Pieczony łosoś z majonezem i cytrynowym pieprzem
łatwe
395 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
4 łyżki
10 łyżek
0.5 sztuki
1 sztuka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Majonez Babuni Hellmann's wymieszaj w miseczce z sokiem z cytryny oraz posiekanym czosnkiem.
Krok 2
Osuszone medaliony z łososia oraz pomidorki posmaruj przygotowanym majonezem.
Krok 3
Tak przygotowane kawałki ryby ułóż razem z pomidorkami w naczyniu żaroodpornym i wstaw do nagrzanego do 175 °C piekarnika. Piecz przez 15 minut, a na koniec posyp pieprzem. Łososia podawaj z ryżem i sałatami.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczony łosoś z majonezem i cytrynowym pieprzem
Danie smaczne i proste w przygotowaniu – zainspiruj się i przyrządź łososia w majonezowej oprawie. Smak ryby doskonale podkreśli sos majonezowy, który dla kontrastu dopraw kwaśnym sokiem z cytryny lub limonki oraz lekko pikantnym cytrynowym pieprzem. Do potrawy wykorzystaj osuszone medaliony łososia. Świetnie będą się prezentować, jeśli umieścisz między nie kawałki pomidorów. W sezonie sięgnij po różne ich rodzaje, np. słodkie pomidory koktajlowe lub malinowe. Efektownie będą się prezentowały także grube plastry tzw. bawolego serca. Tak skomponowanego łososia przełóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą z oliwek. Piecz go krótko w 175°C, sprawdzając czy nadmiernie nie wysechł. Poza pomidorami wśród warzyw mogą się znaleźć również kolorowe kawałki papryk, plastry młodej cukinii, czy talarki z cebuli. Łososia z majonezem i cytrynowym pieprzem podawaj na ciepło w połączeniu z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Przygotuj do niego np. koperkowe purée ziemniaczane, które warto oprószyć drobno posiekanym szczypiorkiem.