
Składniki
20 dekagramów
1 sztuka
2 sztuki
20 dekagramów
0.5 sztuki
2 dekagramy
4 dekagramy
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z kostki Rosołu z kury Knorr i 1,5 litra wody ugotuj wywar. Namoczoną wcześniej fasolę ugotuj w wywarze.

Krok 2
Kukurydzę opłucz, zalej wrzącą, osoloną wodą z dodatkiem cukru, ugotuj, następnie wyłuskaj ziarno.

Krok 3
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Usmaż na patelni, oprósz mąką i podsmaż lekko rumieniąc.

Krok 4
Pokrój w plasterki parówki. Połącz ze sobą fasolę, ziarna kukurydzy, koncentrat pomidorowy oraz pokrojone parówki.

Krok 5
Chwilę gotuj i dopraw. Zupę fasolowo - kukurydzianą podawaj zaraz po przygotowaniu, posypaną koperkiem.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej