Jak zrobić domową granolę z płatków owsianych?
Domowa granola to świetny pomysł na dobre rozpoczęcie dnia. Szczególnie, jeśli z rana nie macie wiele czasu, a zależy Wam na tym, by zjeść smacznie i do syta. Poniżej dowiecie się, jak zrobić domową granolę z płatków owsianych. Domowa granola znika w mgnieniu oka, dlatego od razu przygotujcie jej więcej!
Granola – jak zrobić i od czego zacząć?
Przygotowanie granoli z płatków owsianych przypomina nieco eksperymentowanie w laboratorium. Tutaj nie ma bowiem idealnego i jedynego przepisu. Można powiedzieć, że dowolność jest jak najbardziej wskazana, ponieważ nigdy nie wiadomo, jaki składnik okażę się kluczem do stworzenia mieszanki idealnej. Dlatego, jeśli chcecie wiedzieć, jak zrobić domową granolę, to przede wszystkim zacznijcie od tego, by zastanowić się, jakie są Wasze ulubione dodatki, które pasują do śniadania.
Jak zrobić własną granolę – kilka inspiracji
Granola zazwyczaj składa się z bazy zbożowej, orzechów, owocowych dodatków i słodkiej glazury, dlatego też najbardziej pasują do niej takie produkty jak:
- rodzynki,
- migdały,
- żurawina,
- sezam,
- suszone owoce np. morele lub śliwki,
- chia,
- orzechy ziemne,
- płatki owsiane.
Jak zrobić domową granolę?
Skoro już wiecie, czego potrzeba do przygotowania domowej granoli, to teraz przedstawimy Wam najprostszy sposób na jej przygotowanie.
Jak zrobić granolę z płatków owsianych?
- Połączcie w misce 2 szklanki płatków owsianych, 2 łyżki płynnego miodu, 1 łyżkę cukru, 3 łyżki roztopionego masła i dokładnie wymieszajcie.
- Teraz masę wyłóżcie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekajcie przez ok. 100 minut w temperaturze 100 stopni, od czasu do czasu mieszając.
To oczywiście przepis na klasyczną granolę z płatków owsianych. Jeśli jednak szukacie czegoś bardziej nowego, to zajrzyjcie niżej.
Jak zrobić granolę, która stanie się Waszym ulubionym pomysłem na śniadanie?
Poniżej przestawiamy przepis na granolę z płatków owsianych obfitującą w nasiona, orzechy i słodkie dodatki. Sprawdźcie sami.
Składniki na domową granolę:
- 1 szklanka płatków owsianych,
- 1,5 szklanki orzechów nerkowca,
- ¼ szklanki pestek dyni (możecie je wcześniej uprażyć na suchej patelni),
- ¼ szklanki pestek słonecznika (je również możecie uprażyć),
- ¼ szklanki wiórek kokosowych,
- pół łyżeczki cynamonu,
- 2 łyżki płynnego miodu,
- ¼ szklanki rodzynek,
- szczypta soli morskiej.
Przygotowanie:
- Do miski wsypcie płatki owsiane, posiekane orzechy, pestki i wiórki, cynamon, miód i sól.
- Rozgrzejcie piekarnik do 175°C, a masę na domową granolę przełóżcie na blachę do pieczenia wyłożoną papierem.
- Włóżcie blachę do piekarnika na 25 minut i zapiekajcie, od czasu do czasu mieszając.
- Po upieczeniu i wystudzeniu granoli z płatków owsianych przełóżcie ją do słoika i posypcie rodzynkami.
Jak zrobić granolę z płatków owsianych? Podsumowanie
Jeśli szukacie więcej inspiracji na jej przygotowanie, to domowa granola z muesli i miodem to coś, czego powinniście spróbować. Mimo że płatki owsiane kojarzą się z nudnym śniadaniem, to w wersji z owocowymi i orzechowymi dodatkami nabierają zupełnie innego smaku i aromatu. Chrupiąca domowa granola to świetny pomysł na sycące i smaczne śniadanie, a już w szczególności, gdy podawana jest z jogurtem.
Spróbujcie także placków owsianych, które są świetnym pomysłem na śniadanie dla całej rodziny.
Komentarze (0)