Krem z pieczarek na białym winie – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczarkowy krem na białym winie

Autor: cogotujekasia

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

650 gramów

1 szczypta

1 szklanka

2 łyżki

3 szklanki

1 szklanka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W dużym garnku rozgrzewamy masło, na którym smażymy pokrojone w plasterki pieczarki (kapelusze i ogonki). Grzyby lekko solimy, czekamy aż puszczą soki, a następnie odparują. Teraz dajemy im nabrać złotego koloru. A gdy się to stanie dosypujemy natkę pietruszki, mieszamy i dolewamy wodę z kostką rosołową.

Krok 2

Całość blendujemy na gładką masę, zagotowujemy i dolewamy śmietanę. Podgrzewamy ponownie, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. Na sam koniec wlewamy wino; jeśli chcecie, żeby jego smak był tylko akcentem dodajcie 1/3 szklanki. A jeśli wolicie wyraźniejszy aromat – pół. Podawać na gorąco, udekorowane natką pietruszki, ze świeżą bagietką. Jak w Paryżu!

cogotujekasia

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczarkowy krem na białym winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczarkowy krem na białym winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczarkowy krem na białym winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczarkowy krem na białym winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczarkowy krem na białym winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczarkowy krem na białym winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczarkowy krem na białym winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczarkowy krem na białym winie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Tatar z wędzonego łososia
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej