Barszcz chlebowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Barszcz chlebowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
68 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 pęczek

300 gramów

150 gramów

8 gramów

2 sztuki

4 ziarna

1.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozdrobnij włoszczyznę. Zalej ją 1,5 l wody i zagotuj.

Barszcz chlebowy - Krok 1

Krok 2

Odcedź warzywa i dodaj do wywaru przyprawy, suszone grzyby oraz pokrojoną wędzonkę. Gotuj 15-20 minut, aż powstanie esencjonalny bulion.

Barszcz chlebowy - Krok 2

Krok 3

Chleb pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do wywaru. Całość gotuj na wolnym ogniu, aż pieczywo zupełnie zmięknie.

Barszcz chlebowy - Krok 3

Krok 4

Dopraw wywar torebką barszczu czerwonego Knorr i dokładnie wymieszaj. By wzbogacić smak zupy, możesz dodać świeżego majeranku.

Barszcz chlebowy - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Jas Kozłowski

    Jas Kozłowski , 02.05.2016

    Bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz chlebowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz chlebowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz chlebowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz chlebowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz chlebowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz chlebowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz chlebowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Barszcz chlebowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz chlebowyBarszcz chlebowy

Smaczną alternatywą dla klasycznego barszczu czerwonego jest barszcz chlebowy. Do jego przygotowania będziesz potrzebować odpowiedniego rodzaju pieczywa – najlepiej sprawdzi się chleb żytni razowy na zakwasie, który charakteryzuje się lekko kwaskowatym smakiem. Ugotuj go do miękkości na małym ogniu we wcześniej przyrządzonym bulionie. Wyjątkowo wyrazisty przygotujesz z włoszczyzny, suszonych grzybów (najlepiej leśnych borowików) oraz pokrojonej wędzonki. Nie możesz także zapomnieć o odpowiednich przyprawach: liściach laurowych i zielu angielskim. Jeśli lubisz pikantne smaki, użyj również pieprzu czarnego w ziarenkach. Gotową zupę możesz dodatkowo doprawić świeżym majerankiem, który nie tylko podkreśli jej walory smakowe, ale również wpłynie pozytywnie na wygląd gotowej potrawy. Barszcz chlebowy sprawdzi się jako pierwsze danie obiadowe lub ciepła kolacja. Koniecznie sprawdź nasz przepis i przyrządź dzięki niemu pyszną potrawę. Co myślisz o tej propozycji? Podziel się opinią w komentarzu.