Medaliony wieprzowe z oscypkiem i żurawiną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Medaliony wieprzowe z oscypkiem i żurawiną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

258 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

121 osób wydrukowało

Pobierz pdf

218 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

0.5 opakowania

4 łyżki

2 sztuki

50 gramów

0.5 sztuki

0.5 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

4 łyżki

null gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przyprawę Knorr wymieszaj z oliwą.

Medaliony wieprzowe z oscypkiem i żurawiną - Krok 1

Krok 2

Polędwiczki pokrój na plastry o grubości 3 cm, a następnie rozbij młotkiem na bardzo cienkie plastry. Na każdą połówkę plastra połóż plaster oscypka i zwiń w kopertę (zawijając brzegi pod spód).

Medaliony wieprzowe z oscypkiem i żurawiną - Krok 2

Krok 3

Następnie zamarynuj mięso w przygotowanej przyprawie.

Medaliony wieprzowe z oscypkiem i żurawiną - Krok 3

Krok 4

Mięso smaż na średnio rozgrzanej patelni po 5-6 minut z każdej strony.

Medaliony wieprzowe z oscypkiem i żurawiną - Krok 4

Krok 5

Warzywa pokrój w plastry, oprósz przyprawą Knorr, dodaj posiekany czosnek oraz oliwę.

Medaliony wieprzowe z oscypkiem i żurawiną - Krok 5

Krok 6

Warzywa smaż na patelni razem z mięsem lub na oddzielnej grillowej, aż będą smaczne i miękkie.

Medaliony wieprzowe z oscypkiem i żurawiną - Krok 6

Krok 7

Gotowe polędwiczki podawaj z grillowanymi warzywami i ryżem i sosem żurawinowym. Danie możesz udekorować sosem balsamicznym.

Medaliony wieprzowe z oscypkiem i żurawiną - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Medaliony wieprzowe z oscypkiem i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Medaliony wieprzowe z oscypkiem i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Medaliony wieprzowe z oscypkiem i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Medaliony wieprzowe z oscypkiem i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Medaliony wieprzowe z oscypkiem i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Medaliony wieprzowe z oscypkiem i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Medaliony wieprzowe z oscypkiem i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Medaliony wieprzowe z oscypkiem i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Medaliony wieprzowe z oscypkiem i żurawinąMedaliony wieprzowe z oscypkiem i żurawiną

Oscypek jest dobrze znany wszystkim amatorom kultury Podhala.Jest wędzonym serem o wędzonym smaku. Zazwyczaj przygotowywany jest z mleka owczego lub krowiego pod czujnym okiem bacy. Ten przepis łączy w sobie mięso wieprzowe, charakterystyczny smak górskiego sera i grillowane warzywa. Płaty mięsa zawijane są z oscypkiem, a mięso smażone w marynacie paprykowo-rozmarynowej. W sezonie użyj cukinii, bakłażana oraz pomidorów, które natrzesz pozostałą marynatą i grillować będziesz na patelni. Medaliony podawaj z warzywami i żurawiną, która ma charakterystyczny, słodko-kwaśny smak. Zamiast niej możesz użyć borówki do mięs lub konfitury z cebuli. Do mięsa pasować będzie puszyste ziemniaczane purée. Taki mistrzowski obiad to radość, którą możesz serwować sobie na co dzień oraz częstować nią innych.