Zupa fasolowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

737 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

77 osób wydrukowało

Pobierz pdf

119 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

10 dekagramów

10 dekagramów

10 dekagramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj 1 litr wody, dodaj kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr i ugotuj wywar. Namoczoną uprzednio fasolę ugotuj w części wywaru.

Zupa fasolowa - Krok 1

Krok 2

Posiekaj cebulę i pokrój słoninę w kostkę. Słoninę lekko stop na patelni, dodaj posiekaną cebulę. Usmaż i oprósz mąką delikatnie zasmażając. Zalej wywarem.

Zupa fasolowa - Krok 2

Krok 3

Dodaj fasolę i przyprawy. Gotuj 10 minut.

Zupa fasolowa - Krok 3

Krok 4

Pokrój bułkę w kostkę, następnie podsmaż. Wyłóż na talerze i zalej gorącą zupą fasolową. Podawaj posypaną natką pietruszki.

Zupa fasolowa - Krok 4
15

Opinie o przepisie

  • Halina Kowalczuk

    Halina Kowalczuk

    wyssmienite

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Cholewa

    Joanna Cholewa

    O, rany? Masakra ;( Fasolowa owszem, ale na zeberku i na swiezych warzywach z ziemniakami lub jak kto woli z lazankami :) bez zadnego bulionu warzywnego i bez sloniny i bulki ;(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Koczor

    Wanda Koczor

    Ja też wolę fasolową na boczku i z ziemniakami w kostkę, a potem można z pieczywem..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Burbo-Gruszewska

    Barbara Burbo-Gruszewska

    W naszym domu nazywa się paznokciowa. Ja po namoczeniu obieram fasolą ze skórki. Z grzankami fantastyczna.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Antosiewicz

    Zbigniew Antosiewicz

    Drogie panie - adres proszę gdzie to serwują (:

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Nowak

    Sylwia Nowak

    Albo bulion zrobiony z kostki....niemięsnej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Politowski

    Zbigniew Politowski

    Chłopie naucz się gotować.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Ochonski

    Zbigniew Ochonski

    Eeee kicha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Pieczko

    Grzegorz Pieczko

    Raczej boczek niz slonina no i chlebek na zakwasie zamiast grzanek..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Bednarek

    Sławomir Bednarek

    to chyba brzmi tak: do re mi fa.....sol....la....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Walter

    Anna Walter

    Dla mnie bez bulki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Fornal

    Jacek Fornal

    Fasola = Magnez. Ale proponuję bez kostek. Bardziej swojsko.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Warzecha

    Łukasz Warzecha

    Aruś nie kuś błagam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Kurpik

    Andrzej Kurpik

    Najbardziej " bawią " mnie w tych przepisach kostki i przyprawy Knorr :-(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edward Sobasik

    Edward Sobasik

    A po niej "na swojską nutę"

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa fasolowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa fasolowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa fasolowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa fasolowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa fasolowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa fasolowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa fasolowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa fasolowaZupa fasolowa

Jeśli szukasz smacznej i prostej propozycji na obiad, zupa fasolowa z dodatkami może stać się stałym punktem Twojego menu. Gęstą i pachnącą majerankiem potrawę przyrządza się m.in. z fasoli perłowej, słoniny, bulionu na włoszczyźnie oraz przypraw. Wykorzystuje się głównie majeranek i natkę pietruszki. Przygotowanie zupy fasolowej warto zaplanować nieco wcześniej, gdyż fasola powinna się moczyć co najmniej dwie godziny. Ugotowana w bulionie ma miękką skórkę i jest delikatnie kremowa w środku. Cebulę podsmaż na podtopionej słoninie, zagęść mąką, a następnie zalej wywarem, w którym gotowana była fasola. Dzięki tym dodatkom zupa będzie bardziej pikantna i wyrazista. Kiedy będzie już gotowa, posyp ją natką pietruszki i drobnymi grzankami. Świetnie skomponuje się też ze świeżym pieczywem, na przykładem chlebem razowym. Jeśli lubisz zupy z dużą ilością warzyw, dorzuć do dania ugotowaną marchewkę, pietruszkę czy seler. Planujesz zaserwować gęstą fasolową zupę na obiad? Przygotuj ją według tego przepisu.