Barszcz biały na grzybowo przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Barszcz biały na grzybowo

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

5 sztuk

1 szklanka

1 sztuka

2 łyżki

3 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby zalać 1/2 szklanki wody i namoczyć - godzinę przed gotowaniem zupy.

Krok 2

Obrać, umyć i pokroić warzywa. Ziemniaki kroić w kostkę, marchew i por w pół plasterki, seler i pietruszkę utrzeć na tarce jarzynowej (grube oczka). Grzyby pokroić w paski.

Krok 3

Włożyć wszystko do garnka (razem z obranymi ząbkami czosnku), zalać wodą, gotować 30 minut.

Krok 4

Barszcz biały rozrobić z 1/2 szklanki zimnej wody w wlać do zupy. Gotować na małym gazie 10 minut.

Krok 5

Wyjąć kiełbaski, podzielić je na kawałki i włożyć znów do zupy. Wyłowić czosnek. Dodać śmietankę. Doprawić do smaku majerankiem. Posypać koperkiem.

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz biały na grzybowo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz biały na grzybowo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz biały na grzybowo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz biały na grzybowo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz biały na grzybowo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz biały na grzybowo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz biały na grzybowo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Barszcz biały na grzybowo  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej