
Składniki
150 gramów
400 gramów
1 opakowanie
150 gramów
150 gramów
150 gramów
3 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
150 gramów
2 sztuki
1 garść
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso dokładnie myjemy, przelewamy wrzątkiem i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w cienkie paseczki i solimy. Kawałki kurczaka wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i smażymy, co jakiś czas mieszając przez około 4 minuty.
Krok 2
Cebulę kroimy w piórka, paprykę na wąskie paseczki a cukinię temperujemy na makaron. Warzywa wrzucamy na patelnię z kurczakiem i obsmażamy, aż się zaczną ładnie rumienić. Całość zalewamy fixem Knorr wymieszanym z 300 ml wody. Wszystko razem gotujemy przez 1-2 minuty, mieszając od czasu do czasu.
Krok 3
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i łączymy z zawartością patelni. Po lekkim przestygnięciu dodajemy rozkłócone jajka, ser żółty, płatki chili i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masą wypełniamy natłuszczoną tortownicę o średnicy około 20 cm, obsypujemy mąką migdałową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra-dół). Pieczemy pod przykryciem przez 20 minut, a następnie prze kolejnych 20 minut. Gotową zapiekankę dekorujemy listkami ziół i podajemy na przykład z sosem pomidorowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej

































