Tołpyga w pomidorach i pergaminie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tołpyga w pomidorach i pergaminie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
71 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

34 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

91 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

0.5 opakowania

2 sztuki

0.5 pęczka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę oczyść i pokrój na 5 porcji. W miseczce połącz oliwę z oliwek i posiekaną natkę pietruszki z przyprawą Knorr.

Tołpyga w pomidorach i pergaminie - Krok 1

Krok 2

Pomidory pokrój w drobną kostkę i wraz z sokiem z cytryny dodaj do marynaty. Całość dopraw jeszcze startym czosnkiem i pokruszoną ostrą papryczką. Kawałki ryby wymieszaj z pomidorową marynatą.

Tołpyga w pomidorach i pergaminie - Krok 2

Krok 3

Umieść rybę wraz z sosem w pergaminie.

Tołpyga w pomidorach i pergaminie - Krok 3

Krok 4

Pergamin umieść na ruszcie w piekarniku i piecz w temperaturze 180 °C przez około 10-15 minut. Podawaj samodzielnie lub np. z białym ryżem.

Tołpyga w pomidorach i pergaminie - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tołpyga w pomidorach i pergaminie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tołpyga w pomidorach i pergaminie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tołpyga w pomidorach i pergaminie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tołpyga w pomidorach i pergaminie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tołpyga w pomidorach i pergaminie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tołpyga w pomidorach i pergaminie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tołpyga w pomidorach i pergaminie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tołpyga w pomidorach i pergaminie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tołpyga w pomidorach i pergaminieTołpyga w pomidorach i pergaminie

Rybę oczyść i pokrój na 5 porcji.