Jak ugotować barszcz czerwony na mięsie | Przepisy.pl pixel

Barszcz czerwony mięsny

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
117 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

66 osób wydrukowało

Pobierz pdf

163 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 pęczek

300 gramów

150 gramów

8 gramów

2 łyżki

2 sztuki

4 ziarna

0.5 pęczka

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso przełóż do dużego garnka. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Zalej litrem wody i zagotuj.

Barszcz czerwony mięsny  - Krok 1

Krok 2

Zbierz powstałą pianę, dodaj startą na tarce włoszczyznę i grzyby. Gotuj przez około 20 minut, aż wszystko zmięknie.

Barszcz czerwony mięsny  - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie wyjmij mięso z wywaru. Gdy lekko ostygnie, oddziel je od kości i pokrój na mniejsze kawałki. Boczek pokrój w kostkę. Dodaj mięso z powrotem do zupy.

Barszcz czerwony mięsny  - Krok 3

Krok 4

Następnie wlej śmietanę i gotuj jeszcze 5 minut.

Barszcz czerwony mięsny  - Krok 4

Krok 5

Barszcz dopraw do smaku zupą Knorr i dokładnie wymieszaj. Podawaj z posiekaną natką pietruszki. Możesz też serwować go z ziemniakami. Tuż przed podaniem dodaj odrobinę świeżego masła.

Barszcz czerwony mięsny  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz czerwony mięsny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz czerwony mięsny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz czerwony mięsny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz czerwony mięsny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz czerwony mięsny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz czerwony mięsny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz czerwony mięsny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Barszcz czerwony mięsny  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz czerwony mięsny Barszcz czerwony mięsny

Szukasz sposobu na urozmaicenie smaku barszczu czerwonego? Spróbuj jego mięsnej wersji, którą przyrządza się z użyciem żeberek wieprzowych i wędzonego boczku. Z wymienionych rodzajów mięsa przygotuj wywar na barszcz czerwony. Zagotuj je w wodzie z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Jeśli lubisz pikantne smaki, użyj również kilku ziarenek czarnego pieprzu. Chcesz wiedzieć, co dalej? Zapoznaj się z naszym przepisem na barszcz czerwony na wywarze mięsnym!

Dla kogo? Barszcz czerwony na mięsie będzie odpowiadać kucharzom, którym zależy na wyeksponowaniu wszystkich walorów potrawy. Oprócz żeberek i boczku, ważne są także roślinne składniki. Do wrzącej wody należy dodać pokrojoną w słupki włoszczyznę i gotować wszystko do momentu zmięknięcia warzyw. Po tym czasie wyjmij mięso na barszcz czerwony, wystudzone pokrój na kawałki i umieść z powrotem w zupie.

Na jaką okazję? Większość z nas jednoznacznie kojarzy czerwony barszcz z kolacją wigilijną. Jego mięsną wersję możesz przygotowywać jako urozmaicenie. Stanie się doskonałą alternatywą dla tradycyjnego rosołu, otwierającego zazwyczaj niedzielny obiad.

Czy wiesz, że? Barszcz czerwony na mięsie z tego przepisu będzie dobrze smakował, jeśli zostanie zaprawiony niewielką ilością gęstej, kwaśnej śmietany. Warto ją jednak wcześniej odpowiednio zahartować – w ten sposób unikniesz nieestetycznych grudek. Trafionym pomysłem będzie też dodawanie jej do lekko ostudzonego dania.

Dla urozmaicenia: Gotowy barszcz czerwony z mięsem przystrój drobno posiekanym koperkiem. Podawaj ze świeżym pieczywem, np. chlebem razowym na żytnim zakwasie. Koniecznie sprawdź ten przepis na zupę.