Mozzarella w galarecie z warzywami, makiem i chrupiącymi tostami

Autor: Dodietetyka.pl, mgr inż. Magdalena Hermanowska

ratingratingratingratingrating

8

113 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

167 osób wydrukowało

Pobierz pdf

243 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

na mozzarellę w galarecie z warzywami:

0.5 sztuki

0.5 sztuki

1 łyżka

8 sztuk

0.5 łyżeczki

2 szklanki

1 łyżeczka

2 łyżki

60 gramów

1 łyżeczka

na chrupiące tosty:

1 sztuka

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Paprykę pokrój w cienkie paseczki. Natkę posiekaj.

Mozzarella w galarecie z warzywami, makiem i chrupiącymi tostami - Krok 1

Krok 2

W rondlu zagotuj wodę. Dodaj przyprawę uniwersalną Knorr, pieprz i żelatynę. Odstaw do lekkiego ostygnięcia.

Mozzarella w galarecie z warzywami, makiem i chrupiącymi tostami - Krok 2

Krok 3

W międzyczasie, w płaskim naczyniu rozłóż mozzarellę pokrojoną na połówki. Pomiędzy ułóż paseczki papryki i kukurydzę, posyp natką i makiem.

Mozzarella w galarecie z warzywami, makiem i chrupiącymi tostami - Krok 3

Krok 4

Całość zalej wodą z żelatyną i przyprawami. Odstaw na około 2 godziny do lodówki.

Mozzarella w galarecie z warzywami, makiem i chrupiącymi tostami - Krok 4

Krok 5

Po tym czasie zrób tosty. Tortillę podziel na małe trójkąty. Podpiecz w tosterze. Posyp papryką. Podawaj z galaretką, ułożoną na rukoli.

Mozzarella w galarecie z warzywami, makiem i chrupiącymi tostami - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Teresa Chmielowska

    Teresa Chmielowska

    Super przepis zrobię

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mozzarella w galarecie z warzywami, makiem i chrupiącymi tostami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mozzarella w galarecie z warzywami, makiem i chrupiącymi tostami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mozzarella w galarecie z warzywami, makiem i chrupiącymi tostami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mozzarella w galarecie z warzywami, makiem i chrupiącymi tostami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mozzarella w galarecie z warzywami, makiem i chrupiącymi tostami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mozzarella w galarecie z warzywami, makiem i chrupiącymi tostami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mozzarella w galarecie z warzywami, makiem i chrupiącymi tostami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mozzarella w galarecie z warzywami, makiem i chrupiącymi tostamiMozzarella w galarecie z warzywami, makiem i chrupiącymi tostami

Chcesz podać oryginalną kolację albo podwieczorek? Przygotuj mozzarellę w galarecie z warzywami, makiem oraz chrupiącymi tostami. To smaczne fit danie, które doskonale nadawać się będzie także na poczęstunek dla gości lub dodatek do mięs. Zacznij od pokrojenia papryki i przygotowania galarety, która musi ostygnąć, zanim połączysz ją z pozostałymi składnikami, zwłaszcza z serem. Pokrój go na niewielkie kawałki i umieść w kokilkach albo innych niewielkich pojemnikach. Dodaj żółtą i czerwoną paprykę, kukurydzę konserwową, pietruszkę i mak – całość będzie apetyczna i kolorowa. Zalej każdą porcją schłodzoną galaretką. Przed podaniem przygotuj też tosty z tortilli. Wystarczy, że pokroisz ją na niewielkie trójkąty i opieczesz w tosterze. Dodaj im wyrazistości, posypując każdy kawałek papryką w proszku (słodką albo pikantną). Podawaj przekąskę ułożoną na liściach rukoli. Mozzarella w galarecie to świetna alternatywa dla klasycznych tymbalików z kurczaka – wypróbuj to zdrowe danie przy najbliższej okazji!