
Składniki
1 opakowanie
1 pęczek
300 gramów
150 gramów
8 gramów
2 łyżki
2 sztuki
4 ziarna
0.5 pęczka
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso przełóż do dużego garnka. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Zalej litrem wody i zagotuj.

Krok 2
Zbierz powstałą pianę, dodaj startą na tarce włoszczyznę i grzyby. Gotuj przez około 20 minut, aż wszystko zmięknie.

Krok 3
Po tym czasie wyjmij mięso z wywaru. Gdy lekko ostygnie, oddziel je od kości i pokrój na mniejsze kawałki. Boczek pokrój w kostkę. Dodaj mięso z powrotem do zupy.

Krok 4
Następnie wlej śmietanę i gotuj jeszcze 5 minut.

Krok 5
Barszcz dopraw do smaku zupą Knorr i dokładnie wymieszaj. Podawaj z posiekaną natką pietruszki. Możesz też serwować go z ziemniakami. Tuż przed podaniem dodaj odrobinę świeżego masła.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Barszcz czerwony Ekspresowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Barszcz czerwony mięsny
Szukasz sposobu na urozmaicenie smaku barszczu czerwonego? Spróbuj jego mięsnej wersji, którą przyrządza się z użyciem żeberek wieprzowych i wędzonego boczku. Z wymienionych rodzajów mięsa przygotuj wywar na barszcz czerwony. Zagotuj je w wodzie z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Jeśli lubisz pikantne smaki, użyj również kilku ziarenek czarnego pieprzu. Chcesz wiedzieć, co dalej? Zapoznaj się z naszym przepisem na barszcz czerwony na wywarze mięsnym!
Dla kogo? Barszcz czerwony na mięsie będzie odpowiadać kucharzom, którym zależy na wyeksponowaniu wszystkich walorów potrawy. Oprócz żeberek i boczku, ważne są także roślinne składniki. Do wrzącej wody należy dodać pokrojoną w słupki włoszczyznę i gotować wszystko do momentu zmięknięcia warzyw. Po tym czasie wyjmij mięso na barszcz czerwony, wystudzone pokrój na kawałki i umieść z powrotem w zupie.
Na jaką okazję? Większość z nas jednoznacznie kojarzy czerwony barszcz z kolacją wigilijną. Jego mięsną wersję możesz przygotowywać jako urozmaicenie. Stanie się doskonałą alternatywą dla tradycyjnego rosołu, otwierającego zazwyczaj niedzielny obiad.
Czy wiesz, że? Barszcz czerwony na mięsie z tego przepisu będzie dobrze smakował, jeśli zostanie zaprawiony niewielką ilością gęstej, kwaśnej śmietany. Warto ją jednak wcześniej odpowiednio zahartować – w ten sposób unikniesz nieestetycznych grudek. Trafionym pomysłem będzie też dodawanie jej do lekko ostudzonego dania.
Dla urozmaicenia: Gotowy barszcz czerwony z mięsem przystrój drobno posiekanym koperkiem. Podawaj ze świeżym pieczywem, np. chlebem razowym na żytnim zakwasie. Koniecznie sprawdź ten przepis na zupę.