
Składniki
20 dekagramów
2 sztuki
10 dekagramów
10 dekagramów
10 dekagramów
1 łyżka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj 1 litr wody, dodaj kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr i ugotuj wywar. Namoczoną uprzednio fasolę ugotuj w części wywaru.

Krok 2
Posiekaj cebulę i pokrój słoninę w kostkę. Słoninę lekko stop na patelni, dodaj posiekaną cebulę. Usmaż i oprósz mąką delikatnie zasmażając. Zalej wywarem.

Krok 3
Dodaj fasolę i przyprawy. Gotuj 10 minut.

Krok 4
Pokrój bułkę w kostkę, następnie podsmaż. Wyłóż na talerze i zalej gorącą zupą fasolową. Podawaj posypaną natką pietruszki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa fasolowa
Jeśli szukasz smacznej i prostej propozycji na obiad, zupa fasolowa z dodatkami może stać się stałym punktem Twojego menu. Gęstą i pachnącą majerankiem potrawę przyrządza się m.in. z fasoli perłowej, słoniny, bulionu na włoszczyźnie oraz przypraw. Wykorzystuje się głównie majeranek i natkę pietruszki. Przygotowanie zupy fasolowej warto zaplanować nieco wcześniej, gdyż fasola powinna się moczyć co najmniej dwie godziny. Ugotowana w bulionie ma miękką skórkę i jest delikatnie kremowa w środku. Cebulę podsmaż na podtopionej słoninie, zagęść mąką, a następnie zalej wywarem, w którym gotowana była fasola. Dzięki tym dodatkom zupa będzie bardziej pikantna i wyrazista. Kiedy będzie już gotowa, posyp ją natką pietruszki i drobnymi grzankami. Świetnie skomponuje się też ze świeżym pieczywem, na przykładem chlebem razowym. Jeśli lubisz zupy z dużą ilością warzyw, dorzuć do dania ugotowaną marchewkę, pietruszkę czy seler. Planujesz zaserwować gęstą fasolową zupę na obiad? Przygotuj ją według tego przepisu.