
Składniki
1 sztuka
2 sztuki
null
null
0.5 łyżeczki
1 sztuka
1 łyżka
1 litr
2 sztuki
0.5 łyżeczki
3 łyżki
4 łyżki
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kalafiora podziel na różyczki. Pozostałe warzywa obierz. Marchewkę pokrój na kawałki, cebulę, czosnek i imbir posiekaj.
Krok 2
Cebulę, czosnek i imbir zeszklij na maśle w garnku cały czas mieszając. Dodaj marchewkę i kalafiora.
Krok 3
Dolej bulion, poczekaj aż zawrze, zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 20 minut pod przykryciem.
Krok 4
Trochę kalafiora odłóż, a resztę zupy zmiksuj ze śmietaną.
Krok 5
Przypraw curry, pieprzem, solą i gałką. Rozlej do talerzy, udekoruj odłożonym kalafiorem i posyp szczypiorkiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej






























