Kotlety wieprzowe zapiekane przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotlety wieprzowe zapiekane

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

4 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kotlety umyj, osusz, lekko rozbij, oprósz solą i pieprzem i obtocz w mące. Podsmaż je na oleju z obu stron.

Krok 2

Z jabłek usuń gniazda nasienne i pokrój na ćwiartki, marchew w plasterki. Cebulę i czosnek posiekaj.

Krok 3

W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem ułóż kotlety, na nie połóż warzywa, liść laurowy, posyp pieprzem i podlej niepełną szklanką wody. Piecz przez 45 minut w temperaturze 200 stopni.

Krok 4

Do naczynia dodaj jabłka, oprósz rozmarynem i tymiankiem i piecz jeszcze 10 minut. Podawaj na ciepło.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety wieprzowe zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety wieprzowe zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety wieprzowe zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety wieprzowe zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety wieprzowe zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety wieprzowe zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety wieprzowe zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety wieprzowe zapiekane - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej