
Składniki
150 gramów
400 gramów
1 opakowanie
150 gramów
150 gramów
150 gramów
3 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
150 gramów
2 sztuki
1 garść
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso dokładnie myjemy, przelewamy wrzątkiem i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w cienkie paseczki i solimy. Kawałki kurczaka wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i smażymy, co jakiś czas mieszając przez około 4 minuty.
Krok 2
Cebulę kroimy w piórka, paprykę na wąskie paseczki a cukinię temperujemy na makaron. Warzywa wrzucamy na patelnię z kurczakiem i obsmażamy, aż się zaczną ładnie rumienić. Całość zalewamy fixem Knorr wymieszanym z 300 ml wody. Wszystko razem gotujemy przez 1-2 minuty, mieszając od czasu do czasu.
Krok 3
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i łączymy z zawartością patelni. Po lekkim przestygnięciu dodajemy rozkłócone jajka, ser żółty, płatki chili i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masą wypełniamy natłuszczoną tortownicę o średnicy około 20 cm, obsypujemy mąką migdałową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra-dół). Pieczemy pod przykryciem przez 20 minut, a następnie prze kolejnych 20 minut. Gotową zapiekankę dekorujemy listkami ziół i podajemy na przykład z sosem pomidorowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej