Soczyste francuskie babeczki z mięsno - warzywnym nadzieniem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Soczyste francuskie babeczki z mięsno - warzywnym nadzieniem

Autor: magnolia0joaska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

35 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

80 gramów

0.5 sztuki

3 szczypty

100 gramów

2 szczypty

1 sztuka

250 gramów

2 sztuki

250 gramów

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokroić dość grubo, zeszklić na maśle. Dodać pokrojone w ćwiartki pieczarki (większe pieczarki pokroić w plasterki). Chwilę poddusić. 125g mozzarelli i pomidora pokroić w drobną kostkę, dodać do cebuli i pieczarek.

Krok 2

Mięso pokroić w małą kostkę, ugotować w szybkowarze (10min.) z dodatkiem bulionetki, czosnku i pieprzu. Dodać do farszu, wymieszać - doprawić odrobiną soli i pieprzem.

Krok 3

Ciasto rozwałkować, wykroić krążki o średnicy większej niż foremki, włożyć do foremek. Wypełnić babeczki farszem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200C. Zapiekać. Drugą część mozzarelli pokroić w cienkie plasterki, po 10 min. zapiekania położyć plasterki na babeczkach. Zapiekać kolejne 20-25min. (jeżeli po tym czasie ciasto nie będzie upieczone, wydłużyć czas o 5min.) Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Soczyste francuskie babeczki z mięsno - warzywnym nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Soczyste francuskie babeczki z mięsno - warzywnym nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Soczyste francuskie babeczki z mięsno - warzywnym nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Soczyste francuskie babeczki z mięsno - warzywnym nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Soczyste francuskie babeczki z mięsno - warzywnym nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Soczyste francuskie babeczki z mięsno - warzywnym nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Soczyste francuskie babeczki z mięsno - warzywnym nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Soczyste francuskie babeczki z mięsno - warzywnym nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Duszony szponder wołowy
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej