
Składniki
1.5 kilograma
200 gramów
4 sztuki
400 mililitrów
2 łyżeczki
2 szczypty
200 mililitrów
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dzielimy dynie, wydrążamy miąższ, obieramy skórę, kroimy w kostkę i płukamy na końcu.
Krok 2
Cebulę drobno siekamy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę, do lekko zrumienionej cebuli, dodajemy 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę-podpiekamy to przez krótką chwilę.
Krok 3
Kostki rosołowe Knorr rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody.
Krok 4
Do podpiekającej się cebuli i czosnku wlewamy 400 ml mleka i bulion z kury 250 ml.
Krok 5
Dodajemy do tego wszystkiego dynię pokrojoną w kostkę, gotujemy ok 15 min pod przykryciem.
Krok 6
Gdy dynia jest już miękka zdejmujemy nasz wywar z gazu. Jeśli mielimy blenderem czekamy do wystygnięcia, jeśli używamy robota typu thermomix możemy zmielić gorący wywar z dynią.
Krok 7
Na sam koniec dodajemy resztę przypraw - według własnego uznania powinno być lekko ostre dzięki papryce cayenne.
Krok 8
Najlepiej podawać z grzankami i z odrobiną startego sera żółtego.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krem z dyni
Krem z dyni to dobra propozycja na przystawkę lub pierwsze danie obiadowe. Sprawdzi się również jako kolacja. Charakteryzuje się tym, że jest lekko słodkawy, można jednak tę słodycz przełamać wyrazistymi dodatkami, takimi jak: pokrojona w kostkę cebula lub czosnek. Te warzywa nadadzą daniu charakteru. Można je przyprawić również odrobiną sproszkowanej ostrej papryki. Zamiast dodawać ją do zupy podczas miksowania składników, wysyp jej niewielką ilość na wyłożony już na miseczkę krem. Pomarańczowy kolor dania będzie dobrze komponował się z barwą przyprawy. Gotowy krem warto podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym, które staną się chrupkim akcentem tej potrawy. Całość dopraw wedle uznania startym serem żółtym. Co ciekawe, krem z dyni smakuje równie dobrze na ciepło, jak i na zimno. Wypróbuj koniecznie!