
Składniki
80 gramów
120 gramów
120 gramów
1 sztuka
2 łyżeczki
30 gramów
1 łyżeczka
2 łyżki
100 mililitrów
550 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zmieszaj 120g masła z 2 łyżkami powideł, 100ml mleka, 80g miodu, 100g cukru pudru.
Krok 2
Gotowe ostudzić.
Krok 3
Wsyp 550g mąki pszennej do osobnej miski
Krok 4
Dodaj do mąki żółtko z jajka, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, łyżeczkę kakao i 30g przyprawy do piernika.
Krok 5
Gdy tamto się ostudzi wlej całą zawartość do drugiej miski.
Krok 6
Wyrób ciasto wałkując je schłodzoną butelką wina i uformuj pierniki.
Krok 7
Nagrzej piekarnik do 180°C.
Krok 8
Wrzuć ciasto i nastaw na 10 min.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej





























