Bucatini z sosem grzybowo-serowym

Autor: bernika bernika

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

150 gramów

150 gramów

1 sztuka

2 łyżki

1 szczypta

150 mililitrów

50 gramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotować w wodzie z kostką Rosołu z kury Knorr. Odcedzić, odstawić w ciepłe miejsce.

Krok 2

Grzyby pokroić, cebulę drobno posiekać. na patelni rozgrzać masło, dodać grzyby i cebule, doprawić pieprzem, przyprawą delikat i smażyć aż si zrumienią.

Krok 3

Podlać śmietanką, dodać tymianek, ser wymieszać, podgrzewać razem aż ser sie rozpuści.

Krok 4

Na talerz wyłożyć porcje makaronu, polać sosem, posypać startym twardym serem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bucatini z sosem grzybowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bucatini z sosem grzybowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bucatini z sosem grzybowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bucatini z sosem grzybowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bucatini z sosem grzybowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bucatini z sosem grzybowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bucatini z sosem grzybowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bucatini z sosem grzybowo-serowymBucatini z sosem grzybowo-serowym

Makaron bucatini swoją nazwę zawdzięcza dziurce, która przechodzi przez jego środek – słowo „buco” w języku włoskim oznacza bowiem „dziurę”. To długi makaron, kształtem przypominający spaghetti, bardzo popularny w niektórych rejonach Włoch – przede wszystkim w ich stolicy i na Sycylii. Dobrze komponuje się z różnymi sosami, które dzięki fakturze tego makaronu, mogą wnikać w jego głąb. Świetną propozycją w sezonie grzybobrania jest sos grzybowo-serowy. Do jego wykorzystania potrzebne są często spotykane w polskich lasach grzyby: maślaki i kozaki – nie trzeba więc być doświadczonym grzybiarzem, aby je zdobyć. W połączeniu z wysokoprocentową śmietaną i serem typu gorgonzola tworzą aksamitny, gęsty sos. Smaku dodają mu cebula i tymianek. W połączeniu z makaronem bucatini tworzy fantastyczne połączenie, które zadowoli niejedno podniebienie. Jeśli jesteś fanem grzybów leśnych, nie zwlekaj z ich zdobyciem i koniecznie wypróbuj ten przepis!