Jak ugotować barszcz czerwony na mięsie | Przepisy.pl pixel

Barszcz czerwony mięsny

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
117 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

67 osób wydrukowało

Pobierz pdf

164 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 pęczek

300 gramów

150 gramów

8 gramów

2 łyżki

2 sztuki

4 ziarna

0.5 pęczka

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso przełóż do dużego garnka. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Zalej litrem wody i zagotuj.

Barszcz czerwony mięsny  - Krok 1

Krok 2

Zbierz powstałą pianę, dodaj startą na tarce włoszczyznę i grzyby. Gotuj przez około 20 minut, aż wszystko zmięknie.

Barszcz czerwony mięsny  - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie wyjmij mięso z wywaru. Gdy lekko ostygnie, oddziel je od kości i pokrój na mniejsze kawałki. Boczek pokrój w kostkę. Dodaj mięso z powrotem do zupy.

Barszcz czerwony mięsny  - Krok 3

Krok 4

Następnie wlej śmietanę i gotuj jeszcze 5 minut.

Barszcz czerwony mięsny  - Krok 4

Krok 5

Barszcz dopraw do smaku zupą Knorr i dokładnie wymieszaj. Podawaj z posiekaną natką pietruszki. Możesz też serwować go z ziemniakami. Tuż przed podaniem dodaj odrobinę świeżego masła.

Barszcz czerwony mięsny  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz czerwony mięsny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz czerwony mięsny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz czerwony mięsny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz czerwony mięsny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz czerwony mięsny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz czerwony mięsny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz czerwony mięsny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Barszcz czerwony mięsny  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz czerwony mięsny Barszcz czerwony mięsny

Szukasz sposobu na urozmaicenie smaku barszczu czerwonego? Spróbuj jego mięsnej wersji, którą przyrządza się z użyciem żeberek wieprzowych i wędzonego boczku. Z wymienionych rodzajów mięsa przygotuj wywar na barszcz czerwony. Zagotuj je w wodzie z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Jeśli lubisz pikantne smaki, użyj również kilku ziarenek czarnego pieprzu. Chcesz wiedzieć, co dalej? Zapoznaj się z naszym przepisem na barszcz czerwony na wywarze mięsnym!

Dla kogo? Barszcz czerwony na mięsie będzie odpowiadać kucharzom, którym zależy na wyeksponowaniu wszystkich walorów potrawy. Oprócz żeberek i boczku, ważne są także roślinne składniki. Do wrzącej wody należy dodać pokrojoną w słupki włoszczyznę i gotować wszystko do momentu zmięknięcia warzyw. Po tym czasie wyjmij mięso na barszcz czerwony, wystudzone pokrój na kawałki i umieść z powrotem w zupie.

Na jaką okazję? Większość z nas jednoznacznie kojarzy czerwony barszcz z kolacją wigilijną. Jego mięsną wersję możesz przygotowywać jako urozmaicenie. Stanie się doskonałą alternatywą dla tradycyjnego rosołu, otwierającego zazwyczaj niedzielny obiad.

Czy wiesz, że? Barszcz czerwony na mięsie z tego przepisu będzie dobrze smakował, jeśli zostanie zaprawiony niewielką ilością gęstej, kwaśnej śmietany. Warto ją jednak wcześniej odpowiednio zahartować – w ten sposób unikniesz nieestetycznych grudek. Trafionym pomysłem będzie też dodawanie jej do lekko ostudzonego dania.

Dla urozmaicenia: Gotowy barszcz czerwony z mięsem przystrój drobno posiekanym koperkiem. Podawaj ze świeżym pieczywem, np. chlebem razowym na żytnim zakwasie. Koniecznie sprawdź ten przepis na zupę.