Rolada z karkówki z suszonymi wiśniami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rolada z karkówki z suszonymi wiśniami

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

1

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

4 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżki

1 kilogram

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj i dobrze osusz. Połóż je na desce i bardzo ostrym nożem rozetnij wzdłuż tak żeby uzyskać dość płaski płat. Skrop go przyprawą w płynie, oprósz papryką i pieprzem.

Krok 2

Cebule obierz - jedną posiekaj drobno a drugą pokrój w piórka. Tą posiekaną posyp mięso, posyp je też lekko przesiekanymi wiśniami. Zwiń mięso w roladę i zwiąż sznurkiem kuchennym. Z wierzchu posmaruj oleje i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Dorzuć piórka cebuli.

Krok 3

Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C - piecz 15 minut po czym wlej bulion rozpuszczony w 1 szkl. gorącej wody, przykryj naczynie i zmniejsz temperaturę do 160 st. C - piecz mięso 2 godziny.

Krok 4

Miękkie mięso wyjmij i odstaw żeby odpoczęło, zlej sos do rondelka, zagotuj go i zagęść sosem pieczeniowym w proszku. Mięso krój w grube plastry, podawaj z pieczonymi ziemniakami, sosem i surówką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rolada z karkówki z suszonymi wiśniami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rolada z karkówki z suszonymi wiśniami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rolada z karkówki z suszonymi wiśniami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rolada z karkówki z suszonymi wiśniami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rolada z karkówki z suszonymi wiśniami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rolada z karkówki z suszonymi wiśniami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rolada z karkówki z suszonymi wiśniami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rolada z karkówki z suszonymi wiśniami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej