Kotlety wieprzowe zapiekane przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotlety wieprzowe zapiekane

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

4 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kotlety umyj, osusz, lekko rozbij, oprósz solą i pieprzem i obtocz w mące. Podsmaż je na oleju z obu stron.

Krok 2

Z jabłek usuń gniazda nasienne i pokrój na ćwiartki, marchew w plasterki. Cebulę i czosnek posiekaj.

Krok 3

W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem ułóż kotlety, na nie połóż warzywa, liść laurowy, posyp pieprzem i podlej niepełną szklanką wody. Piecz przez 45 minut w temperaturze 200 stopni.

Krok 4

Do naczynia dodaj jabłka, oprósz rozmarynem i tymiankiem i piecz jeszcze 10 minut. Podawaj na ciepło.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety wieprzowe zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety wieprzowe zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety wieprzowe zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety wieprzowe zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety wieprzowe zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety wieprzowe zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety wieprzowe zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety wieprzowe zapiekane - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kapuśniak góralski
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej