Wielkanocne jajka z pieczarkami, zielonym groszkiem, szynką i żółtym serem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

42

701 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1741 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1748 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

4 łyżki

50 gramów

2 łyżki

50 gramów

5 sztuk

2 sztuki

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ugotuj na twardo, wystudź i obierz ze skorupki. Każde z nich przekrój wzdłuż na pół i wyjmij żółtka.

Wielkanocne jajka z pieczarkami, zielonym groszkiem, szynką i żółtym serem - Krok 1

Krok 2

Szynkę, ser oraz pieczarki pokrój w drobną kostkę ok. 0,5x0,5 cm i przełóż do miseczki. Dodaj żółtka.

Wielkanocne jajka z pieczarkami, zielonym groszkiem, szynką i żółtym serem - Krok 2

Krok 3

Dodaj odsączony groszek oraz majonez i pieprz. Wszystko razem wymieszaj i dopraw do smaku.

Wielkanocne jajka z pieczarkami, zielonym groszkiem, szynką i żółtym serem - Krok 3

Krok 4

Gotowym farszem napełnij wydrążone połówki jajek.

Wielkanocne jajka z pieczarkami, zielonym groszkiem, szynką i żółtym serem - Krok 4

Krok 5

Na półmisku rozłóż kiełki słonecznika i ułóż gotowe jajka. Szczypiorek posiekaj drobno i posyp wierzch jajek. Podawaj schłodzone.

Wielkanocne jajka z pieczarkami, zielonym groszkiem, szynką i żółtym serem - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Dobrym pomysłem będzie również zastąpienie żółtego sera np. oscypkiem.

30

Opinie o przepisie

  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 27.03.2016

    Sylwia, farsz składa się z pieczarek, zielonego groszku, szynki i sera. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Milarska

    Maria Milarska, 27.03.2016

    wolę ugotowane żółtka zmieszać tylko z odrobiną masła, musztardy, majonezu, sól, pieprz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józef Zając

    Józef Zając, 26.03.2016

    Wyglądają na smakowite!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Zimnowodzka

    Anna Zimnowodzka, 26.03.2016

    zwykłe jajko z majonezem jest najlepsze !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Kirjanów

    Elżbieta Kirjanów, 26.03.2016

    Można zjeść ,,normalne,, i trochę urozmaicenia nie zaszkodzi :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lilianna Sapielak

    Lilianna Sapielak, 26.03.2016

    Już zrobiłam pychooooooooooooooooooota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Karolak

    Marek Karolak, 26.03.2016

    No to jutro wpraszam sie na śniadanie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Jasinska

    Sylwia Jasinska, 26.03.2016

    Z czym ten farsz?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Mazur

    Teresa Mazur, 26.03.2016

    Wielkanoc to zwycięstwo Jezusa nad śmiercią .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Skapska

    Wanda Skapska, 26.03.2016

    A kalorie jak cholera

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Jezierna

    Wanda Jezierna, 26.03.2016

    Swoj chlop : smacznego tradycyjnego jajka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Turek Dołyniuk

    Magdalena Turek Dołyniuk, 26.03.2016

    Dzięki za inspirację! Jutro rano zamiast tradycyjnego jajka, zrobię właśnie takie :-). Zdrowych i pogodnych Świąt życzę!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dariusz Krynski

    Dariusz Krynski, 26.03.2016

    Jaja dostarczają na te święta politycy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Szymańska

    Karolina Szymańska, 26.03.2016

    Smakowało

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 26.03.2016

    Karolina, smakowało? :3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Szymańska

    Karolina Szymańska, 26.03.2016

    Zrobione

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Kowalczyk

    Krystyna Kowalczyk, 26.03.2016

    Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Jarecka

    Ela Jarecka, 26.03.2016

    kazdy smakuje jak lubi-dodatki sa super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Grzeszczyk

    Małgorzata Grzeszczyk, 26.03.2016

    jajka są wspaniałe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosława Wojcik

    Mirosława Wojcik, 26.03.2016

    Justyna. Czy Ty znasz Anię. ? Wiesz.że Ona jest z Ujsoł ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Michna

    Marek Michna, 26.03.2016

    Ale oczywiście każdy może jeść co lubi :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Michna

    Marek Michna, 26.03.2016

    Jestem tradycjonalistą nie przepadam za schabowym z ananasem i jajkiem z groszkiem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 26.03.2016

    Marek, na każdym wielkanocnym stole króluje jajko na twardo, czasem warto jednak urozmaicić jadłospis :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Michna

    Marek Michna, 26.03.2016

    A nie można zjeść normalnego jajka tylko wymyślać jakieś kombinacje.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Jurek

    Janusz Jurek, 26.03.2016

    RZECZYWIŚCIE ROBIĄ WRAŻENIE -WESOŁYCH ŚWIĄT

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ann Mary Madeleine

    Ann Mary Madeleine, 18.03.2016

    u mnie również :) Schodzą zawsze max szybko ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Sampolska

    Danuta Sampolska, 17.03.2016

    Ale kalorie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Pawlak

    Barbara Pawlak, 17.03.2016

    Pychotka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Labuda

    Teresa Labuda, 17.03.2016

    U mnie zamiast groszku jest ogórek kiszony

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Medycyna, Zdrowie i Uroda 44

    Medycyna, Zdrowie i Uroda 44, 17.03.2016

    (y)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wielkanocne jajka z pieczarkami, zielonym groszkiem, szynką i żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wielkanocne jajka z pieczarkami, zielonym groszkiem, szynką i żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wielkanocne jajka z pieczarkami, zielonym groszkiem, szynką i żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wielkanocne jajka z pieczarkami, zielonym groszkiem, szynką i żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wielkanocne jajka z pieczarkami, zielonym groszkiem, szynką i żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wielkanocne jajka z pieczarkami, zielonym groszkiem, szynką i żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wielkanocne jajka z pieczarkami, zielonym groszkiem, szynką i żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wielkanocne jajka z pieczarkami, zielonym groszkiem, szynką i żółtym seremWielkanocne jajka z pieczarkami, zielonym groszkiem, szynką i żółtym serem

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć faszerowanych jajek. Wielkanocne jajka z pieczarkami, zielonym groszkiem, szynką i żółtym serem to jedna z wersji tej klasycznej przekąski świątecznej. Podawaj ją dobrze schłodzoną – wtedy będzie smakować najlepiej. Aby ją przygotować, na początek ugotuj jajka na twardo i wydrąż z nich żółtka. Do przyrządzenia farszu będziesz potrzebować m.in. gotowanej szynki, groszku zielonego, pieczarek, sera żółtego oraz majonezu. Wymieszaj ze sobą wszystkie produkty, dopraw świeżo zmielonym pieprzem i napełnij powstałym farszem wydrążone wcześniej połówki jajek. Podawaj je posypane posiekanym szczypiorkiem lub ozdobione kiełkami słonecznika czy rzeżuchy. Jeśli lubisz bardziej wyraziste przekąski, posyp całość szczyptą papryki w proszku lub granulowanym czosnkiem. Talerz z faszerowanymi jajkami ozdób sałatą rzymską, roszponką i pomidorkami koktajlowymi. Zainspiruj się tym przepisem na smaczną i niezwykle uniwersalną przekąskę wielkanocną – sprawdzi się nie tylko podczas świąt.