PRZEPISY.PL
Karczek pieczony z żurawiną  - autor: Izabella Kulińska

Karczek pieczony z żurawiną

  • 90
  • 6
  • Średnie
  • 0
40
osób dodało do Mniamlisty
40
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • karkówka wieprzowa, bez kości 1000 g
  • żurawina suszona6 łyżek
  • olej roślinny3 łyżki
  • masło1 łyżka
  • żurawina2 łyżki
  • Krok 1

    Mięso wybierz chude i mało poprzerastane tłuszczem. Opłucz je dokładnie i osusz.
  • Krok 2

    Długim ostrym nożem, np. takim do filetowania, natnij kilka otworów wzdłuż przez cały kawałek na wylot. Do każdego wepchnij, dość ciasno, owoce żurawiny.
  • Krok 3

    Przyprawę do mięs i pokruszone kostki wymieszaj z olejem. Taką papką posmaruj mięso, włóż je do naczynia, przykryj i odstaw na kilka/kilkanaście godzin do lodówki.
  • Krok 4

    Zamarynowane mięso możesz obwiązać nicią albo sznurkiem kuchennym żeby miało po upieczeniu ładny kształt. Włóż je do rękawa do pieczenia, wlej ok. pół szklanki wody, zamknij i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C
  • Krok 5

    Piecz 30 min. a następnie zmniejsz temperaturę do 100 st. C i zostaw mięso w piekarniku na ok. 2 godziny.
  • Krok 6

    Po upieczeniu rozetnij rękaw, wyjmij mięso i przykryj folią aluminiową żeby odpoczęło. Sos, który pozostał w rękawie zlej do rondelka. Zagotuj go, zredukuj trochę. Dodaj konfiturę i pieprz do smaku. Na koniec dorzuć kawałeczki zimnego masła, zdejmij z ognia i mieszaj aż masło się rozpuści.
  • Krok 7

    Mięso podawaj pokrojone w grube plastry, z dodatkiem sosu i ew. ziemniaków.

Więcej przepisów z tym produktem

Przyprawa do mięs KnorrZobacz wszystkie

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

5
osób dodało do Mniamlisty
60''
4
Łatwe
7
osób dodało do Mniamlisty
30''
4
Łatwe
4
osoby dodały do Mniamlisty
90''
4
Łatwe
10
osób dodało do Mniamlisty
60''
6
Łatwe