Sałatka wiosenna z czarnymi oliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka wiosenna z czarnymi oliwkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
226 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

232 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

194 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

2 łyżki

10 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dokładnie umyj ogórka, następnie pokrój go w cienkie plastry. Umyj rzodkiewki, usuń z nich liście i ogonki, po czym pokrój w niezbyt cienkie plastry. Dodaj do ogórka.

Krok 2

Osącz czarne oliwki z zalewy i połącz z ogórkiem oraz rzodkiewkami.

Krok 3

Rozkrusz ser feta i posyp nim całość.

Krok 4

Przygotuj Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr według przepisu na opakowaniu.

Krok 5

Polej sałatkę gotowym sosem i delikatnie wymieszaj. Podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka wiosenna z czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka wiosenna z czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka wiosenna z czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka wiosenna z czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka wiosenna z czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka wiosenna z czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka wiosenna z czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka wiosenna z czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka wiosenna z czarnymi oliwkamiSałatka wiosenna z czarnymi oliwkami

Szukasz inspiracji na dodatek do dania głównego lub łatwą w przygotowaniu przekąskę? Sałatka wiosenna z czarnymi oliwkami to propozycja właśnie dla Ciebie. Możesz zabrać ją ze sobą do pracy lub szkoły. Umyj dokładnie warzywa, obierz i pokrój w plastry. Pamiętaj, by wcześniej osuszyć je na sitku, pozbywając się nadmiaru wody. Oprócz wymienionych w przepisie warzyw dodaj pokrojoną w dużą kostkę kapustę pekińską, rukolę oraz kilka pomidorków koktajlowych, a sałatka będzie jeszcze smaczniejsza. Wsyp garść czarnych oliwek, dodając także ser feta – dzięki niemu danie zyska intensywniejszy smak. Jeśli jednak chcesz by było nieco łagodniejsze, ten ostatni zastąpisz małą mozzarellą lub pokrojonym w drobną kostkę półtłustym twarogiem. Wsyp również nieco podprażonych pestek słonecznika lub płatków migdałów oraz sezam. Pamiętaj, by składniki ostygły przed dodaniem do sałatki. Całość polej ziołowo-koperkowym lub musztardowo-miodowym sosem. Zainspiruj się tym przepisem na wiosenną sałatkę z czarnymi oliwkami. Smacznego!