Krem z pieczarek na białym winie – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczarkowy krem na białym winie

Autor: cogotujekasia

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

650 gramów

1 szklanka

3 szklanki

1 opakowanie

1 szklanka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W dużym garnku rozgrzewamy masło, na którym smażymy pokrojone w plasterki pieczarki (kapelusze i ogonki). Grzyby lekko solimy, czekamy aż puszczą soki, a następnie odparują. Teraz dajemy im nabrać złotego koloru. A gdy się to stanie dosypujemy natkę pietruszki, mieszamy i dolewamy wodę z kostką rosołową.

Krok 2

Całość blendujemy na gładką masę, zagotowujemy i dolewamy śmietanę. Podgrzewamy ponownie, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. Na sam koniec wlewamy wino; jeśli chcecie, żeby jego smak był tylko akcentem dodajcie 1/3 szklanki. A jeśli wolicie wyraźniejszy aromat – pół. Podawać na gorąco, udekorowane natką pietruszki, ze świeżą bagietką. Jak w Paryżu!

cogotujekasia

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczarkowy krem na białym winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczarkowy krem na białym winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczarkowy krem na białym winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczarkowy krem na białym winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczarkowy krem na białym winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczarkowy krem na białym winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczarkowy krem na białym winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczarkowy krem na białym winie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej