Zupa serowa z makaronem – z serków topionych | Przepisy.pl pixel

Zupa serowa z makaronem

ZERO WASTE

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
95 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

88 osób wydrukowało

Pobierz pdf

132 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

50 gramów

2 łyżki

10 gramów

1 sztuka

100 gramów

1 litr

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa obierz i pokrój w plastry, dodaj do wody wraz z serkami i gotuj na wolnym ogniu do zmięknięcia warzyw i rozpuszczenia się serków.

Zupa serowa z makaronem - Krok 1

Krok 2

Makaron ugotuj według uznania.

Zupa serowa z makaronem - Krok 2

Krok 3

Śmietanę połącz z mąką na gładką pastę, dodaj łyżkę zupy i wymieszaj.

Zupa serowa z makaronem - Krok 3

Krok 4

Do gotującej się zupy dodawaj powoli mąkę ze śmietaną mieszając. Zagotuj.

Zupa serowa z makaronem - Krok 4

Krok 5

Dopraw zupę do smaku solą i pieprzem. Podawaj z makaronem i posiekana natką pietruszki.

Zupa serowa z makaronem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieść w lodówce. Jeśli zostały Ci składniki z tego przepisu wykorzystaj je do przygotowania Sałatki z indykiem i makaronem. Gotowanie ZERO WASTE

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa serowa z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa serowa z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa serowa z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa serowa z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa serowa z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa serowa z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa serowa z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa serowa z makaronem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa serowa z makaronemZupa serowa z makaronem

Zupy już od dłuższego czasu święcą swoje triumfy wśród zwolenników dań gorących, szybkich oraz sycących. Jedną z najciekawszych propozycji jest aromatyczna zupa z serków topionych z makaronem. Na pewno warto wypróbować ją w swojej kuchni!

Dla kogo?

Zupa z serków topionych z makaronem to z pewnością danie dla miłośników serów w każdej postaci, ale też dla tych, którzy chcieliby spróbować czegoś nowego i nieskomplikowanego w przygotowaniu.

Na jaką okazję?

Rozgrzewająca zupa serowa z makaronem świetnie sprawdzi się w porze jesienno-zimowej. Jako przekąska, pierwsze danie obiadowe lub kolacja! Po powrocie z szaleństw na stoku będzie jak znalazł.

Czy wiesz, że?

Choć my proponujemy wykorzystanie serków topionych, to równie dobrze możesz użyć każdego rodzaju sera, zarówno tego klasycznego, jak np. cheddar czy gouda, ale także pleśniowego. Co tylko lubisz!

Dla urozmaicenia:

Zupę serową z makaronem równie dobrze możesz wzbogacić gęstym jogurtem naturalnym zamiast śmietaną – ten w typie greckim sprawdzi się doskonale. Zupa będzie wtedy na pewno lżejsza, ale nie straci swojego smaku.