Wielkanocne jajka z pieczarkami, zielonym groszkiem, szynką i żółtym serem
łatwe
1767 osób zapisało
Składniki
6 sztuk
4 łyżki
50 gramów
2 łyżki
50 gramów
5 sztuk
2 sztuki
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka ugotuj na twardo, wystudź i obierz ze skorupki. Każde z nich przekrój wzdłuż na pół i wyjmij żółtka.
Krok 2
Szynkę, ser oraz pieczarki pokrój w drobną kostkę ok. 0,5x0,5 cm i przełóż do miseczki. Dodaj żółtka.
Krok 3
Dodaj odsączony groszek oraz majonez i pieprz. Wszystko razem wymieszaj i dopraw do smaku.
Krok 4
Gotowym farszem napełnij wydrążone połówki jajek.
Krok 5
Na półmisku rozłóż kiełki słonecznika i ułóż gotowe jajka. Szczypiorek posiekaj drobno i posyp wierzch jajek. Podawaj schłodzone.
Dobra rada:
Dobrym pomysłem będzie również zastąpienie żółtego sera np. oscypkiem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejInne przepisy
Wielkanocne jajka z pieczarkami, zielonym groszkiem, szynką i żółtym serem
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć faszerowanych jajek. Wielkanocne jajka z pieczarkami, zielonym groszkiem, szynką i żółtym serem to jedna z wersji tej klasycznej przekąski świątecznej. Podawaj ją dobrze schłodzoną – wtedy będzie smakować najlepiej. Aby ją przygotować, na początek ugotuj jajka na twardo i wydrąż z nich żółtka. Do przyrządzenia farszu będziesz potrzebować m.in. gotowanej szynki, groszku zielonego, pieczarek, sera żółtego oraz majonezu. Wymieszaj ze sobą wszystkie produkty, dopraw świeżo zmielonym pieprzem i napełnij powstałym farszem wydrążone wcześniej połówki jajek. Podawaj je posypane posiekanym szczypiorkiem lub ozdobione kiełkami słonecznika czy rzeżuchy. Jeśli lubisz bardziej wyraziste przekąski, posyp całość szczyptą papryki w proszku lub granulowanym czosnkiem. Talerz z faszerowanymi jajkami ozdób sałatą rzymską, roszponką i pomidorkami koktajlowymi. Zainspiruj się tym przepisem na smaczną i niezwykle uniwersalną przekąskę wielkanocną – sprawdzi się nie tylko podczas świąt.