Grillowane kotleciki cielęce

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

96 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

60 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

200 gramów

1 sztuka

600 gramów

1 sztuka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę, pieczarki oraz czosnek drobno posiekaj, podsmaż na patelni. Dopraw do smaku majerankiem oraz czarnym pieprzem i odstaw do przestudzenia.

Krok 2

Kotleciki oprósz przyprawą do mięs a następnie Zrób w nich kieszonki nacinając mięso poziomo ostrym nożem.

Krok 3

Włóż do powstałych kieszonek farsz grzybowy i zepnij brzegi wykałaczką.

Krok 4

Połóż kotleciki na gorącym ruszcie i grilluj z obu stron przez około 15 minut.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane kotleciki cielęceGrillowane kotleciki cielęce

Grillowane kotleciki cielęce to smaczna alternatywa dla popularnych kiełbas czy karkówki z rusztu. Jeśli chcesz nieco odmienić swoje menu w tym sezonie grillowym, dobrą propozycją będzie to przygotowane z zaledwie kilku składników danie. Mięso nadziewane grzybami zyska wyrazistszy smak, a sposób jego przyrządzenia sprawi, że ta typowo obiadowa potrawa nabierze nowego charakteru. Farsz do cielęciny przygotuj z cebuli, czosnku, pieczarek i przypraw. Wykorzystaj majeranek, świeżo zmielony pieprz, tymianek lub świeżą natkę pietruszki. Zanim nafaszerujesz kotlety, odstaw nadzienie, aby nieco przestygło. Kotleciki – już wypełnione farszem i spięte wykałaczką – grilluj, aż mięso wewnątrz będzie miękkie, a jego skórka delikatnie chrupiąca. Potrawa świetnie skomponuje się z grillowanymi warzywami, szczególnie z pieczonymi ziemniakami. Również różnego rodzaju sałatki będą wspaniale smakować z faszerowanym mięsem. Wybierz swoje ulubione dodatki i połącz je z tym wyśmienitym daniem. Podany przepis pomoże Ci je przygotować.