Zupa meksykańska przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa meksykańska

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

3 sztuki

2 łyżki

2 sztuki

500 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso usmaż z cebulą.

Krok 2

Przełóż do garnka, zalej litrem wody, dodaj 2 kostki Rosół z kury Knorr i gotuj około 30 minut.

Krok 3

Kolejno dodaj soję, fasolę, kukurydzę i majeranek i dolej wodę, by wszystkie składniki były przykryte. Gotuj jeszcze 15 minut.

Krok 4

Na koniec dopraw czosnkiem, ziołami, solą i pieprzem oraz dodaj koncentrat pomidorowy.

pasibrzuch

Dobra rada:

Produkty sojowe są bardzo popularne wśród wegan i wegetarian. Tofu, tempeh czy mleko sojowe to wartościowe źródła białka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa meksykańska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Prosta sałatka na grilla
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa meksykańskaZupa meksykańska

Zupa meksykańska z tego przepisu charakteryzuje się doskonałym połączeniem składników. Z cebulą i fasolą łączy się słodka kukurydza konserwowa. Potrawę przygotowuje się na smażonym mięsie mielonym, następnie przekłada się je do garnka i zalewa litrem wody z dodatkiem dwóch kostek rosołowych. Gotuj całość do momentu, w którym smaki się przenikną. Dopiero do tak przyrządzonego wywaru wrzucaj warzywa. Nie bez znaczenia jest kolejność ich dodawania. Aby zupa wyszła idealnie, koniecznie wykorzystaj kolejność podaną w trzecim kroku tego przepisu. Jeśli masz ochotę go nieco urozmaicić, wkrój do zupy marchew i paprykę (najefektowniej będzie prezentował się miks zielonej, czerwonej i żółtej). Gotową potrawę dopraw ziołami prowansalskimi, jeśli jednak zależy Ci na intensywniejszym smaku, użyj niewielkiej ilości chili. Sprawdzi się również pieprz czarny – warto wykorzystać ten w ziarenkach. Dodaj go w momencie wrzucania pierwszych warzyw. Do zupy odpowiedni będzie ugotowany wcześniej ryż lub dowolny rodzaj pieczywa. Zobacz nasz przepis i ugotuj smaczną zupę.