Kasza jaglana z bananem i bakaliami
sałatka młodości
łatwe
259 osób zapisało

Składniki
2 szklanki
120 gramów
8 sztuk
12 sztuk
4 łyżeczki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Kaszę jaglaną przepłucz zagotowaną wodą, a następnie przełóż do garnka z mlekiem i gotuj na małym ogniu (pod przykryciem) do miękkości.

Krok 2
Morele pokrój w drobną kostkę, banany - w krążki, a orzechy posiekaj.

Krok 3
Gdy kasza będzie już gotowa, przełóż ją do miseczki, posyp rodzynkami, morelami i orzechami. Dodaj banany i dokładnie wymieszaj. Podawaj na ciepło udekorowane listkiem melisy.


Dobra rada:
Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, witaminy A, witaminy B6, miedzi.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kasza jaglana z bananem i bakaliami
Drugie śniadania mają bardzo ważne zadanie: nie dopuścić do uczucia głodu, a jednocześnie nie nasycić za bardzo. Zdecydowanie w tej roli sprawdzają się sałatki. Ale nie tylko te klasyczne. Propozycja z kaszą jaglaną, bakaliami i bananem? Brzmi i smakuje doskonale!
Dla kogo? Dla zapracowanych i aktywnych, którzy chcą drugie śniadanie przygotować wcześniej i zabrać je na wynos. To klasyczna propozycja „pudełkowa”, ponieważ smakuje równie pysznie na zimno, jak i zaraz po ugotowaniu.
Na zdrowie! Kasza jaglana i suszone morele to podstawowe komponenty tego dania, które jednocześnie dostarczają naszemu organizmowi cenną miedź (0,5 mg, czyli 50% RWS). Nie tylko wspiera ona nasz układ odporność, ale dba także o właściwą układu nerwowego.
Czy wiesz, że? Kasza jaglana to prawdziwa skarbnica praktycznych zastosowań! Nie zawiera glutenu, dlatego jest szczególnie wskazana osobom chorującym na celiakię lub z alergią na gluten.