Medaliony wieprzowe z oscypkiem i żurawiną
średnie
270 osób zapisało

Składniki
700 gramów
0.5 opakowania
4 łyżki
2 sztuki
50 gramów
0.5 sztuki
0.5 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
4 łyżki
null gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przyprawę Knorr wymieszaj z oliwą.

Krok 2
Polędwiczki pokrój na plastry o grubości 3 cm, a następnie rozbij młotkiem na bardzo cienkie plastry. Na każdą połówkę plastra połóż plaster oscypka i zwiń w kopertę (zawijając brzegi pod spód).

Krok 3
Następnie zamarynuj mięso w przygotowanej przyprawie.

Krok 4
Mięso smaż na średnio rozgrzanej patelni po 5-6 minut z każdej strony.

Krok 5
Warzywa pokrój w plastry, oprósz przyprawą Knorr, dodaj posiekany czosnek oraz oliwę.

Krok 6
Warzywa smaż na patelni razem z mięsem lub na oddzielnej grillowej, aż będą smaczne i miękkie.

Krok 7
Gotowe polędwiczki podawaj z grillowanymi warzywami i ryżem i sosem żurawinowym. Danie możesz udekorować sosem balsamicznym.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Medaliony wieprzowe z oscypkiem i żurawiną
Oscypek jest dobrze znany wszystkim amatorom kultury Podhala.Jest wędzonym serem o wędzonym smaku. Zazwyczaj przygotowywany jest z mleka owczego lub krowiego pod czujnym okiem bacy. Ten przepis łączy w sobie mięso wieprzowe, charakterystyczny smak górskiego sera i grillowane warzywa. Płaty mięsa zawijane są z oscypkiem, a mięso smażone w marynacie paprykowo-rozmarynowej. W sezonie użyj cukinii, bakłażana oraz pomidorów, które natrzesz pozostałą marynatą i grillować będziesz na patelni. Medaliony podawaj z warzywami i żurawiną, która ma charakterystyczny, słodko-kwaśny smak. Zamiast niej możesz użyć borówki do mięs lub konfitury z cebuli. Do mięsa pasować będzie puszyste ziemniaczane purée. Taki mistrzowski obiad to radość, którą możesz serwować sobie na co dzień oraz częstować nią innych.