Zupa cebulowa francuska z grzankami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa cebulowa francuska z grzankami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

723 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

233 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

524 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

3 łyżki

2 łyżki

200 mililitrów

50 mililitrów

500 mililitrów

2 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

1 łyżka

5 listki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój cebulę w plastry, podsmaż, oprósz mąką i zrumień na rozgrzanym oleju.

 Zupa cebulowa francuska z grzankami - Krok 1

Krok 2

Całość zalej białym winem i gotuj do momentu, aż wino zupełnie wyparuje.

 Zupa cebulowa francuska z grzankami - Krok 2

Krok 3

Francuską zupę cebulową Knorr rozmieszaj w 500 ml zimnej wody i dodaj do niej podsmażoną cebulę.

 Zupa cebulowa francuska z grzankami - Krok 3

Krok 4

Do zupy dodaj listki laurowe i tymianek. Całość gotuj około 5 minut. Na koniec zupę dopraw odrobiną wytrawnego sherry.

 Zupa cebulowa francuska z grzankami - Krok 4

Krok 5

Podziel każdą kromkę bułki na 4 części i podsmaż je na margarynie lub maśle. Zarumienione grzanki obsyp startym serem i zapiecz w piekarniku. Grzanki i zupę podawaj oddzielnie.

 Zupa cebulowa francuska z grzankami - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Małgorzata Kalinowska

    Małgorzata Kalinowska , 15.01.2020

    bardzo dobra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga Bączkowska

    Kinga Bączkowska , 13.12.2016

    swietna ;) polecam na chlodne dni

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  •  Zupa cebulowa francuska z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  •  Zupa cebulowa francuska z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  •  Zupa cebulowa francuska z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  •  Zupa cebulowa francuska z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  •  Zupa cebulowa francuska z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  •  Zupa cebulowa francuska z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  •  Zupa cebulowa francuska z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  •  Zupa cebulowa francuska z grzankami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zupa fasolowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl -  Zupa cebulowa francuska z grzankami Zupa cebulowa francuska z grzankami

Absolutnym klasykiem wśród dań kuchni francuskiej jest gęsta zupa cebulowa z grzankami – prosta, a jednocześnie wykwintna. W tym przepisie do wzbogacenia jej smaku użyte zostało wytrawne białe wino oraz sherry, czyli wzmacniane wino hiszpańskie. Możesz jednak pominąć te dwa składniki – wystarczy, że dolejesz więcej bulionu. Pierwszym krokiem do przygotowania zupy jest pokrojenie w plastry kilku białych cebul. Następnie oprósz je mąką i zarumień na rozgrzanym oleju. Najlepiej użyć garnka o grubym dnie, aby cebula się nie przypaliła, gdyż będzie wówczas gorzka i niesmaczna. Całość zalej winem i gotuj, aż cały płyn odparuje. Specjalną przyprawę do zupy cebulowej wymieszaj z wodą i wlej do garnka z cebulą. Całość dopraw liściem laurowym oraz tymiankiem, który znakomicie podkreśli smak potrawy. Pod koniec gotowania dodaj odrobinę sherry. Cebulową podawaj z grzankami, przygotowanymi z pokrojonej bułki paryskiej. Każdą kromkę podsmaż, posyp obficie startym żółtym serem i zapiecz w piekarniku. Zupę i grzanki serwuj osobno. Udanego gotowania!