Krem z pieczarek na białym winie – Zobacz na przepisy.pl

Pieczarkowy krem na białym winie

Autor: cogotujekasia

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

650 gramów

1 szklanka

3 szklanki

1 opakowanie

1 szklanka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W dużym garnku rozgrzewamy masło, na którym smażymy pokrojone w plasterki pieczarki (kapelusze i ogonki). Grzyby lekko solimy, czekamy aż puszczą soki, a następnie odparują. Teraz dajemy im nabrać złotego koloru. A gdy się to stanie dosypujemy natkę pietruszki, mieszamy i dolewamy wodę z kostką rosołową.

Krok 2

Całość blendujemy na gładką masę, zagotowujemy i dolewamy śmietanę. Podgrzewamy ponownie, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. Na sam koniec wlewamy wino; jeśli chcecie, żeby jego smak był tylko akcentem dodajcie 1/3 szklanki. A jeśli wolicie wyraźniejszy aromat – pół. Podawać na gorąco, udekorowane natką pietruszki, ze świeżą bagietką. Jak w Paryżu!

cogotujekasia

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczarkowy krem na białym winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczarkowy krem na białym winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczarkowy krem na białym winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczarkowy krem na białym winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczarkowy krem na białym winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczarkowy krem na białym winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczarkowy krem na białym winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Faszerowane pieczarki
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej