Bucatini z sosem grzybowo-serowym

Autor: bernika bernika

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

150 gramów

150 gramów

1 sztuka

2 łyżki

1 szczypta

150 mililitrów

50 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotować w wodzie z kostką Rosołu z kury Knorr. Odcedzić, odstawić w ciepłe miejsce.

Krok 2

Grzyby pokroić, cebulę drobno posiekać. na patelni rozgrzać masło, dodać grzyby i cebule, doprawić pieprzem, przyprawą delikat i smażyć aż si zrumienią.

Krok 3

Podlać śmietanką, dodać tymianek, ser wymieszać, podgrzewać razem aż ser sie rozpuści.

Krok 4

Na talerz wyłożyć porcje makaronu, polać sosem, posypać startym twardym serem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bucatini z sosem grzybowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bucatini z sosem grzybowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bucatini z sosem grzybowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bucatini z sosem grzybowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bucatini z sosem grzybowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bucatini z sosem grzybowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bucatini z sosem grzybowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bucatini z sosem grzybowo-serowymBucatini z sosem grzybowo-serowym

Makaron bucatini swoją nazwę zawdzięcza dziurce, która przechodzi przez jego środek – słowo „buco” w języku włoskim oznacza bowiem „dziurę”. To długi makaron, kształtem przypominający spaghetti, bardzo popularny w niektórych rejonach Włoch – przede wszystkim w ich stolicy i na Sycylii. Dobrze komponuje się z różnymi sosami, które dzięki fakturze tego makaronu, mogą wnikać w jego głąb. Świetną propozycją w sezonie grzybobrania jest sos grzybowo-serowy. Do jego wykorzystania potrzebne są często spotykane w polskich lasach grzyby: maślaki i kozaki – nie trzeba więc być doświadczonym grzybiarzem, aby je zdobyć. W połączeniu z wysokoprocentową śmietaną i serem typu gorgonzola tworzą aksamitny, gęsty sos. Smaku dodają mu cebula i tymianek. W połączeniu z makaronem bucatini tworzy fantastyczne połączenie, które zadowoli niejedno podniebienie. Jeśli jesteś fanem grzybów leśnych, nie zwlekaj z ich zdobyciem i koniecznie wypróbuj ten przepis!