Składniki
1 opakowanie
1 pęczek
300 gramów
150 gramów
8 gramów
2 łyżki
2 sztuki
4 ziarna
0.5 pęczka
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso przełóż do dużego garnka. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Zalej litrem wody i zagotuj.
Krok 2
Zbierz powstałą pianę, dodaj startą na tarce włoszczyznę i grzyby. Gotuj przez około 20 minut, aż wszystko zmięknie.
Krok 3
Po tym czasie wyjmij mięso z wywaru. Gdy lekko ostygnie, oddziel je od kości i pokrój na mniejsze kawałki. Boczek pokrój w kostkę. Dodaj mięso z powrotem do zupy.
Krok 4
Następnie wlej śmietanę i gotuj jeszcze 5 minut.
Krok 5
Barszcz dopraw do smaku zupą Knorr i dokładnie wymieszaj. Podawaj z posiekaną natką pietruszki. Możesz też serwować go z ziemniakami. Tuż przed podaniem dodaj odrobinę świeżego masła.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Barszcz czerwony Ekspresowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Barszcz czerwony mięsny
Szukasz sposobu na urozmaicenie smaku barszczu czerwonego? Spróbuj jego mięsnej wersji, którą przyrządza się z użyciem żeberek wieprzowych i wędzonego boczku. Z wymienionych rodzajów mięsa przygotuj wywar na barszcz czerwony. Zagotuj je w wodzie z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Jeśli lubisz pikantne smaki, użyj również kilku ziarenek czarnego pieprzu. Chcesz wiedzieć, co dalej? Zapoznaj się z naszym przepisem na barszcz czerwony na wywarze mięsnym!
Dla kogo? Barszcz czerwony na mięsie będzie odpowiadać kucharzom, którym zależy na wyeksponowaniu wszystkich walorów potrawy. Oprócz żeberek i boczku, ważne są także roślinne składniki. Do wrzącej wody należy dodać pokrojoną w słupki włoszczyznę i gotować wszystko do momentu zmięknięcia warzyw. Po tym czasie wyjmij mięso na barszcz czerwony, wystudzone pokrój na kawałki i umieść z powrotem w zupie.
Na jaką okazję? Większość z nas jednoznacznie kojarzy czerwony barszcz z kolacją wigilijną. Jego mięsną wersję możesz przygotowywać jako urozmaicenie. Stanie się doskonałą alternatywą dla tradycyjnego rosołu, otwierającego zazwyczaj niedzielny obiad.
Czy wiesz, że? Barszcz czerwony na mięsie z tego przepisu będzie dobrze smakował, jeśli zostanie zaprawiony niewielką ilością gęstej, kwaśnej śmietany. Warto ją jednak wcześniej odpowiednio zahartować – w ten sposób unikniesz nieestetycznych grudek. Trafionym pomysłem będzie też dodawanie jej do lekko ostudzonego dania.
Dla urozmaicenia: Gotowy barszcz czerwony z mięsem przystrój drobno posiekanym koperkiem. Podawaj ze świeżym pieczywem, np. chlebem razowym na żytnim zakwasie. Koniecznie sprawdź ten przepis na zupę.