Grillowane szaszłyki z kurczaka w sosie Chimichurri
łatwe
179 osób zapisało
Składniki
600 gramów
1 opakowanie
4 łyżki
1 sztuka
sos:
1 pęczek
1 pęczek
0.5 pęczka
6 sztuk
1 sztuka
100 mililitrów
50 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso z kurczaka umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do miski z oliwą, skrop sokiem z limonki i dodaj Przyprawę do kurczaka Knorr, która nada mięsu odpowiedniej ostrości i sprawi, że będzie ono soczyste. Zamarynowane kurczaki odstaw do lodówki na 6 godzin.
Krok 2
Zioła drobno posiekaj , pokrój w kosteczkę papryczkę chili.
Krok 3
Czosnek rozetrzyj w moździerzu z odrobiną soli. Dodaj do niego zioła, chilli, ocet i oliwę. Wszystko razem rozetrzyj w moździerzu (tak jakbyś robił pesto). Gotowy sos dopraw do smaku szczyptą soli i pieprzu.
Krok 4
Kurczaki nadziej na patyki i grilluj na patelni grillowej. Ułóż na talerzu wokół małej szklanej miski, do której nalej gotowy sos.
Dobra rada:
W ten sam sposób można również przygotować pierś z kurczaka.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.
Czytaj więcejDelikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowane szaszłyki z kurczaka w sosie Chimichurri
Chimichurri to pochodzący z Argentyny sos do mięs. Aby przygotować ten wyjątkowy dodatek, na początek drobno posiekaj natkę pietruszki, świeżą kolendrę i pół pęczka oregano. Następnie pokrój w kosteczkę chili. Kolejny etap przygotowywania sosu to ugniatanie wszystkich składników w moździerzu. Rozpocznij od ząbków czosnku, następnie dodaj pokrojone zioła, ostrą papryczkę, ocet winny i oliwę z oliwek. Całość ucieraj do momentu, w którym konsystencją będzie przypominać pesto. Dopraw do smaku podstawowymi przyprawami. Sos chimichurri świetnie sprawdzi się do grillowanych szaszłyków z kurczaka. Będą wyjątkowo smaczne, jeśli mięso drobiowe przed podgrzewaniem odpowiednio zamarynujesz. Wykorzystaj w tym celu oliwę z oliwek i sok ze świeżo wyciśniętej limonki. Aby mięso było soczyste, po zanurzeniu w marynacie umieść je na kilka godzin w lodówce i dopiero później grilluj. Gotowe danie podawaj z sypkim ryżem, chrupiącym pieczywem lub ugotowanymi na parze warzywami. Wypróbuj ten przepis na grillowane szaszłyki z kurczaka.