Tortilla ze szpinakiem i jajkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tortilla ze szpinakiem i jajkiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

19

heart
581 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

328 osób wydrukowało

Pobierz pdf

686 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

4 sztuki

1 sztuka

5 sztuk

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz cebulę, pokrój w krążki i podsmaż w niewielkiej ilości oliwy. Następnie dodaj umyty i osączony szpinak.

Tortilla ze szpinakiem i jajkiem - Krok 1

Krok 2

Zetrzyj ziemniaki i dodaj do cebuli.

Tortilla ze szpinakiem i jajkiem - Krok 2

Krok 3

Dodaj Bulionetkę wołową Knorr i duś do momentu, kiedy ziemniaki lekko zmiękną.

Tortilla ze szpinakiem i jajkiem - Krok 3

Krok 4

Jak wszystko zmięknie, wyjmij z patelni i wyciśnij. Dodaj do rozmąconych jajek.

Tortilla ze szpinakiem i jajkiem - Krok 4

Krok 5

Rozgrzej oliwę na patelni, usmaż masę z dwóch stron, a następnie dopraw. Pokrój tortillę na kawałki i podawaj na zimno.

Tortilla ze szpinakiem i jajkiem - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

3

Opinie o przepisie

  • Ella

    Ella , 25.07.2021

    ziemniaki surowe ? zetrzeć i smażyć ?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • daniel lewandowski

    daniel lewandowski , 31.01.2017

    wszystko ładnie tylko co z orzechami

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tortilla ze szpinakiem i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tortilla ze szpinakiem i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tortilla ze szpinakiem i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tortilla ze szpinakiem i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tortilla ze szpinakiem i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tortilla ze szpinakiem i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tortilla ze szpinakiem i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tortilla ze szpinakiem i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Omlet ze szpinakiem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

średnie

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tortilla ze szpinakiem i jajkiemTortilla ze szpinakiem i jajkiem

Tortilla to hiszpańskie danie z jajek i ziemniaków, które smakiem i wyglądem przypomina omlet. Można ją wzbogacić dowolnymi dodatkami: warzywami, serem i świeżymi ziołami. W wersji z tego przepisu tortillę połączysz ze szpinakiem. Smak liści szpinaku jest dość subtelny, dlatego dobrze skontrastować go z czymś wyrazistym, np. pikantną cebulą. Obierz ją, pokrój w krążki lub piórka i podsmaż na rozgrzanej oliwie z oliwek. Następnie na patelnię dodaj umyty i odsączony szpinak, z którego warto wcześniej usunąć twarde łodyżki. Surowe ziemniaki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W takiej formie dodaj je do pozostałych składników na patelni i duś do momentu, aż zmiękną. Jajka roztrzep za pomocą miksera lub trzepaczki. Podsmażone warzywa zdejmij z patelni, odsącz z nadmiaru wody i przełóż do naczynia z masą jajeczną, a następnie wymieszaj. Całość smaż z obu stron na oliwie z oliwek. Gotową tortillę przestudź, pokrój na trójkątne kawałki i podawaj jako przekąskę na zimno. Sprawdź, jak smakuje danie przygotowane według poniższego przepisu.