Łosoś z majonezem – pieczony pod pierzynką | Przepisy.pl pixel

Pieczony łosoś z majonezem i cytrynowym pieprzem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

heart
179 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

365 osób wydrukowało

Pobierz pdf

392 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 łyżki

10 łyżek

0.5 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Majonez Babuni Hellmann's wymieszaj w miseczce z sokiem z cytryny oraz posiekanym czosnkiem.

Krok 2

Osuszone medaliony z łososia oraz pomidorki posmaruj przygotowanym majonezem.

Krok 3

Tak przygotowane kawałki ryby ułóż razem z pomidorkami w naczyniu żaroodpornym i wstaw do nagrzanego do 175 °C piekarnika. Piecz przez 15 minut, a na koniec posyp pieprzem. Łososia podawaj z ryżem i sałatami.

2

Opinie o przepisie

  • Kiki

    Kiki , 26.01.2025

    Ja do majonezu dodałam łyżeczkę musztardy, genialnie podbiła smak ,a losos niebo w ustach

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jędrzej Nowak

    Jędrzej Nowak , 15.05.2015

    szybkie, banalne w przygotowaniu i pyszne:)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony łosoś z majonezem i cytrynowym pieprzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony łosoś z majonezem i cytrynowym pieprzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony łosoś z majonezem i cytrynowym pieprzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony łosoś z majonezem i cytrynowym pieprzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony łosoś z majonezem i cytrynowym pieprzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony łosoś z majonezem i cytrynowym pieprzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony łosoś z majonezem i cytrynowym pieprzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony łosoś z majonezem i cytrynowym pieprzem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony łosoś z majonezem i cytrynowym pieprzemPieczony łosoś z majonezem i cytrynowym pieprzem

Danie smaczne i proste w przygotowaniu – zainspiruj się i przyrządź łososia w majonezowej oprawie. Smak ryby doskonale podkreśli sos majonezowy, który dla kontrastu dopraw kwaśnym sokiem z cytryny lub limonki oraz lekko pikantnym cytrynowym pieprzem. Do potrawy wykorzystaj osuszone medaliony łososia. Świetnie będą się prezentować, jeśli umieścisz między nie kawałki pomidorów. W sezonie sięgnij po różne ich rodzaje, np. słodkie pomidory koktajlowe lub malinowe. Efektownie będą się prezentowały także grube plastry tzw. bawolego serca. Tak skomponowanego łososia przełóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą z oliwek. Piecz go krótko w 175°C, sprawdzając czy nadmiernie nie wysechł. Poza pomidorami wśród warzyw mogą się znaleźć również kolorowe kawałki papryk, plastry młodej cukinii, czy talarki z cebuli. Łososia z majonezem i cytrynowym pieprzem podawaj na ciepło w połączeniu z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Przygotuj do niego np. koperkowe purée ziemniaczane, które warto oprószyć drobno posiekanym szczypiorkiem.