PRZEPISY.PL
Krem z dyni - autor: kubowsky
Autor: kubowsky

Krem z dyni

  • 30
  • 5
  • Łatwe
  • 0
5
osób dodało do Mniamlisty
5
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • dynia pokrojona w kostkę1.5 kg
  • cebula pokrojona w kostkę200 gr
  • ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę4 szt
  • mleko400 ml
  • ostra papryka cayenne 2 łyżeczki
  • Krok 1

    Dzielimy dynie, wydrążamy miąższ, obieramy skórę, kroimy w kostkę i płukamy na końcu.
  • Krok 2

    Cebulę drobno siekamy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę, do lekko zrumienionej cebuli, dodajemy 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę-podpiekamy to przez krótką chwilę.
  • Krok 3

    Kostki rosołowe Knorr rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody.
  • Krok 4

    Do podpiekającej się cebuli i czosnku wlewamy 400 ml mleka i bulion z kury 250 ml.
  • Krok 5

    Dodajemy do tego wszystkiego dynię pokrojoną w kostkę, gotujemy ok 15 min pod przykryciem.
  • Krok 6

    Gdy dynia jest już miękka zdejmujemy nasz wywar z gazu. Jeśli mielimy blenderem czekamy do wystygnięcia, jeśli używamy robota typu thermomix możemy zmielić gorący wywar z dynią.
  • Krok 7

    Na sam koniec dodajemy resztę przypraw - według własnego uznania powinno być lekko ostre dzięki papryce cayenne.
  • Krok 8

    Najlepiej podawać z grzankami i z odrobiną startego sera żółtego.

Więcej przepisów z tym produktem

Rosół z kury KnorrZobacz wszystkie

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

40
osób dodało do Mniamlisty
30''
4
Łatwe
511
osób dodało do Mniamlisty
60''
8
Łatwe
259
osób dodało do Mniamlisty
45''
4
Łatwe
7
osób dodało do Mniamlisty
45''
4
Łatwe