
Składniki
6 sztuk
3 sztuki
1 opakowanie
1 sztuka
50 gramów
50 gramów
2 sztuki
100 gramów
3 łyżki
1 pęczek
2 sztuki
1 łyżeczka
3 gramy
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kukurydzę obierz z liści i odłóż je na bok. Następnie okrój z niej ziarna, posiekaj kapary oraz natkę kolendry. Oliwki przekrój na pół. Czerwone dojrzałe pomidory sparz, obierz ze skórki i wytnij gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kosteczkę. Limonkę otrzyj ze skóry oraz wyciśnij z niej sok.

Krok 2
Pokrojone składniki przełóż do miski. Dodaj miękkie masło, sok z limonki, startą skórkę, połowę soli i cukru oraz przyprawy Adobo Knorr. Składniki dokładnie wymieszaj.

Krok 3
Pozostałą część soli, cukru i przyprawy Adobo Knorr połącz z oliwą z oliwek. Filety rybne natrzyj marynatą.

Krok 4
Ułóż zamarynowane filety na rozłożonych liściach kukurydzy. Na wierzch ryby nałóż sporą porcję farszu. Całość zawiń w liście i zabezpiecz ich końce sznurkiem.

Krok 5
Rybę piecz na średnio rozgrzanym grillu na tackach aluminiowych 20–30 minut, obracając filety co jakiś czas. Rybę możesz też piec w piekarniku w temperaturze ok. 200°C przez co najmniej 20 minut. Upieczoną rybę podawaj, rozcinając uprzednio liście kukurydzy.


Dobra rada:
Zamiast limonki do ryby możesz dodać pomarańczę.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ryba w liściach kukurydzy
Liście kukurydzy wydają Ci się bezużyteczne w kuchni? Nic bardziej mylnego! Można je wykorzystać między innymi do grillowania potraw. Filet z dorsza lub pstrąga w aromatycznej marynacie, ułożony na liściu kukurydzy to danie, którym warto pochwalić się znajomym.
Dla kogo?
Dla wielbicieli oryginalnych przepisów. Warto je testować, bo dzięki temu możesz odkryć potrawy, których smak pozytywnie Cię zaskoczy.
Na jaką okazję?
Ryba w liściach kukurydzy to niebanalny pomysł na grilla. Zaserwuj ją znajomym, a pytania o przepis gwarantowane.
Czy wiesz, że?
Ojczyzną kukurydzy jest Meksyk, ale jej największym producentem są Stany Zjednoczone. Latem bez problemu dostaniesz świeżą, lokalną kukurydzę. Z masłem oraz z odrobiną soli smakuje wyśmienicie!
Dla urozmaicenia
Limonkę możesz zastąpić pomarańczą. Będzie tak samo pysznie!