
Składniki
50 gramów
2 łyżki
10 gramów
1 sztuka
100 gramów
1 litr
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa obierz i pokrój w plastry, dodaj do wody wraz z serkami i gotuj na wolnym ogniu do zmięknięcia warzyw i rozpuszczenia się serków.

Krok 2
Makaron ugotuj według uznania.

Krok 3
Śmietanę połącz z mąką na gładką pastę, dodaj łyżkę zupy i wymieszaj.

Krok 4
Do gotującej się zupy dodawaj powoli mąkę ze śmietaną mieszając. Zagotuj.

Krok 5
Dopraw zupę do smaku solą i pieprzem. Podawaj z makaronem i posiekana natką pietruszki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieść w lodówce. Jeśli zostały Ci składniki z tego przepisu wykorzystaj je do przygotowania Sałatki z indykiem i makaronem. Gotowanie ZERO WASTE
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.
Czytaj więcejJest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa serowa z makaronem
Zupy już od dłuższego czasu święcą swoje triumfy wśród zwolenników dań gorących, szybkich oraz sycących. Jedną z najciekawszych propozycji jest aromatyczna zupa z serków topionych z makaronem. Na pewno warto wypróbować ją w swojej kuchni!
Dla kogo?
Zupa z serków topionych z makaronem to z pewnością danie dla miłośników serów w każdej postaci, ale też dla tych, którzy chcieliby spróbować czegoś nowego i nieskomplikowanego w przygotowaniu.
Na jaką okazję?
Rozgrzewająca zupa serowa z makaronem świetnie sprawdzi się w porze jesienno-zimowej. Jako przekąska, pierwsze danie obiadowe lub kolacja! Po powrocie z szaleństw na stoku będzie jak znalazł.
Czy wiesz, że?
Choć my proponujemy wykorzystanie serków topionych, to równie dobrze możesz użyć każdego rodzaju sera, zarówno tego klasycznego, jak np. cheddar czy gouda, ale także pleśniowego. Co tylko lubisz!
Dla urozmaicenia:
Zupę serową z makaronem równie dobrze możesz wzbogacić gęstym jogurtem naturalnym zamiast śmietaną – ten w typie greckim sprawdzi się doskonale. Zupa będzie wtedy na pewno lżejsza, ale nie straci swojego smaku.