Rolada z karkówki z suszonymi wiśniami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rolada z karkówki z suszonymi wiśniami

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

1

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

4 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżki

1 kilogram

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj i dobrze osusz. Połóż je na desce i bardzo ostrym nożem rozetnij wzdłuż tak żeby uzyskać dość płaski płat. Skrop go przyprawą w płynie, oprósz papryką i pieprzem.

Krok 2

Cebule obierz - jedną posiekaj drobno a drugą pokrój w piórka. Tą posiekaną posyp mięso, posyp je też lekko przesiekanymi wiśniami. Zwiń mięso w roladę i zwiąż sznurkiem kuchennym. Z wierzchu posmaruj oleje i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Dorzuć piórka cebuli.

Krok 3

Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C - piecz 15 minut po czym wlej bulion rozpuszczony w 1 szkl. gorącej wody, przykryj naczynie i zmniejsz temperaturę do 160 st. C - piecz mięso 2 godziny.

Krok 4

Miękkie mięso wyjmij i odstaw żeby odpoczęło, zlej sos do rondelka, zagotuj go i zagęść sosem pieczeniowym w proszku. Mięso krój w grube plastry, podawaj z pieczonymi ziemniakami, sosem i surówką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rolada z karkówki z suszonymi wiśniami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rolada z karkówki z suszonymi wiśniami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rolada z karkówki z suszonymi wiśniami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rolada z karkówki z suszonymi wiśniami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rolada z karkówki z suszonymi wiśniami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rolada z karkówki z suszonymi wiśniami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rolada z karkówki z suszonymi wiśniami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rolada z karkówki z suszonymi wiśniami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej