Roladki z pieczarkami w ziołach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Roladki z pieczarkami

Autor: Agata Chmielewska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

46 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filet opłukać pod bieżącą wodą, przekroić na 2 kawałki i rozbić na cienkie płaty. Oprószyć smażoną cebulą w Mini kostkach, przyprawą do kurczaka Knorr, pieprzem i ziołami prowansalskimi, odstawić na bok.

Krok 2

Cebulę obrać i posiekać. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Na maśle zeszklić cebulę, poczym dodać pieczarki i smażyć do odparowania płynów. Doprawić sosem sojowym i pieprzem do smaku. Odstawić do przestygnięcia.

Krok 3

Na każdy kawałek mięsa rozłożyć farsz i zwinąć w roladki. Spiąć wykałaczkami. Na rozgrzaną oliwę położyć roladki i smażyć pod przykryciem na małym ogniu do momentu ścięcia się mięsa. Wyjąć wykałaczki i obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Roladki z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Roladki z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Roladki z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Roladki z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Roladki z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Roladki z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Roladki z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Roladki z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Roladki z pieczarkamiRoladki z pieczarkami

Roladki mięsne to świetny sposób na przygotowanie uroczystego obiadu. Przyrządzić je można z różnych gatunków mięsa – w tym przepisie proponujemy klasyczne połączenie kurczaka i pieczarek (sprawdzi się także niewielki dodatek żółtego sera typu gouda). Wybierz podwójny filet z kurczaka i przekrój go na pół, a następnie rozbij na cieńsze płaty, które łatwo Ci będzie zawinąć w roladkę. Oprósz przyprawami i odłóż na chwilę, by ich smak i aromat przeniknął do mięsa, a w tym czasie zajmij się przyrządzeniem farszu. Obierz i pokrój pieczarki. Podsmaż je razem z cebulą, aż odparuje z nich sok, po czym dopraw sosem sojowym albo uniwersalną przyprawą w płynie. Kiedy nadzienie wystygnie, nakładaj je na mięso i zawijaj w roladki. Zepnij je wykałaczkami i smaż pod przykryciem, by mięso się ścięło. Wtedy wyjmij wykałaczki, kontynuując smażenie. Roladki z pieczarkami będą dobrze smakować podane z kluskami śląskimi lub kopytkami i czerwoną kapustą. Pasować będą też ogórki kiszone i buraki ćwikłowe. Podziel się swoją propozycją podania.