Zupa krem z kalafiora przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa krem z kalafiora

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

null

null

0.5 łyżeczki

1 sztuka

1 łyżka

1 litr

2 sztuki

0.5 łyżeczki

3 łyżki

4 łyżki

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafiora podziel na różyczki. Pozostałe warzywa obierz. Marchewkę pokrój na kawałki, cebulę, czosnek i imbir posiekaj.

Krok 2

Cebulę, czosnek i imbir zeszklij na maśle w garnku cały czas mieszając. Dodaj marchewkę i kalafiora.

Krok 3

Dolej bulion, poczekaj aż zawrze, zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 20 minut pod przykryciem.

Krok 4

Trochę kalafiora odłóż, a resztę zupy zmiksuj ze śmietaną.

Krok 5

Przypraw curry, pieprzem, solą i gałką. Rozlej do talerzy, udekoruj odłożonym kalafiorem i posyp szczypiorkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa krem z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa krem z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa krem z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa krem z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa krem z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa krem z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa krem z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa krem z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej