
Składniki
500 gramów
4 sztuki
1 sztuka
5 sztuk
3 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz cebulę, pokrój w krążki i podsmaż w niewielkiej ilości oliwy. Następnie dodaj umyty i osączony szpinak.

Krok 2
Zetrzyj ziemniaki i dodaj do cebuli.

Krok 3
Dodaj Bulionetkę wołową Knorr i duś do momentu, kiedy ziemniaki lekko zmiękną.

Krok 4
Jak wszystko zmięknie, wyjmij z patelni i wyciśnij. Dodaj do rozmąconych jajek.

Krok 5
Rozgrzej oliwę na patelni, usmaż masę z dwóch stron, a następnie dopraw. Pokrój tortillę na kawałki i podawaj na zimno.


Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejZobacz również
Polecane przepisy
Inne przepisy
Tortilla ze szpinakiem i jajkiem
Tortilla to hiszpańskie danie z jajek i ziemniaków, które smakiem i wyglądem przypomina omlet. Można ją wzbogacić dowolnymi dodatkami: warzywami, serem i świeżymi ziołami. W wersji z tego przepisu tortillę połączysz ze szpinakiem. Smak liści szpinaku jest dość subtelny, dlatego dobrze skontrastować go z czymś wyrazistym, np. pikantną cebulą. Obierz ją, pokrój w krążki lub piórka i podsmaż na rozgrzanej oliwie z oliwek. Następnie na patelnię dodaj umyty i odsączony szpinak, z którego warto wcześniej usunąć twarde łodyżki. Surowe ziemniaki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W takiej formie dodaj je do pozostałych składników na patelni i duś do momentu, aż zmiękną. Jajka roztrzep za pomocą miksera lub trzepaczki. Podsmażone warzywa zdejmij z patelni, odsącz z nadmiaru wody i przełóż do naczynia z masą jajeczną, a następnie wymieszaj. Całość smaż z obu stron na oliwie z oliwek. Gotową tortillę przestudź, pokrój na trójkątne kawałki i podawaj jako przekąskę na zimno. Sprawdź, jak smakuje danie przygotowane według poniższego przepisu.