Soczyste francuskie babeczki z mięsno - warzywnym nadzieniem
łatwe
10 osób zapisało

Składniki
80 gramów
0.5 sztuki
3 szczypty
100 gramów
2 szczypty
1 sztuka
250 gramów
2 sztuki
250 gramów
250 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokroić dość grubo, zeszklić na maśle. Dodać pokrojone w ćwiartki pieczarki (większe pieczarki pokroić w plasterki). Chwilę poddusić. 125g mozzarelli i pomidora pokroić w drobną kostkę, dodać do cebuli i pieczarek.
Krok 2
Mięso pokroić w małą kostkę, ugotować w szybkowarze (10min.) z dodatkiem bulionetki, czosnku i pieprzu. Dodać do farszu, wymieszać - doprawić odrobiną soli i pieprzem.
Krok 3
Ciasto rozwałkować, wykroić krążki o średnicy większej niż foremki, włożyć do foremek. Wypełnić babeczki farszem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200C. Zapiekać. Drugą część mozzarelli pokroić w cienkie plasterki, po 10 min. zapiekania położyć plasterki na babeczkach. Zapiekać kolejne 20-25min. (jeżeli po tym czasie ciasto nie będzie upieczone, wydłużyć czas o 5min.) Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej

































