Składniki
1.5 kilograma
200 gramów
4 sztuki
400 mililitrów
2 łyżeczki
2 szczypty
200 mililitrów
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dzielimy dynie, wydrążamy miąższ, obieramy skórę, kroimy w kostkę i płukamy na końcu.
Krok 2
Cebulę drobno siekamy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę, do lekko zrumienionej cebuli, dodajemy 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę-podpiekamy to przez krótką chwilę.
Krok 3
Kostki rosołowe Knorr rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody.
Krok 4
Do podpiekającej się cebuli i czosnku wlewamy 400 ml mleka i bulion z kury 250 ml.
Krok 5
Dodajemy do tego wszystkiego dynię pokrojoną w kostkę, gotujemy ok 15 min pod przykryciem.
Krok 6
Gdy dynia jest już miękka zdejmujemy nasz wywar z gazu. Jeśli mielimy blenderem czekamy do wystygnięcia, jeśli używamy robota typu thermomix możemy zmielić gorący wywar z dynią.
Krok 7
Na sam koniec dodajemy resztę przypraw - według własnego uznania powinno być lekko ostre dzięki papryce cayenne.
Krok 8
Najlepiej podawać z grzankami i z odrobiną startego sera żółtego.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krem z dyni
Krem z dyni to dobra propozycja na przystawkę lub pierwsze danie obiadowe. Sprawdzi się również jako kolacja. Charakteryzuje się tym, że jest lekko słodkawy, można jednak tę słodycz przełamać wyrazistymi dodatkami, takimi jak: pokrojona w kostkę cebula lub czosnek. Te warzywa nadadzą daniu charakteru. Można je przyprawić również odrobiną sproszkowanej ostrej papryki. Zamiast dodawać ją do zupy podczas miksowania składników, wysyp jej niewielką ilość na wyłożony już na miseczkę krem. Pomarańczowy kolor dania będzie dobrze komponował się z barwą przyprawy. Gotowy krem warto podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym, które staną się chrupkim akcentem tej potrawy. Całość dopraw wedle uznania startym serem żółtym. Co ciekawe, krem z dyni smakuje równie dobrze na ciepło, jak i na zimno. Wypróbuj koniecznie!