
Składniki
150 gramów
400 gramów
1 opakowanie
150 gramów
150 gramów
150 gramów
3 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
150 gramów
2 sztuki
1 garść
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso dokładnie myjemy, przelewamy wrzątkiem i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w cienkie paseczki i solimy. Kawałki kurczaka wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i smażymy, co jakiś czas mieszając przez około 4 minuty.
Krok 2
Cebulę kroimy w piórka, paprykę na wąskie paseczki a cukinię temperujemy na makaron. Warzywa wrzucamy na patelnię z kurczakiem i obsmażamy, aż się zaczną ładnie rumienić. Całość zalewamy fixem Knorr wymieszanym z 300 ml wody. Wszystko razem gotujemy przez 1-2 minuty, mieszając od czasu do czasu.
Krok 3
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i łączymy z zawartością patelni. Po lekkim przestygnięciu dodajemy rozkłócone jajka, ser żółty, płatki chili i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masą wypełniamy natłuszczoną tortownicę o średnicy około 20 cm, obsypujemy mąką migdałową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra-dół). Pieczemy pod przykryciem przez 20 minut, a następnie prze kolejnych 20 minut. Gotową zapiekankę dekorujemy listkami ziół i podajemy na przykład z sosem pomidorowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej