Mozzarella w galarecie z warzywami, makiem i chrupiącymi tostami
łatwe
275 osób zapisało

Składniki
na mozzarellę w galarecie z warzywami:
0.25 łyżeczki
0.5 sztuki
0.5 sztuki
1 łyżka
8 sztuk
0.5 łyżeczki
2 szklanki
1 łyżeczka
2 łyżki
60 gramów
1 łyżeczka
na chrupiące tosty:
1 sztuka
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Paprykę pokrój w cienkie paseczki. Natkę posiekaj.

Krok 2
W rondlu zagotuj wodę. Dodaj przyprawę uniwersalną Knorr, pieprz i żelatynę. Odstaw do lekkiego ostygnięcia.

Krok 3
W międzyczasie, w płaskim naczyniu rozłóż mozzarellę pokrojoną na połówki. Pomiędzy ułóż paseczki papryki i kukurydzę, posyp natką i makiem.

Krok 4
Całość zalej wodą z żelatyną i przyprawami. Odstaw na około 2 godziny do lodówki.

Krok 5
Po tym czasie zrób tosty. Tortillę podziel na małe trójkąty. Podpiecz w tosterze. Posyp papryką. Podawaj z galaretką, ułożoną na rukoli.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Mozzarella w galarecie z warzywami, makiem i chrupiącymi tostami
Chcesz podać oryginalną kolację albo podwieczorek? Przygotuj mozzarellę w galarecie z warzywami, makiem oraz chrupiącymi tostami. To smaczne fit danie, które doskonale nadawać się będzie także na poczęstunek dla gości lub dodatek do mięs. Zacznij od pokrojenia papryki i przygotowania galarety, która musi ostygnąć, zanim połączysz ją z pozostałymi składnikami, zwłaszcza z serem. Pokrój go na niewielkie kawałki i umieść w kokilkach albo innych niewielkich pojemnikach. Dodaj żółtą i czerwoną paprykę, kukurydzę konserwową, pietruszkę i mak – całość będzie apetyczna i kolorowa. Zalej każdą porcją schłodzoną galaretką. Przed podaniem przygotuj też tosty z tortilli. Wystarczy, że pokroisz ją na niewielkie trójkąty i opieczesz w tosterze. Dodaj im wyrazistości, posypując każdy kawałek papryką w proszku (słodką albo pikantną). Podawaj przekąskę ułożoną na liściach rukoli. Mozzarella w galarecie to świetna alternatywa dla klasycznych tymbalików z kurczaka – wypróbuj to zdrowe danie przy najbliższej okazji!