
Składniki
150 gramów
400 gramów
1 opakowanie
150 gramów
150 gramów
150 gramów
3 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
150 gramów
2 sztuki
1 garść
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso dokładnie myjemy, przelewamy wrzątkiem i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w cienkie paseczki i solimy. Kawałki kurczaka wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i smażymy, co jakiś czas mieszając przez około 4 minuty.
Krok 2
Cebulę kroimy w piórka, paprykę na wąskie paseczki a cukinię temperujemy na makaron. Warzywa wrzucamy na patelnię z kurczakiem i obsmażamy, aż się zaczną ładnie rumienić. Całość zalewamy fixem Knorr wymieszanym z 300 ml wody. Wszystko razem gotujemy przez 1-2 minuty, mieszając od czasu do czasu.
Krok 3
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i łączymy z zawartością patelni. Po lekkim przestygnięciu dodajemy rozkłócone jajka, ser żółty, płatki chili i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masą wypełniamy natłuszczoną tortownicę o średnicy około 20 cm, obsypujemy mąką migdałową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra-dół). Pieczemy pod przykryciem przez 20 minut, a następnie prze kolejnych 20 minut. Gotową zapiekankę dekorujemy listkami ziół i podajemy na przykład z sosem pomidorowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej

































