Grillowane szaszłyki z kurczaka w sosie Chimichurri przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowane szaszłyki z kurczaka w sosie Chimichurri

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
192 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

150 osób wydrukowało

Pobierz pdf

192 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 opakowanie

4 łyżki

1 sztuka

sos:

1 pęczek

1 pęczek

0.5 pęczka

6 sztuk

1 sztuka

100 mililitrów

50 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso z kurczaka umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do miski z oliwą, skrop sokiem z limonki i dodaj Przyprawę do kurczaka Knorr, która nada mięsu odpowiedniej ostrości i sprawi, że będzie ono soczyste. Zamarynowane kurczaki odstaw do lodówki na 6 godzin.

Grillowane szaszłyki z kurczaka w sosie Chimichurri - Krok 1

Krok 2

Zioła drobno posiekaj , pokrój w kosteczkę papryczkę chili.

Grillowane szaszłyki z kurczaka w sosie Chimichurri - Krok 2

Krok 3

Czosnek rozetrzyj w moździerzu z odrobiną soli. Dodaj do niego zioła, chilli, ocet i oliwę. Wszystko razem rozetrzyj w moździerzu (tak jakbyś robił pesto). Gotowy sos dopraw do smaku szczyptą soli i pieprzu.

Grillowane szaszłyki z kurczaka w sosie Chimichurri - Krok 3

Krok 4

Kurczaki nadziej na patyki i grilluj na patelni grillowej. Ułóż na talerzu wokół małej szklanej miski, do której nalej gotowy sos.

Grillowane szaszłyki z kurczaka w sosie Chimichurri - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

W ten sam sposób można również przygotować pierś z kurczaka.

1

Opinie o przepisie

  • Michał Męcik

    Michał Męcik , 12.08.2016

    W porzadku

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane szaszłyki z kurczaka w sosie Chimichurri - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane szaszłyki z kurczaka w sosie Chimichurri - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane szaszłyki z kurczaka w sosie Chimichurri - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane szaszłyki z kurczaka w sosie Chimichurri - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane szaszłyki z kurczaka w sosie Chimichurri - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane szaszłyki z kurczaka w sosie Chimichurri - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane szaszłyki z kurczaka w sosie Chimichurri - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowane szaszłyki z kurczaka w sosie Chimichurri - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane szaszłyki z kurczaka w sosie ChimichurriGrillowane szaszłyki z kurczaka w sosie Chimichurri

Chimichurri to pochodzący z Argentyny sos do mięs. Aby przygotować ten wyjątkowy dodatek, na początek drobno posiekaj natkę pietruszki, świeżą kolendrę i pół pęczka oregano. Następnie pokrój w kosteczkę chili. Kolejny etap przygotowywania sosu to ugniatanie wszystkich składników w moździerzu. Rozpocznij od ząbków czosnku, następnie dodaj pokrojone zioła, ostrą papryczkę, ocet winny i oliwę z oliwek. Całość ucieraj do momentu, w którym konsystencją będzie przypominać pesto. Dopraw do smaku podstawowymi przyprawami. Sos chimichurri świetnie sprawdzi się do grillowanych szaszłyków z kurczaka. Będą wyjątkowo smaczne, jeśli mięso drobiowe przed podgrzewaniem odpowiednio zamarynujesz. Wykorzystaj w tym celu oliwę z oliwek i sok ze świeżo wyciśniętej limonki. Aby mięso było soczyste, po zanurzeniu w marynacie umieść je na kilka godzin w lodówce i dopiero później grilluj. Gotowe danie podawaj z sypkim ryżem, chrupiącym pieczywem lub ugotowanymi na parze warzywami. Wypróbuj ten przepis na grillowane szaszłyki z kurczaka.