Ryba w liściach kukurydzy

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

1

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

3 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

50 gramów

50 gramów

2 sztuki

100 gramów

3 łyżki

1 pęczek

2 sztuki

1 łyżeczka

3 gramy

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kukurydzę obierz z liści i odłóż je na bok. Następnie okrój z niej ziarna, posiekaj kapary oraz natkę kolendry. Oliwki przekrój na pół. Czerwone dojrzałe pomidory sparz, obierz ze skórki i wytnij gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kosteczkę. Limonkę otrzyj ze skóry oraz wyciśnij z niej sok.

Ryba w liściach kukurydzy - Krok 1

Krok 2

Pokrojone składniki przełóż do miski. Dodaj miękkie masło, sok z limonki, startą skórkę, połowę soli i cukru oraz przyprawy Adobo Knorr. Składniki dokładnie wymieszaj.

Ryba w liściach kukurydzy - Krok 2

Krok 3

Pozostałą część soli, cukru i przyprawy Adobo Knorr połącz z oliwą z oliwek. Filety rybne natrzyj marynatą.

Ryba w liściach kukurydzy - Krok 3

Krok 4

Ułóż zamarynowane filety na rozłożonych liściach kukurydzy. Na wierzch ryby nałóż sporą porcję farszu. Całość zawiń w liście i zabezpiecz ich końce sznurkiem.

Ryba w liściach kukurydzy - Krok 4

Krok 5

Rybę piecz na średnio rozgrzanym grillu na tackach aluminiowych 20–30 minut, obracając filety co jakiś czas. Rybę możesz też piec w piekarniku w temperaturze ok. 200°C przez co najmniej 20 minut. Upieczoną rybę podawaj, rozcinając uprzednio liście kukurydzy.

Ryba w liściach kukurydzy - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Zamiast limonki do ryby możesz dodać pomarańczę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryba w liściach kukurydzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryba w liściach kukurydzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryba w liściach kukurydzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryba w liściach kukurydzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryba w liściach kukurydzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryba w liściach kukurydzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryba w liściach kukurydzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
6 osób ogląda przepis:
Chaczapuri - VIDEO
czas przygotowania
80 min.
stopień trudności

średnie

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryba w liściach kukurydzyRyba w liściach kukurydzy

Liście kukurydzy wydają Ci się bezużyteczne w kuchni? Nic bardziej mylnego! Można je wykorzystać między innymi do grillowania potraw. Filet z dorsza lub pstrąga w aromatycznej marynacie, ułożony na liściu kukurydzy to danie, którym warto pochwalić się znajomym.

Dla kogo?

Dla wielbicieli oryginalnych przepisów. Warto je testować, bo dzięki temu możesz odkryć potrawy, których smak pozytywnie Cię zaskoczy.

Na jaką okazję?

Ryba w liściach kukurydzy to niebanalny pomysł na grilla. Zaserwuj ją znajomym, a pytania o przepis gwarantowane.

Czy wiesz, że?

Ojczyzną kukurydzy jest Meksyk, ale jej największym producentem są Stany Zjednoczone. Latem bez problemu dostaniesz świeżą, lokalną kukurydzę. Z masłem oraz z odrobiną soli smakuje wyśmienicie!

Dla urozmaicenia

Limonkę możesz zastąpić pomarańczą. Będzie tak samo pysznie!