Sałatka makaronowa z roladkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka makaronowa z roladkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
327 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

104 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

128 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

1 opakowanie

6 plastrów

6 plastrów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie.

Krok 2

Układaj ser na plastrach szynki, zwiń je w roladki, a następnie pokrój na centymetrowe kawałki.

Krok 3

Pokrój ogórki w półplasterki, cebulę w drobną kostkę.

Krok 4

Paprykę oczyść i również pokrój w kostkę.

Krok 5

Wyłóż salaterkę liśćmi sałaty, po czym wypełnij ją makaronem, warzywami oraz roladkami serowymi i wymieszaj.

Krok 6

Przygotuj Sos sałatkowy grecki Knorr według przepisu na opakowaniu i polej nim sałatkę. Odstaw w chłodne miejsce na 15 minut. Podawaj.

1

Opinie o przepisie

  • Dorota Cołta

    Dorota Cołta , 17.09.2015

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka makaronowa z roladkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka makaronowa z roladkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka makaronowa z roladkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka makaronowa z roladkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka makaronowa z roladkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka makaronowa z roladkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka makaronowa z roladkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka makaronowa z roladkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka makaronowa z roladkamiSałatka makaronowa z roladkami

Szukasz przepisu na uniwersalną potrawę? Sałatka makaronowa z roladkami to pyszna alternatywa dla przekąsek warzywnych czy ryżowych, a do jej przygotowania potrzebujesz jedynie kilku składników. Pierwszym krokiem będzie ugotowanie makaronu al dente – my polecamy świderki lub rurki. Kiedy makaron będzie się gotował, zrób roladki z sera żółtego oraz szynki (sprawdzi się konserwowa, ale możesz zastąpić ją np. polędwicą sopocką). Przygotuj kilka sztuk i pokrój na nieduże kawałki, które będą dobrze wyglądać w sałatce. Dodatkowo szalotkę lub jej zamiennik (cebulę czerwoną albo dymkę) pokrój w drobną kostkę, tak samo jak kiszone ogórki oraz paprykę. Niezbędnym składnikiem sałatki jest oczywiście sos, więc przyrządź grecki według przepisu na opakowaniu. Wyłóż salaterkę mieszanką wybranych przez siebie sałat, np. lodowej, radicchio i roszponki, a na wierzch ułóż makaron, warzywa oraz roladki. Na koniec polej całość sosem. Sałatkę makaronową z roladkami podawaj schłodzoną – wtedy smakuje najlepiej.