
Składniki
1 sztuka
0.5 szklanki
0.5 kilograma
1 szczypta
2 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
1 sztuka
5 sztuk
0.75 opakowania
1 łyżka
0.5 opakowania
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Namocz grzyby mun i ugotuj do miękkości.
Krok 2
Skrój kurczaka w paski i skrop go sosem sojowym i posyp przyprawą Knorr. Następnie odstaw do lodówki na pół godziny.
Krok 3
Pokrojoną w piórka cebulę zeszklij i dodaj do niej paprykę skrojoną w kostkę.
Krok 5
Dodaj pokrojone grzyby, ananasa i pędy bambusa.
Krok 4
Smaż przez chwilę, dodaj trochę oliwy i wrzuć kurczaka. Smaż mieszając aż mięso przestanie być surowe.
Krok 6
Zmieszaj wodę z cukrem, maką ziemniaczaną i sambal oelek. Wlej sos do potrawy. Mieszaj przez parę minut żeby mąka się nie zbryliła. Duś pod przykryciem do zmięknięcia papryki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej