Zupa fasolowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa fasolowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
791 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

87 osób wydrukowało

Pobierz pdf

135 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

2 sztuki

10 dekagramów

10 dekagramów

10 dekagramów

1 łyżka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj 1 litr wody, dodaj kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr i ugotuj wywar. Namoczoną uprzednio fasolę ugotuj w części wywaru.

Zupa fasolowa - Krok 1

Krok 2

Posiekaj cebulę i pokrój słoninę w kostkę. Słoninę lekko stop na patelni, dodaj posiekaną cebulę. Usmaż i oprósz mąką delikatnie zasmażając. Zalej wywarem.

Zupa fasolowa - Krok 2

Krok 3

Dodaj fasolę i przyprawy. Gotuj 10 minut.

Zupa fasolowa - Krok 3

Krok 4

Pokrój bułkę w kostkę, następnie podsmaż. Wyłóż na talerze i zalej gorącą zupą fasolową. Podawaj posypaną natką pietruszki.

Zupa fasolowa - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

15

Opinie o przepisie

  • Halina Kowalczuk

    Halina Kowalczuk , 16.12.2015

    wyssmienite

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Cholewa

    Joanna Cholewa , 28.02.2015

    O, rany? Masakra ;( Fasolowa owszem, ale na zeberku i na swiezych warzywach z ziemniakami lub jak kto woli z lazankami :) bez zadnego bulionu warzywnego i bez sloniny i bulki ;(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Koczor

    Wanda Koczor , 28.02.2015

    Ja też wolę fasolową na boczku i z ziemniakami w kostkę, a potem można z pieczywem..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Burbo-Gruszewska

    Barbara Burbo-Gruszewska , 28.02.2015

    W naszym domu nazywa się paznokciowa. Ja po namoczeniu obieram fasolą ze skórki. Z grzankami fantastyczna.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Antosiewicz

    Zbigniew Antosiewicz , 28.02.2015

    Drogie panie - adres proszę gdzie to serwują (:

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Nowak

    Sylwia Nowak , 28.02.2015

    Albo bulion zrobiony z kostki....niemięsnej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Politowski

    Zbigniew Politowski , 28.02.2015

    Chłopie naucz się gotować.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Ochonski

    Zbigniew Ochonski , 28.02.2015

    Eeee kicha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Pieczko

    Grzegorz Pieczko , 28.02.2015

    Raczej boczek niz slonina no i chlebek na zakwasie zamiast grzanek..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Bednarek

    Sławomir Bednarek , 28.02.2015

    to chyba brzmi tak: do re mi fa.....sol....la....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Walter

    Anna Walter , 28.02.2015

    Dla mnie bez bulki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Fornal

    Jacek Fornal , 28.02.2015

    Fasola = Magnez. Ale proponuję bez kostek. Bardziej swojsko.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Warzecha

    Łukasz Warzecha , 28.02.2015

    Aruś nie kuś błagam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Kurpik

    Andrzej Kurpik , 28.02.2015

    Najbardziej " bawią " mnie w tych przepisach kostki i przyprawy Knorr :-(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edward Sobasik

    Edward Sobasik , 28.02.2015

    A po niej "na swojską nutę"

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa fasolowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa fasolowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa fasolowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa fasolowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa fasolowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa fasolowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa fasolowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa fasolowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zupa z zielonych szparagów
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa fasolowaZupa fasolowa

Jeśli szukasz smacznej i prostej propozycji na obiad, zupa fasolowa z dodatkami może stać się stałym punktem Twojego menu. Gęstą i pachnącą majerankiem potrawę przyrządza się m.in. z fasoli perłowej, słoniny, bulionu na włoszczyźnie oraz przypraw. Wykorzystuje się głównie majeranek i natkę pietruszki. Przygotowanie zupy fasolowej warto zaplanować nieco wcześniej, gdyż fasola powinna się moczyć co najmniej dwie godziny. Ugotowana w bulionie ma miękką skórkę i jest delikatnie kremowa w środku. Cebulę podsmaż na podtopionej słoninie, zagęść mąką, a następnie zalej wywarem, w którym gotowana była fasola. Dzięki tym dodatkom zupa będzie bardziej pikantna i wyrazista. Kiedy będzie już gotowa, posyp ją natką pietruszki i drobnymi grzankami. Świetnie skomponuje się też ze świeżym pieczywem, na przykładem chlebem razowym. Jeśli lubisz zupy z dużą ilością warzyw, dorzuć do dania ugotowaną marchewkę, pietruszkę czy seler. Planujesz zaserwować gęstą fasolową zupę na obiad? Przygotuj ją według tego przepisu.