Muszle makaronowe z kurczakiem - nadziewane | Przepisy.pl pixel

Makaronowe muszle faszerowane kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

heart
188 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

207 osób wydrukowało

Pobierz pdf

540 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

16 sztuk

1 kilogram

100 gramów

1 pęczek

80 gramów

2 łyżki

100 gramów

100 gramów

2 słoiki

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

3 łyżki

1 opakowanie

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Muszle makaronowe wrzuć do gotującej się wody, gotuj 2-3 minuty, przelej zimną wodą i rozłóż na tacce, aby odciekły z jej nadmiaru.

Makaronowe muszle faszerowane kurczakiem - Krok 1

Krok 2

Skrzydełka oprósz obficie przyprawą Knorr, rozłóż na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C na ok. 30-40 minut. Upieczone skrzydełka wystudź, oddziel od kości, drobno posiekaj.

Makaronowe muszle faszerowane kurczakiem - Krok 2

Krok 3

Posiekaj czosnek, natkę pietruszki, kapary, suszone pomidory. Na tarce zetrzyj marchewkę i selera, a cebulę drobno posiekaj. Orzeszki upraż na suchej patelni na złoty kolor.

Makaronowe muszle faszerowane kurczakiem - Krok 3

Krok 4

W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż na złoty kolor cebulę, marchew i selera, dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę, a następnie zalej wszystko pomidorami z puszki. Całość gotuj na wolnym ogniu co najmniej 10-15 minut, mieszając co jakiś czas.

Makaronowe muszle faszerowane kurczakiem - Krok 4

Krok 5

Powstały sos dopraw do smaku szczyptą soli, pieprzu, oregano. Następnie zmiksuj w kielichu blendera i wlej do szerokiego naczynia żaroodpornego. Odstaw na bok.

Makaronowe muszle faszerowane kurczakiem - Krok 5

Krok 6

Mięso ze skrzydełek pomieszaj z tartymi serami, natką pietruszki, orzechami, kaparami. Farsz umieść w muszlach makaronowych, a pełne muszle ułóż w pomidorowym sosie. Naczynie przykryj folią aluminiową, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 30 minut. Po tym czasie zdejmij folię i całość piecz jeszcze ok. 10 minut, aż makaron się zarumieni.

Makaronowe muszle faszerowane kurczakiem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Do farszu możesz dodać posiekane oliwki czarne lub zielone, a nawet wzmocnić jego smak, dodając ostrą paprykę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaronowe muszle faszerowane kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaronowe muszle faszerowane kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaronowe muszle faszerowane kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaronowe muszle faszerowane kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaronowe muszle faszerowane kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaronowe muszle faszerowane kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaronowe muszle faszerowane kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaronowe muszle faszerowane kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaronowe muszle faszerowane kurczakiemMakaronowe muszle faszerowane kurczakiem

Nitki, wstążki, kokardki, rurki, muszelki… Brzmi znajomo, prawda? Przeciętny mieszkaniec Włoch zjada rocznie prawie 26 kg tego przysmaku. Do tego rekordu jeszcze trochę nam brakuje, ale jedno jest pewne – nie ma kuchni bez makaronu! Szukasz nowego pomysłu na danie z makaronem? O to i on! Makaronowe muszle faszerowane kurczakiem. Klimat Włoch gwarantowany!

Dla kogo?

Dla prawdziwych estetów oraz dla tych, którzy odbierają jedzenie także zmysłem wzroku. Dla wszystkich tych, którym danie na talerzu przypomina dzieło malarskie. Nie tylko dobrze smakuje, ale i prezentuje się apetycznie.

Na jaką okazję?

Makaronowe muszle faszerowane kurczakiem świetnie sprawdzą się w każdej sytuacji, w której chcemy komuś zaimponować. Koniecznie wypróbuj ten przepis, jeśli organizujesz obiad dla gości i właśnie debiutujesz w roli gospodarza.

Czy wiesz, że?

Darmowa lekcja włoskiego! Odpowiednik makaronu w kształcie muszli to po włosku conchiglie.

Dla urozmaicenia:

Do farszu z kurczaka możesz dodać posiekane oliwki, czarne lub zielone, a nawet wzmocnić jego smak, wrzucając ostrą paprykę.