Rolada z karkówki z suszonymi wiśniami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rolada z karkówki z suszonymi wiśniami

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

1

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

4 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżki

1 kilogram

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj i dobrze osusz. Połóż je na desce i bardzo ostrym nożem rozetnij wzdłuż tak żeby uzyskać dość płaski płat. Skrop go przyprawą w płynie, oprósz papryką i pieprzem.

Krok 2

Cebule obierz - jedną posiekaj drobno a drugą pokrój w piórka. Tą posiekaną posyp mięso, posyp je też lekko przesiekanymi wiśniami. Zwiń mięso w roladę i zwiąż sznurkiem kuchennym. Z wierzchu posmaruj oleje i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Dorzuć piórka cebuli.

Krok 3

Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C - piecz 15 minut po czym wlej bulion rozpuszczony w 1 szkl. gorącej wody, przykryj naczynie i zmniejsz temperaturę do 160 st. C - piecz mięso 2 godziny.

Krok 4

Miękkie mięso wyjmij i odstaw żeby odpoczęło, zlej sos do rondelka, zagotuj go i zagęść sosem pieczeniowym w proszku. Mięso krój w grube plastry, podawaj z pieczonymi ziemniakami, sosem i surówką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rolada z karkówki z suszonymi wiśniami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rolada z karkówki z suszonymi wiśniami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rolada z karkówki z suszonymi wiśniami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rolada z karkówki z suszonymi wiśniami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rolada z karkówki z suszonymi wiśniami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rolada z karkówki z suszonymi wiśniami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rolada z karkówki z suszonymi wiśniami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rolada z karkówki z suszonymi wiśniami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej