Rolada z karkówki z suszonymi wiśniami

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

1

5 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

0.5 szklanki

2 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj i dobrze osusz. Połóż je na desce i bardzo ostrym nożem rozetnij wzdłuż tak żeby uzyskać dość płaski płat. Skrop go przyprawą w płynie, oprósz papryką i pieprzem.

Krok 2

Cebule obierz - jedną posiekaj drobno a drugą pokrój w piórka. Tą posiekaną posyp mięso, posyp je też lekko przesiekanymi wiśniami. Zwiń mięso w roladę i zwiąż sznurkiem kuchennym. Z wierzchu posmaruj oleje i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Dorzuć piórka cebuli.

Krok 3

Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C - piecz 15 minut po czym wlej bulion rozpuszczony w 1 szkl. gorącej wody, przykryj naczynie i zmniejsz temperaturę do 160 st. C - piecz mięso 2 godziny.

Krok 4

Miękkie mięso wyjmij i odstaw żeby odpoczęło, zlej sos do rondelka, zagotuj go i zagęść sosem pieczeniowym w proszku. Mięso krój w grube plastry, podawaj z pieczonymi ziemniakami, sosem i surówką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rolada z karkówki z suszonymi wiśniami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rolada z karkówki z suszonymi wiśniami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rolada z karkówki z suszonymi wiśniami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rolada z karkówki z suszonymi wiśniami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rolada z karkówki z suszonymi wiśniami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rolada z karkówki z suszonymi wiśniami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rolada z karkówki z suszonymi wiśniami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej