Karczek pieczony z żurawiną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karczek pieczony z żurawiną

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

13

heart
42 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

349 osób wydrukowało

Pobierz pdf

127 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1000 gramów

6 łyżek

3 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

4 szczypty

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso wybierz chude i mało poprzerastane tłuszczem. Opłucz je dokładnie i osusz.

Krok 2

Długim ostrym nożem, np. takim do filetowania, natnij kilka otworów wzdłuż przez cały kawałek na wylot. Do każdego wepchnij, dość ciasno, owoce żurawiny.

Krok 3

Przyprawę do mięs, pokruszone kostki i esencję Knorr wymieszaj z olejem. Taką papką posmaruj mięso, włóż je do naczynia, przykryj i odstaw na kilka/kilkanaście godzin do lodówki.

Krok 4

Zamarynowane mięso możesz obwiązać nicią albo sznurkiem kuchennym żeby miało po upieczeniu ładny kształt. Włóż je do rękawa do pieczenia, wlej ok. pół szklanki wody, zamknij i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C

Krok 5

Piecz 30 min. a następnie zmniejsz temperaturę do 100 st. C i zostaw mięso w piekarniku na ok. 2 godziny.

Krok 6

Po upieczeniu rozetnij rękaw, wyjmij mięso i przykryj folią aluminiową żeby odpoczęło. Sos, który pozostał w rękawie zlej do rondelka. Zagotuj go, zredukuj trochę. Dodaj konfiturę i pieprz do smaku. Na koniec dorzuć kawałeczki zimnego masła, zdejmij z ognia i mieszaj aż masło się rozpuści.

Krok 7

Mięso podawaj pokrojone w grube plastry, z dodatkiem sosu i ew. ziemniaków.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karczek pieczony z żurawiną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karczek pieczony z żurawiną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karczek pieczony z żurawiną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karczek pieczony z żurawiną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karczek pieczony z żurawiną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karczek pieczony z żurawiną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karczek pieczony z żurawiną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karczek pieczony z żurawiną  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej