Zupa - krem z dyni z czosnkiem i pieprzem cayenne przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krem z dyni

Autor: kubowsky

ratingratingratingratingrating

6

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

101 osób wydrukowało

Pobierz pdf

79 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

200 gramów

4 sztuki

400 mililitrów

2 łyżeczki

2 szczypty

200 mililitrów

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dzielimy dynie, wydrążamy miąższ, obieramy skórę, kroimy w kostkę i płukamy na końcu.

Krok 2

Cebulę drobno siekamy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę, do lekko zrumienionej cebuli, dodajemy 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę-podpiekamy to przez krótką chwilę.

Krok 3

Kostki rosołowe Knorr rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody.

Krok 4

Do podpiekającej się cebuli i czosnku wlewamy 400 ml mleka i bulion z kury 250 ml.

Krok 5

Dodajemy do tego wszystkiego dynię pokrojoną w kostkę, gotujemy ok 15 min pod przykryciem.

Krok 6

Gdy dynia jest już miękka zdejmujemy nasz wywar z gazu. Jeśli mielimy blenderem czekamy do wystygnięcia, jeśli używamy robota typu thermomix możemy zmielić gorący wywar z dynią.

Krok 7

Na sam koniec dodajemy resztę przypraw - według własnego uznania powinno być lekko ostre dzięki papryce cayenne.

Krok 8

Najlepiej podawać z grzankami i z odrobiną startego sera żółtego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krem z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krem z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krem z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krem z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krem z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krem z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krem z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krem z dyni - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krem z dyniKrem z dyni

Krem z dyni to dobra propozycja na przystawkę lub pierwsze danie obiadowe. Sprawdzi się również jako kolacja. Charakteryzuje się tym, że jest lekko słodkawy, można jednak tę słodycz przełamać wyrazistymi dodatkami, takimi jak: pokrojona w kostkę cebula lub czosnek. Te warzywa nadadzą daniu charakteru. Można je przyprawić również odrobiną sproszkowanej ostrej papryki. Zamiast dodawać ją do zupy podczas miksowania składników, wysyp jej niewielką ilość na wyłożony już na miseczkę krem. Pomarańczowy kolor dania będzie dobrze komponował się z barwą przyprawy. Gotowy krem warto podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym, które staną się chrupkim akcentem tej potrawy. Całość dopraw wedle uznania startym serem żółtym. Co ciekawe, krem z dyni smakuje równie dobrze na ciepło, jak i na zimno. Wypróbuj koniecznie!