Roladki z kurczaka ze szpinakiem i ricottą przepis – Zobacz na przepisy.pl

Roladki z kurczaka ze szpinakiem i ricottą

Autor: Ania Koloczek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 szklanki

4 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

150 gramów

2 pęczki

1 sztuka

30 gramów

30 gramów

30 gramów

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

300 mililitrów

2 szklanki

1 sztuka

1 szklanka

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka rozbić na cienkie filety, doprawić solą i pieprzem. Bułke wymieszać z parmezanem, odłożyć. Świezy szpinak opłukać osuszyć, włożyć do garnka lub na patelnie i mieszając podgrzewać aż zwiędnie. Odsączyć od wody jeśli taka się znajduje. Szpinak mrozony rozmrozić na sitku, odsączyć. Na deskę do krojenia lub do rozdrabniacza włożyć czosnek pół ząbka i listki natki, posiekać następnie dodać szpinak i znów drobno posiekać. Doprawić solą, pieprzem, dodaćsery i wymieszać.Na koniec połączyć z jajkiem.

Krok 2

Na filetach położyć po ok. 2 łyżki nadzienia szpinakowego, rozsmarować je pozostawiając ok. 1,5 cm wolnego brzegu. Zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczką. Skropić sokiem z cytryny a następnie wysmarować oliwą i obtoczyć w mieszance bułki tartej i parmezanu. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C i piec przez 30 minut.

Krok 3

SOS ALL'ARRABBIATA W garnku na oliwie lekko podsmażyć pokrojony w kosteczkę czosnek. Następnie wlać przecier pomidorowy i zagotować. W międzyczasie doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Gotować pod przykryciem przez 5 minut, dodać wypestkować i pokrojoną w kosteczkę papryczkę chili i gotować jeszcze przez 2 minuty.

Krok 4

KUSKUS Z CUKINIĄ Kuskus wsypać do miski, zalać wrzącym bulionem lub wodą i odstawić na 7 minut do namoczenia. Cukinię pokroić w kosteczkę, wrzucić na patelnię z łyżką oliwy, tymiankiem i świeżo zmielonym pieprzem i smażyć przez ok. 7 minut aż będzie lekko zrumieniona ale wciąż jędrna. Pod koniec doprawić solą. Dodać ugotowany kuskus oraz posiekane zioła, wymieszać, odstawić z ognia.

Ania Koloczek

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Roladki z kurczaka ze szpinakiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Roladki z kurczaka ze szpinakiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Roladki z kurczaka ze szpinakiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Roladki z kurczaka ze szpinakiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Roladki z kurczaka ze szpinakiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Roladki z kurczaka ze szpinakiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Roladki z kurczaka ze szpinakiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej