Zupa serowa z makaronem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

16 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

34 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

50 gramów

0

0

1 sztuka

1 litr

10 gramów

100 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa obierz i pokrój w plastry, dodaj do wody wraz z serkami i gotuj na wolnym ogniu do zmięknięcia warzyw i rozpuszczenia się serków.

Krok 2

Makaron ugotuj według uznania.

Krok 3

Śmietanę połącz z mąką na gładką pastę, dodaj łyżkę zupy i wymieszaj.

Krok 4

Do gotującej się zupy dodawaj powoli mąkę ze śmietaną mieszając. Zagotuj.

Krok 5

Dopraw zupę do smaku Delikatem Knorr i pieprzem. Podawaj z makaronem i posiekana natką pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa serowa z makaronemZupa serowa z makaronem

Zupy już od dłuższego czasu święcą swoje triumfy wśród zwolenników dań gorących, szybkich oraz sycących. Jedną z najciekawszych propozycji jest aromatyczna zupa z serków topionych z makaronem. Na pewno warto wypróbować ją w swojej kuchni!

Dla kogo?

Zupa z serków topionych z makaronem to z pewnością danie dla miłośników serów w każdej postaci, ale też dla tych, którzy chcieliby spróbować czegoś nowego i nieskomplikowanego w przygotowaniu.

Na jaką okazję?

Rozgrzewająca zupa serowa z makaronem świetnie sprawdzi się w porze jesienno-zimowej. Jako przekąska, pierwsze danie obiadowe lub kolacja! Po powrocie z szaleństw na stoku będzie jak znalazł.

Czy wiesz, że?

Choć my proponujemy wykorzystanie serków topionych, to równie dobrze możesz użyć każdego rodzaju sera, zarówno tego klasycznego, jak np. cheddar czy gouda, ale także pleśniowego. Co tylko lubisz!

Dla urozmaicenia:

Zupę serową z makaronem równie dobrze możesz wzbogacić gęstym jogurtem naturalnym zamiast śmietaną – ten w typie greckim sprawdzi się doskonale. Zupa będzie wtedy na pewno lżejsza, ale nie straci swojego smaku.