę drobno poszatkować. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać kapustę i marchewkę. Połączyć jogurt, majonez, ocet, sok z cytryny i musztardę. Doprawić sos pieprzem i dokładnie wymieszać z warzywami. Upieczone udka podawać z surówką.

Złociste udka z domową surówką Colesław - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Złociste udka z domową surówką Colesław - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Złociste udka z domową surówką Colesław - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Złociste udka z domową surówką Colesław - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Złociste udka z domową surówką Colesław - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Złociste udka z domową surówką Colesław - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Złociste udka z domową surówką Colesław - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Złociste udka z domową surówką Colesław - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Złociste udka z domową surówką Colesław - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Złociste udka z domową surówką ColesławZłociste udka z domową surówką Colesław

To danie uwielbiają dzieci. Być może dlatego, że udka wygodnie się je, a mięso jest miękkie i bardzo smaczne. Udka podaję z surówką Colesław własnej roboty. To zestaw idealny!