
Składniki
1 sztuka
200 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżeczka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filet opłukać pod bieżącą wodą, przekroić na 2 kawałki i rozbić na cienkie płaty. Oprószyć smażoną cebulą w Mini kostkach, przyprawą do kurczaka Knorr, pieprzem i ziołami prowansalskimi, odstawić na bok.
Krok 2
Cebulę obrać i posiekać. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Na maśle zeszklić cebulę, poczym dodać pieczarki i smażyć do odparowania płynów. Doprawić sosem sojowym i pieprzem do smaku. Odstawić do przestygnięcia.
Krok 3
Na każdy kawałek mięsa rozłożyć farsz i zwinąć w roladki. Spiąć wykałaczkami. Na rozgrzaną oliwę położyć roladki i smażyć pod przykryciem na małym ogniu do momentu ścięcia się mięsa. Wyjąć wykałaczki i obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Roladki z pieczarkami
Roladki mięsne to świetny sposób na przygotowanie uroczystego obiadu. Przyrządzić je można z różnych gatunków mięsa – w tym przepisie proponujemy klasyczne połączenie kurczaka i pieczarek (sprawdzi się także niewielki dodatek żółtego sera typu gouda). Wybierz podwójny filet z kurczaka i przekrój go na pół, a następnie rozbij na cieńsze płaty, które łatwo Ci będzie zawinąć w roladkę. Oprósz przyprawami i odłóż na chwilę, by ich smak i aromat przeniknął do mięsa, a w tym czasie zajmij się przyrządzeniem farszu. Obierz i pokrój pieczarki. Podsmaż je razem z cebulą, aż odparuje z nich sok, po czym dopraw sosem sojowym albo uniwersalną przyprawą w płynie. Kiedy nadzienie wystygnie, nakładaj je na mięso i zawijaj w roladki. Zepnij je wykałaczkami i smaż pod przykryciem, by mięso się ścięło. Wtedy wyjmij wykałaczki, kontynuując smażenie. Roladki z pieczarkami będą dobrze smakować podane z kluskami śląskimi lub kopytkami i czerwoną kapustą. Pasować będą też ogórki kiszone i buraki ćwikłowe. Podziel się swoją propozycją podania.