Barszcz biały na grzybowo przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Barszcz biały na grzybowo

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

5 sztuk

1 szklanka

1 sztuka

2 łyżki

3 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby zalać 1/2 szklanki wody i namoczyć - godzinę przed gotowaniem zupy.

Krok 2

Obrać, umyć i pokroić warzywa. Ziemniaki kroić w kostkę, marchew i por w pół plasterki, seler i pietruszkę utrzeć na tarce jarzynowej (grube oczka). Grzyby pokroić w paski.

Krok 3

Włożyć wszystko do garnka (razem z obranymi ząbkami czosnku), zalać wodą, gotować 30 minut.

Krok 4

Barszcz biały rozrobić z 1/2 szklanki zimnej wody w wlać do zupy. Gotować na małym gazie 10 minut.

Krok 5

Wyjąć kiełbaski, podzielić je na kawałki i włożyć znów do zupy. Wyłowić czosnek. Dodać śmietankę. Doprawić do smaku majerankiem. Posypać koperkiem.

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz biały na grzybowo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz biały na grzybowo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz biały na grzybowo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz biały na grzybowo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz biały na grzybowo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz biały na grzybowo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz biały na grzybowo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Barszcz biały na grzybowo  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej