Kasza jaglana z bananem i bakaliami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kasza jaglana z bananem i bakaliami

sałatka młodości

Autor: mgr inż. Małgorzata Mękus

ratingratingratingratingrating

12

heart
205 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

168 osób wydrukowało

Pobierz pdf

259 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

120 gramów

8 sztuk

12 sztuk

4 łyżeczki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Kaszę jaglaną przepłucz zagotowaną wodą, a następnie przełóż do garnka z mlekiem i gotuj na małym ogniu (pod przykryciem) do miękkości.

Kasza jaglana z bananem i bakaliami - Krok 1

Krok 2

Morele pokrój w drobną kostkę, banany - w krążki, a orzechy posiekaj.

Kasza jaglana z bananem i bakaliami - Krok 2

Krok 3

Gdy kasza będzie już gotowa, przełóż ją do miseczki, posyp rodzynkami, morelami i orzechami. Dodaj banany i dokładnie wymieszaj. Podawaj na ciepło udekorowane listkiem melisy.

Kasza jaglana z bananem i bakaliami - Krok 3
mgr inż. Małgorzata Mękus

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, witaminy A, witaminy B6, miedzi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kasza jaglana z bananem i bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kasza jaglana z bananem i bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kasza jaglana z bananem i bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kasza jaglana z bananem i bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kasza jaglana z bananem i bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kasza jaglana z bananem i bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kasza jaglana z bananem i bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kasza jaglana z bananem i bakaliami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kasza jaglana z bananem i bakaliamiKasza jaglana z bananem i bakaliami

Drugie śniadania mają bardzo ważne zadanie: nie dopuścić do uczucia głodu, a jednocześnie nie nasycić za bardzo. Zdecydowanie w tej roli sprawdzają się sałatki. Ale nie tylko te klasyczne. Propozycja z kaszą jaglaną, bakaliami i bananem? Brzmi i smakuje doskonale!

Dla kogo? Dla zapracowanych i aktywnych, którzy chcą drugie śniadanie przygotować wcześniej i zabrać je na wynos. To klasyczna propozycja „pudełkowa”, ponieważ smakuje równie pysznie na zimno, jak i zaraz po ugotowaniu.

Na zdrowie! Kasza jaglana i suszone morele to podstawowe komponenty tego dania, które jednocześnie dostarczają naszemu organizmowi cenną miedź (0,5 mg, czyli 50% RWS). Nie tylko wspiera ona nasz układ odporność, ale dba także o właściwą układu nerwowego.

Czy wiesz, że? Kasza jaglana to prawdziwa skarbnica praktycznych zastosowań! Nie zawiera glutenu, dlatego jest szczególnie wskazana osobom chorującym na celiakię lub z alergią na gluten.