Roladki z kurczaka ze szpinakiem i ricottą
średnie
17 osób zapisało

Składniki
600 gramów
2 szklanki
4 łyżki
1 łyżka
2 łyżki
150 gramów
2 pęczki
1 sztuka
30 gramów
30 gramów
30 gramów
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
300 mililitrów
2 szklanki
1 sztuka
1 szklanka
1 łyżeczka
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka rozbić na cienkie filety, doprawić solą i pieprzem. Bułke wymieszać z parmezanem, odłożyć. Świezy szpinak opłukać osuszyć, włożyć do garnka lub na patelnie i mieszając podgrzewać aż zwiędnie. Odsączyć od wody jeśli taka się znajduje. Szpinak mrozony rozmrozić na sitku, odsączyć. Na deskę do krojenia lub do rozdrabniacza włożyć czosnek pół ząbka i listki natki, posiekać następnie dodać szpinak i znów drobno posiekać. Doprawić solą, pieprzem, dodaćsery i wymieszać.Na koniec połączyć z jajkiem.
Krok 2
Na filetach położyć po ok. 2 łyżki nadzienia szpinakowego, rozsmarować je pozostawiając ok. 1,5 cm wolnego brzegu. Zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczką. Skropić sokiem z cytryny a następnie wysmarować oliwą i obtoczyć w mieszance bułki tartej i parmezanu. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C i piec przez 30 minut.
Krok 3
SOS ALL'ARRABBIATA W garnku na oliwie lekko podsmażyć pokrojony w kosteczkę czosnek. Następnie wlać przecier pomidorowy i zagotować. W międzyczasie doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Gotować pod przykryciem przez 5 minut, dodać wypestkować i pokrojoną w kosteczkę papryczkę chili i gotować jeszcze przez 2 minuty.
Krok 4
KUSKUS Z CUKINIĄ Kuskus wsypać do miski, zalać wrzącym bulionem lub wodą i odstawić na 7 minut do namoczenia. Cukinię pokroić w kosteczkę, wrzucić na patelnię z łyżką oliwy, tymiankiem i świeżo zmielonym pieprzem i smażyć przez ok. 7 minut aż będzie lekko zrumieniona ale wciąż jędrna. Pod koniec doprawić solą. Dodać ugotowany kuskus oraz posiekane zioła, wymieszać, odstawić z ognia.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej