
Składniki
1 sztuka
2 sztuki
null
null
0.5 łyżeczki
1 sztuka
1 łyżka
1 litr
2 sztuki
0.5 łyżeczki
3 łyżki
4 łyżki
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kalafiora podziel na różyczki. Pozostałe warzywa obierz. Marchewkę pokrój na kawałki, cebulę, czosnek i imbir posiekaj.
Krok 2
Cebulę, czosnek i imbir zeszklij na maśle w garnku cały czas mieszając. Dodaj marchewkę i kalafiora.
Krok 3
Dolej bulion, poczekaj aż zawrze, zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 20 minut pod przykryciem.
Krok 4
Trochę kalafiora odłóż, a resztę zupy zmiksuj ze śmietaną.
Krok 5
Przypraw curry, pieprzem, solą i gałką. Rozlej do talerzy, udekoruj odłożonym kalafiorem i posyp szczypiorkiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej