Barszcz biały na grzybowo

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

275

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

5 sztuk

1 szklanka

1 sztuka

2 łyżki

3 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby zalać 1/2 szklanki wody i namoczyć - godzinę przed gotowaniem zupy.

Krok 2

Obrać, umyć i pokroić warzywa. Ziemniaki kroić w kostkę, marchew i por w pół plasterki, seler i pietruszkę utrzeć na tarce jarzynowej (grube oczka). Grzyby pokroić w paski.

Krok 3

Włożyć wszystko do garnka (razem z obranymi ząbkami czosnku), zalać wodą, gotować 30 minut.

Krok 4

Barszcz biały rozrobić z 1/2 szklanki zimnej wody w wlać do zupy. Gotować na małym gazie 10 minut.

Krok 5

Wyjąć kiełbaski, podzielić je na kawałki i włożyć znów do zupy. Wyłowić czosnek. Dodać śmietankę. Doprawić do smaku majerankiem. Posypać koperkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz biały na grzybowo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz biały na grzybowo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz biały na grzybowo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz biały na grzybowo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz biały na grzybowo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz biały na grzybowo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz biały na grzybowo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej