Ryba w liściach kukurydzy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryba w liściach kukurydzy

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

1

6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

3 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

50 gramów

50 gramów

2 sztuki

100 gramów

3 łyżki

1 pęczek

2 sztuki

1 łyżeczka

3 gramy

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kukurydzę obierz z liści i odłóż je na bok. Następnie okrój z niej ziarna, posiekaj kapary oraz natkę kolendry. Oliwki przekrój na pół. Czerwone dojrzałe pomidory sparz, obierz ze skórki i wytnij gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kosteczkę. Limonkę otrzyj ze skóry oraz wyciśnij z niej sok.

Ryba w liściach kukurydzy - Krok 1

Krok 2

Pokrojone składniki przełóż do miski. Dodaj miękkie masło, sok z limonki, startą skórkę, połowę soli i cukru oraz przyprawy Adobo Knorr. Składniki dokładnie wymieszaj.

Ryba w liściach kukurydzy - Krok 2

Krok 3

Pozostałą część soli, cukru i przyprawy Adobo Knorr połącz z oliwą z oliwek. Filety rybne natrzyj marynatą.

Ryba w liściach kukurydzy - Krok 3

Krok 4

Ułóż zamarynowane filety na rozłożonych liściach kukurydzy. Na wierzch ryby nałóż sporą porcję farszu. Całość zawiń w liście i zabezpiecz ich końce sznurkiem.

Ryba w liściach kukurydzy - Krok 4

Krok 5

Rybę piecz na średnio rozgrzanym grillu na tackach aluminiowych 20–30 minut, obracając filety co jakiś czas. Rybę możesz też piec w piekarniku w temperaturze ok. 200°C przez co najmniej 20 minut. Upieczoną rybę podawaj, rozcinając uprzednio liście kukurydzy.

Ryba w liściach kukurydzy - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Zamiast limonki do ryby możesz dodać pomarańczę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryba w liściach kukurydzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryba w liściach kukurydzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryba w liściach kukurydzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryba w liściach kukurydzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryba w liściach kukurydzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryba w liściach kukurydzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryba w liściach kukurydzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryba w liściach kukurydzy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa harira
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryba w liściach kukurydzyRyba w liściach kukurydzy

Liście kukurydzy wydają Ci się bezużyteczne w kuchni? Nic bardziej mylnego! Można je wykorzystać między innymi do grillowania potraw. Filet z dorsza lub pstrąga w aromatycznej marynacie, ułożony na liściu kukurydzy to danie, którym warto pochwalić się znajomym.

Dla kogo?

Dla wielbicieli oryginalnych przepisów. Warto je testować, bo dzięki temu możesz odkryć potrawy, których smak pozytywnie Cię zaskoczy.

Na jaką okazję?

Ryba w liściach kukurydzy to niebanalny pomysł na grilla. Zaserwuj ją znajomym, a pytania o przepis gwarantowane.

Czy wiesz, że?

Ojczyzną kukurydzy jest Meksyk, ale jej największym producentem są Stany Zjednoczone. Latem bez problemu dostaniesz świeżą, lokalną kukurydzę. Z masłem oraz z odrobiną soli smakuje wyśmienicie!

Dla urozmaicenia

Limonkę możesz zastąpić pomarańczą. Będzie tak samo pysznie!