Barszcz czerwony mięsny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Barszcz czerwony mięsny

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

102 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

53 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

83 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 pęczek

300 gramów

150 gramów

8 gramów

2 łyżki

2 sztuki

4 ziarna

0.5 pęczka

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso przełóż do dużego garnka. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Zalej litrem wody i zagotuj.

Barszcz czerwony mięsny  - Krok 1

Krok 2

Zbierz powstałą pianę, dodaj startą na tarce włoszczyznę i grzyby. Gotuj przez około 20 minut, aż wszystko zmięknie.

Barszcz czerwony mięsny  - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie wyjmij mięso z wywaru. Gdy lekko ostygnie, oddziel je od kości i pokrój na mniejsze kawałki. Boczek pokrój w kostkę. Dodaj mięso z powrotem do zupy.

Barszcz czerwony mięsny  - Krok 3

Krok 4

Następnie wlej śmietanę i gotuj jeszcze 5 minut.

Barszcz czerwony mięsny  - Krok 4

Krok 5

Barszcz dopraw do smaku zupą Knorr i dokładnie wymieszaj. Podawaj z posiekaną natką pietruszki. Możesz też serwować go z ziemniakami. Tuż przed podaniem dodaj odrobinę świeżego masła.

Barszcz czerwony mięsny  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz czerwony mięsny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz czerwony mięsny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz czerwony mięsny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz czerwony mięsny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz czerwony mięsny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz czerwony mięsny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz czerwony mięsny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Barszcz czerwony mięsny  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz czerwony mięsny Barszcz czerwony mięsny

Szukasz sposobu na urozmaicenie smaku barszczu czerwonego? Wypróbuj jego mięsnej wersji, którą przyrządza się z użyciem żeberek wieprzowych i wędzonego boczku. Z wymienionych rodzajów mięsa przygotuj wywar. Zagotuj je w wodzie z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Jeśli lubisz pikantne smaki, użyj również kilku ziarenek czarnego pieprzu. Do wrzącej wody należy dodać pokrojoną w słupki włoszczyznę i gotować wszystko do momentu zmięknięcia warzyw. Po tym czasie wyjmij mięso, wystudzone pokrój na kawałki i umieść z powrotem w zupie. Barszcz z tego przepisu będzie dobrze smakował, jeśli zostanie zaprawiony niewielką ilością gęstej, kwaśnej śmietany. Warto ją jednak wcześniej odpowiednio zahartować – w ten sposób unikniesz nieestetycznych grudek. Dobrym sposobem będzie też dodawanie jej do lekko ostudzonego dania. Gotowe przystrój drobno posiekaną natką pietruszki. Podawaj ze świeżym pieczywem, np. chlebem razowym na żytnim zakwasie. Koniecznie sprawdź ten przepis na zupę. Życzymy smacznego.