Roladki z kurczaka ze szpinakiem i ricottą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Roladki z kurczaka ze szpinakiem i ricottą

Autor: Ania Koloczek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 szklanki

4 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

150 gramów

2 pęczki

1 sztuka

30 gramów

30 gramów

30 gramów

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

300 mililitrów

2 szklanki

1 sztuka

1 szklanka

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka rozbić na cienkie filety, doprawić solą i pieprzem. Bułke wymieszać z parmezanem, odłożyć. Świezy szpinak opłukać osuszyć, włożyć do garnka lub na patelnie i mieszając podgrzewać aż zwiędnie. Odsączyć od wody jeśli taka się znajduje. Szpinak mrozony rozmrozić na sitku, odsączyć. Na deskę do krojenia lub do rozdrabniacza włożyć czosnek pół ząbka i listki natki, posiekać następnie dodać szpinak i znów drobno posiekać. Doprawić solą, pieprzem, dodaćsery i wymieszać.Na koniec połączyć z jajkiem.

Krok 2

Na filetach położyć po ok. 2 łyżki nadzienia szpinakowego, rozsmarować je pozostawiając ok. 1,5 cm wolnego brzegu. Zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczką. Skropić sokiem z cytryny a następnie wysmarować oliwą i obtoczyć w mieszance bułki tartej i parmezanu. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C i piec przez 30 minut.

Krok 3

SOS ALL'ARRABBIATA W garnku na oliwie lekko podsmażyć pokrojony w kosteczkę czosnek. Następnie wlać przecier pomidorowy i zagotować. W międzyczasie doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Gotować pod przykryciem przez 5 minut, dodać wypestkować i pokrojoną w kosteczkę papryczkę chili i gotować jeszcze przez 2 minuty.

Krok 4

KUSKUS Z CUKINIĄ Kuskus wsypać do miski, zalać wrzącym bulionem lub wodą i odstawić na 7 minut do namoczenia. Cukinię pokroić w kosteczkę, wrzucić na patelnię z łyżką oliwy, tymiankiem i świeżo zmielonym pieprzem i smażyć przez ok. 7 minut aż będzie lekko zrumieniona ale wciąż jędrna. Pod koniec doprawić solą. Dodać ugotowany kuskus oraz posiekane zioła, wymieszać, odstawić z ognia.

Ania Koloczek

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Roladki z kurczaka ze szpinakiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Roladki z kurczaka ze szpinakiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Roladki z kurczaka ze szpinakiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Roladki z kurczaka ze szpinakiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Roladki z kurczaka ze szpinakiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Roladki z kurczaka ze szpinakiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Roladki z kurczaka ze szpinakiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Roladki z kurczaka ze szpinakiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej