Składniki
1.5 kilograma
200 gramów
4 sztuki
400 mililitrów
2 łyżeczki
2 szczypty
200 mililitrów
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dzielimy dynie, wydrążamy miąższ, obieramy skórę, kroimy w kostkę i płukamy na końcu.
Krok 2
Cebulę drobno siekamy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę, do lekko zrumienionej cebuli, dodajemy 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę-podpiekamy to przez krótką chwilę.
Krok 3
Kostki rosołowe Knorr rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody.
Krok 4
Do podpiekającej się cebuli i czosnku wlewamy 400 ml mleka i bulion z kury 250 ml.
Krok 5
Dodajemy do tego wszystkiego dynię pokrojoną w kostkę, gotujemy ok 15 min pod przykryciem.
Krok 6
Gdy dynia jest już miękka zdejmujemy nasz wywar z gazu. Jeśli mielimy blenderem czekamy do wystygnięcia, jeśli używamy robota typu thermomix możemy zmielić gorący wywar z dynią.
Krok 7
Na sam koniec dodajemy resztę przypraw - według własnego uznania powinno być lekko ostre dzięki papryce cayenne.
Krok 8
Najlepiej podawać z grzankami i z odrobiną startego sera żółtego.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krem z dyni
Krem z dyni to dobra propozycja na przystawkę lub pierwsze danie obiadowe. Sprawdzi się również jako kolacja. Charakteryzuje się tym, że jest lekko słodkawy, można jednak tę słodycz przełamać wyrazistymi dodatkami, takimi jak: pokrojona w kostkę cebula lub czosnek. Te warzywa nadadzą daniu charakteru. Można je przyprawić również odrobiną sproszkowanej ostrej papryki. Zamiast dodawać ją do zupy podczas miksowania składników, wysyp jej niewielką ilość na wyłożony już na miseczkę krem. Pomarańczowy kolor dania będzie dobrze komponował się z barwą przyprawy. Gotowy krem warto podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym, które staną się chrupkim akcentem tej potrawy. Całość dopraw wedle uznania startym serem żółtym. Co ciekawe, krem z dyni smakuje równie dobrze na ciepło, jak i na zimno. Wypróbuj koniecznie!