Kichidi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kichidi

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

10 gramów

2 łyżki

1 sztuka

2 łyżeczki

700 gramów

10 gramów

0.5 łyżeczki

3 łyżki

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Naczynie żaroodporne wyłóż kawałkami dyni, tak aby skórki były na dole. Posyp na wierzchu garam masala, posól, dodaj pieprz i skrop oliwą z oliwek. Przykryj folią aluminiową. Piecz około 45 minut.

Krok 2

Po tym czasie ostudź i łyżką wydrąż miąższ, następnie rozdrobnij widelcem i odstaw.

Krok 3

W tym czasie wymieszaj w dużym garnku soczewicę z ryżem i zalej ją 2 litrami wody. Dodaj imbir i gotuj około 30 minut od momentu zagotowania. W razie potrzeby dolej odrobinę wody.

Krok 4

W osobnym naczyniu roztop masło, dodaj kminek i chwilę pogotuj by nabrała ciemnego koloru.

Krok 5

Kminek dodaj także do gotującego się ryżu z soczewicą, po czym dobrze wymieszaj. Posyp solidnie pieprzem i solą. Na koniec dodaj sok z limetki i posyp pietruszką.

pasibrzuch

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kichidi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kichidi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kichidi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kichidi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kichidi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kichidi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kichidi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kichidi  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej