
Składniki
1000 gramów
6 łyżek
3 łyżki
1 łyżka
2 łyżki
4 szczypty
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso wybierz chude i mało poprzerastane tłuszczem. Opłucz je dokładnie i osusz.
Krok 2
Długim ostrym nożem, np. takim do filetowania, natnij kilka otworów wzdłuż przez cały kawałek na wylot. Do każdego wepchnij, dość ciasno, owoce żurawiny.
Krok 3
Przyprawę do mięs, pokruszone kostki i esencję Knorr wymieszaj z olejem. Taką papką posmaruj mięso, włóż je do naczynia, przykryj i odstaw na kilka/kilkanaście godzin do lodówki.
Krok 4
Zamarynowane mięso możesz obwiązać nicią albo sznurkiem kuchennym żeby miało po upieczeniu ładny kształt. Włóż je do rękawa do pieczenia, wlej ok. pół szklanki wody, zamknij i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C
Krok 5
Piecz 30 min. a następnie zmniejsz temperaturę do 100 st. C i zostaw mięso w piekarniku na ok. 2 godziny.
Krok 6
Po upieczeniu rozetnij rękaw, wyjmij mięso i przykryj folią aluminiową żeby odpoczęło. Sos, który pozostał w rękawie zlej do rondelka. Zagotuj go, zredukuj trochę. Dodaj konfiturę i pieprz do smaku. Na koniec dorzuć kawałeczki zimnego masła, zdejmij z ognia i mieszaj aż masło się rozpuści.
Krok 7
Mięso podawaj pokrojone w grube plastry, z dodatkiem sosu i ew. ziemniaków.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej