Pieczony łosoś z majonezem i cytrynowym pieprzem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pieczony łosoś z majonezem i cytrynowym pieprzem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

148 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

264 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

233 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 łyżki

10 łyżek

0.5 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Majonez Babuni Hellmann's wymieszaj w miseczce z sokiem z cytryny oraz posiekanym czosnkiem.

Krok 2

Osuszone medaliony z łososia oraz pomidorki posmaruj przygotowanym majonezem.

Krok 3

Tak przygotowane kawałki ryby ułóż razem z pomidorkami w naczyniu żaroodpornym i wstaw do nagrzanego do 175 °C piekarnika. Piecz przez 15 minut, a na koniec posyp pieprzem. Łososia podawaj z ryżem i sałatami.

1

Opinie o przepisie

  • Jędrzej Nowak

    Jędrzej Nowak , 15.05.2015

    szybkie, banalne w przygotowaniu i pyszne:)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony łosoś z majonezem i cytrynowym pieprzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony łosoś z majonezem i cytrynowym pieprzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony łosoś z majonezem i cytrynowym pieprzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony łosoś z majonezem i cytrynowym pieprzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony łosoś z majonezem i cytrynowym pieprzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony łosoś z majonezem i cytrynowym pieprzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony łosoś z majonezem i cytrynowym pieprzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony łosoś z majonezem i cytrynowym pieprzemPieczony łosoś z majonezem i cytrynowym pieprzem

Danie smaczne i proste w przygotowaniu – zainspiruj się i przyrządź łososia w majonezowej oprawie. Smak ryby doskonale podkreśli sos majonezowy, który dla kontrastu dopraw kwaśnym sokiem z cytryny lub limonki oraz lekko pikantnym cytrynowym pieprzem. Do potrawy wykorzystaj osuszone medaliony łososia. Świetnie będą się prezentować, jeśli umieścisz między nie kawałki pomidorów. W sezonie sięgnij po różne ich rodzaje, np. słodkie pomidory koktajlowe lub malinowe. Efektownie będą się prezentowały także grube plastry tzw. bawolego serca. Tak skomponowanego łososia przełóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą z oliwek. Piecz go krótko w 175°C, sprawdzając czy nadmiernie nie wysechł. Poza pomidorami wśród warzyw mogą się znaleźć również kolorowe kawałki papryk, plastry młodej cukinii, czy talarki z cebuli. Łososia z majonezem i cytrynowym pieprzem podawaj na ciepło w połączeniu z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Przygotuj do niego np. koperkowe purée ziemniaczane, które warto oprószyć drobno posiekanym szczypiorkiem.