Wielkanocne jajka z pieczarkami, zielonym groszkiem, szynką i żółtym serem
łatwe
2277 osób zapisało

Składniki
6 sztuk
4 łyżki
50 gramów
2 łyżki
50 gramów
5 sztuk
2 sztuki
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka ugotuj na twardo, wystudź i obierz ze skorupki. Każde z nich przekrój wzdłuż na pół i wyjmij żółtka.

Krok 2
Szynkę, ser oraz pieczarki pokrój w drobną kostkę ok. 0,5x0,5 cm i przełóż do miseczki. Dodaj żółtka.

Krok 3
Dodaj odsączony groszek oraz majonez i pieprz. Wszystko razem wymieszaj i dopraw do smaku.

Krok 4
Gotowym farszem napełnij wydrążone połówki jajek.

Krok 5
Na półmisku rozłóż kiełki słonecznika i ułóż gotowe jajka. Szczypiorek posiekaj drobno i posyp wierzch jajek. Podawaj schłodzone.


Dobra rada:
Dobrym pomysłem będzie również zastąpienie żółtego sera np. oscypkiem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejInne przepisy
Wielkanocne jajka z pieczarkami, zielonym groszkiem, szynką i żółtym serem
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć faszerowanych jajek. Wielkanocne jajka z pieczarkami, zielonym groszkiem, szynką i żółtym serem to jedna z wersji tej klasycznej przekąski świątecznej. Podawaj ją dobrze schłodzoną – wtedy będzie smakować najlepiej. Aby ją przygotować, na początek ugotuj jajka na twardo i wydrąż z nich żółtka. Do przyrządzenia farszu będziesz potrzebować m.in. gotowanej szynki, groszku zielonego, pieczarek, sera żółtego oraz majonezu. Wymieszaj ze sobą wszystkie produkty, dopraw świeżo zmielonym pieprzem i napełnij powstałym farszem wydrążone wcześniej połówki jajek. Podawaj je posypane posiekanym szczypiorkiem lub ozdobione kiełkami słonecznika czy rzeżuchy. Jeśli lubisz bardziej wyraziste przekąski, posyp całość szczyptą papryki w proszku lub granulowanym czosnkiem. Talerz z faszerowanymi jajkami ozdób sałatą rzymską, roszponką i pomidorkami koktajlowymi. Zainspiruj się tym przepisem na smaczną i niezwykle uniwersalną przekąskę wielkanocną – sprawdzi się nie tylko podczas świąt.