Karczek pieczony z żurawiną

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

11

42 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

325 osób wydrukowało

Pobierz pdf

100 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1000 gramów

6 łyżek

3 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

4 szczypty

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso wybierz chude i mało poprzerastane tłuszczem. Opłucz je dokładnie i osusz.

Krok 2

Długim ostrym nożem, np. takim do filetowania, natnij kilka otworów wzdłuż przez cały kawałek na wylot. Do każdego wepchnij, dość ciasno, owoce żurawiny.

Krok 3

Przyprawę do mięs, pokruszone kostki i esencję Knorr wymieszaj z olejem. Taką papką posmaruj mięso, włóż je do naczynia, przykryj i odstaw na kilka/kilkanaście godzin do lodówki.

Krok 4

Zamarynowane mięso możesz obwiązać nicią albo sznurkiem kuchennym żeby miało po upieczeniu ładny kształt. Włóż je do rękawa do pieczenia, wlej ok. pół szklanki wody, zamknij i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C

Krok 5

Piecz 30 min. a następnie zmniejsz temperaturę do 100 st. C i zostaw mięso w piekarniku na ok. 2 godziny.

Krok 6

Po upieczeniu rozetnij rękaw, wyjmij mięso i przykryj folią aluminiową żeby odpoczęło. Sos, który pozostał w rękawie zlej do rondelka. Zagotuj go, zredukuj trochę. Dodaj konfiturę i pieprz do smaku. Na koniec dorzuć kawałeczki zimnego masła, zdejmij z ognia i mieszaj aż masło się rozpuści.

Krok 7

Mięso podawaj pokrojone w grube plastry, z dodatkiem sosu i ew. ziemniaków.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karczek pieczony z żurawiną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karczek pieczony z żurawiną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karczek pieczony z żurawiną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karczek pieczony z żurawiną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karczek pieczony z żurawiną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karczek pieczony z żurawiną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karczek pieczony z żurawiną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej