Składniki
1.5 litra
1 sztuka
15 dekagramów
10 dekagramów
20 dekagramów
10 dekagramów
1 łyżka
3 dekagramy
1 łyżka
1 szczypta
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oczyść i pokrój w kostkę cebulę i paprykę, następnie usmaż.
Krok 2
Dodaj do wywaru i gotuj chwilę.
Krok 3
Na łyżce rozgrzanego tłuszczu zasmaż mąkę, dodaj do do zupy.
Krok 4
Pozbaw parówki osłonek, następnie pokrój w plasterki. Dodaj parówki oraz groszek konserwowy i koncentrat pomidorowy do zupy.
Krok 5
Dopraw do smaku kostką Rosół z kury Knorr, pieprzem, papryką mieloną i majerankiem. Gotuj 10 minut.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z papryki i parówek
Które dziecko nie przechodzi „fazy” jedzenia parówek? Dorośli także często po nie sięgają! Jak jednak wykorzystać je nieco w inny sposób niż do tej pory? Dodając je do pysznego „pierwszego dania”! Próbowałeś już zupy z parówek?
Dla kogo?
Zupa parówkowa jest idealna dla małych niejadków, ale także ich rodziców, którzy chcieliby ugotować jedno, pożywne danie dla całej rodziny!
Na jaką okazję?
Rozgrzewająca, paprykowa zupa z parówkami aż prosi się o to, aby zaserwować ją na weekendowy obiad! Po wspólnym, późnojesiennym lub zimowym spacerze sprawdzi się znakomicie.
Czy wiesz, że?
Zawsze staraj się wybierać parówki z największą zawartością mięsa. Zwracaj uwagę na skład produktów!
Dla urozmaicenia:
Zupę parówkową możesz podawać z delikatną, białą bułką lub grzankami z ciemnego chleba.