
Składniki
2 szklanki
1 opakowanie
6 plastrów
6 plastrów
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie.
Krok 2
Układaj ser na plastrach szynki, zwiń je w roladki, a następnie pokrój na centymetrowe kawałki.
Krok 3
Pokrój ogórki w półplasterki, cebulę w drobną kostkę.
Krok 4
Paprykę oczyść i również pokrój w kostkę.
Krok 5
Wyłóż salaterkę liśćmi sałaty, po czym wypełnij ją makaronem, warzywami oraz roladkami serowymi i wymieszaj.
Krok 6
Przygotuj Sos sałatkowy grecki Knorr według przepisu na opakowaniu i polej nim sałatkę. Odstaw w chłodne miejsce na 15 minut. Podawaj.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos sałatkowy grecki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka makaronowa z roladkami
Szukasz przepisu na uniwersalną potrawę? Sałatka makaronowa z roladkami to pyszna alternatywa dla przekąsek warzywnych czy ryżowych, a do jej przygotowania potrzebujesz jedynie kilku składników. Pierwszym krokiem będzie ugotowanie makaronu al dente – my polecamy świderki lub rurki. Kiedy makaron będzie się gotował, zrób roladki z sera żółtego oraz szynki (sprawdzi się konserwowa, ale możesz zastąpić ją np. polędwicą sopocką). Przygotuj kilka sztuk i pokrój na nieduże kawałki, które będą dobrze wyglądać w sałatce. Dodatkowo szalotkę lub jej zamiennik (cebulę czerwoną albo dymkę) pokrój w drobną kostkę, tak samo jak kiszone ogórki oraz paprykę. Niezbędnym składnikiem sałatki jest oczywiście sos, więc przyrządź grecki według przepisu na opakowaniu. Wyłóż salaterkę mieszanką wybranych przez siebie sałat, np. lodowej, radicchio i roszponki, a na wierzch ułóż makaron, warzywa oraz roladki. Na koniec polej całość sosem. Sałatkę makaronową z roladkami podawaj schłodzoną – wtedy smakuje najlepiej.