
Składniki
3 sztuki
8 sztuk
1 sztuka
null
null
null
1 sztuka
null
15 sztuk
null
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1.2 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cytrusy sparz wrzątkiem, osusz i zetrzyj z nich skórkę, z reszty wyciśnij sok.
Krok 2
Dwie cebule obierz i posiekaj drobniutko, jedną razem z łupką rozkrój na pół i podgrzej na patelni z niedobranymi ząbkami czosnku, aż zmiękną. Zostaw do ostygnięcia. Pokrój razem z pomidorami i papryczką chili.
Krok 3
Pozostałe cebule zeszklij na rozgrzanym tłuszczu i podlej bulionem. Gotuj przez kilka minut, po czym dodaj resztę pokrojonych składników, oregano i odrobinę kminku.
Krok 4
Gotuj na małym ogniu przez ok.15 minut , dodaj starte skórki z cytrusów, dopraw solą i pieprzem, gotuj kolejne 15min. i zdejmij wywar z ogni Wymieszaj z wyciśniętym sokiem owocowym, dopraw.
Krok 5
Cytrusową, meksykańską zupę udekoruj posiekaną kolendrą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej