
Składniki
150 gramów
150 gramów
1 sztuka
2 łyżki
1 szczypta
150 mililitrów
50 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotować w wodzie z kostką Rosołu z kury Knorr. Odcedzić, odstawić w ciepłe miejsce.
Krok 2
Grzyby pokroić, cebulę drobno posiekać. na patelni rozgrzać masło, dodać grzyby i cebule, doprawić pieprzem, przyprawą delikat i smażyć aż si zrumienią.
Krok 3
Podlać śmietanką, dodać tymianek, ser wymieszać, podgrzewać razem aż ser sie rozpuści.
Krok 4
Na talerz wyłożyć porcje makaronu, polać sosem, posypać startym twardym serem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bucatini z sosem grzybowo-serowym
Makaron bucatini swoją nazwę zawdzięcza dziurce, która przechodzi przez jego środek – słowo „buco” w języku włoskim oznacza bowiem „dziurę”. To długi makaron, kształtem przypominający spaghetti, bardzo popularny w niektórych rejonach Włoch – przede wszystkim w ich stolicy i na Sycylii. Dobrze komponuje się z różnymi sosami, które dzięki fakturze tego makaronu, mogą wnikać w jego głąb. Świetną propozycją w sezonie grzybobrania jest sos grzybowo-serowy. Do jego wykorzystania potrzebne są często spotykane w polskich lasach grzyby: maślaki i kozaki – nie trzeba więc być doświadczonym grzybiarzem, aby je zdobyć. W połączeniu z wysokoprocentową śmietaną i serem typu gorgonzola tworzą aksamitny, gęsty sos. Smaku dodają mu cebula i tymianek. W połączeniu z makaronem bucatini tworzy fantastyczne połączenie, które zadowoli niejedno podniebienie. Jeśli jesteś fanem grzybów leśnych, nie zwlekaj z ich zdobyciem i koniecznie wypróbuj ten przepis!