
Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W kuchni tajskiej nie ma porządnych przepisów, ważenia produktów, czasu przygotowania. Trzeba po prostu tak połączyć kilka składników, aby coś powstało. Na przykład TAJSKA ZUPA TOM KA KAI. A może coś kompletnie innego.
Krok 2
Zagotuj bulion, dodaj trawę cytrynową, liście kaffir, pastę tom ka i mleko kokosowe. Wymieszaj, wrzuć chili i galgant, dodaj sos rybny, cukier i sok z cytryny. Gdy zupa ponownie się zagotuje, włóż kurczaka (kawałek po kawałku) i gotuj, aż będzie miękki. Dodaj rozgniecione korzonki kolendry, posyp posiekanymi listkami kolendry.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej