Barszcz czerwony mięsny

- Krok 1Mięso przełóż do dużego garnka. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Zalej litrem wody i zagotuj.
- Krok 2Zbierz powstałą pianę, dodaj startą na tarce włoszczyznę i grzyby. Gotuj przez około 20 minut, aż wszystko zmięknie.
- Krok 3Po tym czasie wyjmij mięso z wywaru. Gdy lekko ostygnie, oddziel je od kości i pokrój na mniejsze kawałki. Boczek pokrój w kostkę. Dodaj mięso z powrotem do zupy.
- Krok 4Następnie wlej śmietanę i gotuj jeszcze 5 minut.
- Krok 5Barszcz dopraw do smaku zupą Knorr i dokładnie wymieszaj. Podawaj z posiekaną natką pietruszki. Możesz też serwować go z ziemniakami. Tuż przed podaniem dodaj odrobinę świeżego masła.

Aby pojawić się na stołach Europejczyków, musi przebyć długą drogę – uprawia się je jedynie w obu Amerykach, zwłaszcza w krajach o upalnym klimacie. Mówi się, że można w nim wyczuć wiele smaków – cynamon, goździki, imbir czy gałkę muszkatołową. Ziele angielskie jest wręcz niezastąpione do zup, sosów oraz przetworów.

Szukasz sposobu na urozmaicenie smaku barszczu czerwonego? Wypróbuj jego mięsnej wersji, którą przyrządza się z użyciem żeberek wieprzowych i wędzonego boczku. Z wymienionych rodzajów mięsa przygotuj wywar. Zagotuj je w wodzie z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Jeśli lubisz pikantne smaki, użyj również kilku ziarenek czarnego pieprzu. Do wrzącej wody należy dodać pokrojoną w słupki włoszczyznę i gotować wszystko do momentu zmięknięcia warzyw. Po tym czasie wyjmij mięso, wystudzone pokrój na kawałki i umieść z powrotem w zupie. Barszcz z tego przepisu będzie dobrze smakował, jeśli zostanie zaprawiony niewielką ilością gęstej, kwaśnej śmietany. Warto ją jednak wcześniej odpowiednio zahartować – w ten sposób unikniesz nieestetycznych grudek. Dobrym sposobem będzie też dodawanie jej do lekko ostudzonego dania. Gotowe przystrój drobno posiekaną natką pietruszki. Podawaj ze świeżym pieczywem, np. chlebem razowym na żytnim zakwasie. Koniecznie sprawdź ten przepis na zupę. Życzymy smacznego.