
Składniki
2 szklanki
1 opakowanie
6 plastrów
6 plastrów
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie.
Krok 2
Układaj ser na plastrach szynki, zwiń je w roladki, a następnie pokrój na centymetrowe kawałki.
Krok 3
Pokrój ogórki w półplasterki, cebulę w drobną kostkę.
Krok 4
Paprykę oczyść i również pokrój w kostkę.
Krok 5
Wyłóż salaterkę liśćmi sałaty, po czym wypełnij ją makaronem, warzywami oraz roladkami serowymi i wymieszaj.
Krok 6
Przygotuj Sos sałatkowy grecki Knorr według przepisu na opakowaniu i polej nim sałatkę. Odstaw w chłodne miejsce na 15 minut. Podawaj.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Świeże truskawki pojawiają się na straganach na przełomie maja i czerwca. Czerwone, słodkie, soczyste i pachnące latem owoce są prawdziwą gratką dla wielu smakoszy.
Czytaj więcejBób to smaczne i coraz bardziej popularne warzywo, które warto dodawać do wielu dań i jeść niezależnie od pory roku. Jak ugotować bób i z czym go podawać? Sprawdź!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka makaronowa z roladkami
Szukasz przepisu na uniwersalną potrawę? Sałatka makaronowa z roladkami to pyszna alternatywa dla przekąsek warzywnych czy ryżowych, a do jej przygotowania potrzebujesz jedynie kilku składników. Pierwszym krokiem będzie ugotowanie makaronu al dente – my polecamy świderki lub rurki. Kiedy makaron będzie się gotował, zrób roladki z sera żółtego oraz szynki (sprawdzi się konserwowa, ale możesz zastąpić ją np. polędwicą sopocką). Przygotuj kilka sztuk i pokrój na nieduże kawałki, które będą dobrze wyglądać w sałatce. Dodatkowo szalotkę lub jej zamiennik (cebulę czerwoną albo dymkę) pokrój w drobną kostkę, tak samo jak kiszone ogórki oraz paprykę. Niezbędnym składnikiem sałatki jest oczywiście sos, więc przyrządź grecki według przepisu na opakowaniu. Wyłóż salaterkę mieszanką wybranych przez siebie sałat, np. lodowej, radicchio i roszponki, a na wierzch ułóż makaron, warzywa oraz roladki. Na koniec polej całość sosem. Sałatkę makaronową z roladkami podawaj schłodzoną – wtedy smakuje najlepiej.