Kurczak sambal oelek

Autor: garlic garlic

ratingratingratingratingrating

701

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.75 opakowania

0.5 opakowania

0.5 kilograma

1 łyżka

1 szczypta

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

0.5 szklanki

5 sztuk

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Namocz grzyby mun i ugotuj do miękkości.

Krok 2

Skrój kurczaka w paski i skrop go sosem sojowym i posyp przyprawą Knorr. Następnie odstaw do lodówki na pół godziny.

Krok 3

Pokrojoną w piórka cebulę zeszklij i dodaj do niej paprykę skrojoną w kostkę.

Krok 5

Dodaj pokrojone grzyby, ananasa i pędy bambusa.

Krok 4

Smaż przez chwilę, dodaj trochę oliwy i wrzuć kurczaka. Smaż mieszając aż mięso przestanie być surowe.

Krok 6

Zmieszaj wodę z cukrem, maką ziemniaczaną i sambal oelek. Wlej sos do potrawy. Mieszaj przez parę minut żeby mąka się nie zbryliła. Duś pod przykryciem do zmięknięcia papryki.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej