Kichidi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kichidi

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

10 gramów

2 łyżki

1 sztuka

2 łyżeczki

700 gramów

10 gramów

0.5 łyżeczki

3 łyżki

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Naczynie żaroodporne wyłóż kawałkami dyni, tak aby skórki były na dole. Posyp na wierzchu garam masala, posól, dodaj pieprz i skrop oliwą z oliwek. Przykryj folią aluminiową. Piecz około 45 minut.

Krok 2

Po tym czasie ostudź i łyżką wydrąż miąższ, następnie rozdrobnij widelcem i odstaw.

Krok 3

W tym czasie wymieszaj w dużym garnku soczewicę z ryżem i zalej ją 2 litrami wody. Dodaj imbir i gotuj około 30 minut od momentu zagotowania. W razie potrzeby dolej odrobinę wody.

Krok 4

W osobnym naczyniu roztop masło, dodaj kminek i chwilę pogotuj by nabrała ciemnego koloru.

Krok 5

Kminek dodaj także do gotującego się ryżu z soczewicą, po czym dobrze wymieszaj. Posyp solidnie pieprzem i solą. Na koniec dodaj sok z limetki i posyp pietruszką.

pasibrzuch

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kichidi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kichidi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kichidi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kichidi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kichidi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kichidi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kichidi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kichidi  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!

Czytaj więcej

Bananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?

Czytaj więcej