Mozzarella w galarecie z warzywami, makiem i chrupiącymi tostami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mozzarella w galarecie z warzywami, makiem i chrupiącymi tostami

Autor: Dodietetyka.pl, mgr inż. Magdalena Hermanowska

ratingratingratingratingrating

8

heart
132 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

202 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

275 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

na mozzarellę w galarecie z warzywami:

0.25 łyżeczki

0.5 sztuki

0.5 sztuki

1 łyżka

8 sztuk

0.5 łyżeczki

2 szklanki

1 łyżeczka

2 łyżki

60 gramów

1 łyżeczka

na chrupiące tosty:

1 sztuka

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Paprykę pokrój w cienkie paseczki. Natkę posiekaj.

Mozzarella w galarecie z warzywami, makiem i chrupiącymi tostami - Krok 1

Krok 2

W rondlu zagotuj wodę. Dodaj przyprawę uniwersalną Knorr, pieprz i żelatynę. Odstaw do lekkiego ostygnięcia.

Mozzarella w galarecie z warzywami, makiem i chrupiącymi tostami - Krok 2

Krok 3

W międzyczasie, w płaskim naczyniu rozłóż mozzarellę pokrojoną na połówki. Pomiędzy ułóż paseczki papryki i kukurydzę, posyp natką i makiem.

Mozzarella w galarecie z warzywami, makiem i chrupiącymi tostami - Krok 3

Krok 4

Całość zalej wodą z żelatyną i przyprawami. Odstaw na około 2 godziny do lodówki.

Mozzarella w galarecie z warzywami, makiem i chrupiącymi tostami - Krok 4

Krok 5

Po tym czasie zrób tosty. Tortillę podziel na małe trójkąty. Podpiecz w tosterze. Posyp papryką. Podawaj z galaretką, ułożoną na rukoli.

Mozzarella w galarecie z warzywami, makiem i chrupiącymi tostami - Krok 5
Dodietetyka.pl,  mgr inż. Magdalena Hermanowska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Teresa Chmielowska

    Teresa Chmielowska , 23.12.2017

    Super przepis zrobię

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mozzarella w galarecie z warzywami, makiem i chrupiącymi tostami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mozzarella w galarecie z warzywami, makiem i chrupiącymi tostami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mozzarella w galarecie z warzywami, makiem i chrupiącymi tostami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mozzarella w galarecie z warzywami, makiem i chrupiącymi tostami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mozzarella w galarecie z warzywami, makiem i chrupiącymi tostami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mozzarella w galarecie z warzywami, makiem i chrupiącymi tostami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mozzarella w galarecie z warzywami, makiem i chrupiącymi tostami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mozzarella w galarecie z warzywami, makiem i chrupiącymi tostami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mozzarella w galarecie z warzywami, makiem i chrupiącymi tostamiMozzarella w galarecie z warzywami, makiem i chrupiącymi tostami

Chcesz podać oryginalną kolację albo podwieczorek? Przygotuj mozzarellę w galarecie z warzywami, makiem oraz chrupiącymi tostami. To smaczne fit danie, które doskonale nadawać się będzie także na poczęstunek dla gości lub dodatek do mięs. Zacznij od pokrojenia papryki i przygotowania galarety, która musi ostygnąć, zanim połączysz ją z pozostałymi składnikami, zwłaszcza z serem. Pokrój go na niewielkie kawałki i umieść w kokilkach albo innych niewielkich pojemnikach. Dodaj żółtą i czerwoną paprykę, kukurydzę konserwową, pietruszkę i mak – całość będzie apetyczna i kolorowa. Zalej każdą porcją schłodzoną galaretką. Przed podaniem przygotuj też tosty z tortilli. Wystarczy, że pokroisz ją na niewielkie trójkąty i opieczesz w tosterze. Dodaj im wyrazistości, posypując każdy kawałek papryką w proszku (słodką albo pikantną). Podawaj przekąskę ułożoną na liściach rukoli. Mozzarella w galarecie to świetna alternatywa dla klasycznych tymbalików z kurczaka – wypróbuj to zdrowe danie przy najbliższej okazji!