Składniki
4 sztuki
3 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
5 sztuk
1 szklanka
1 sztuka
2 łyżki
3 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby zalać 1/2 szklanki wody i namoczyć - godzinę przed gotowaniem zupy.
Krok 2
Obrać, umyć i pokroić warzywa. Ziemniaki kroić w kostkę, marchew i por w pół plasterki, seler i pietruszkę utrzeć na tarce jarzynowej (grube oczka). Grzyby pokroić w paski.
Krok 3
Włożyć wszystko do garnka (razem z obranymi ząbkami czosnku), zalać wodą, gotować 30 minut.
Krok 4
Barszcz biały rozrobić z 1/2 szklanki zimnej wody w wlać do zupy. Gotować na małym gazie 10 minut.
Krok 5
Wyjąć kiełbaski, podzielić je na kawałki i włożyć znów do zupy. Wyłowić czosnek. Dodać śmietankę. Doprawić do smaku majerankiem. Posypać koperkiem.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.
Czytaj więcejDelikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.
Czytaj więcej