Babeczki na halloween przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Babeczki na halloween

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
78 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

41 osób wydrukowało

Pobierz pdf

67 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

4 sztuki

200 gramów

1 łyżeczka

100 gramów

5 łyżek

60 mililitrów

do dekoracji:

250 gramów

4 łyżki

12 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski przekładamy pokrojone w kostkę masło. Wsypujemy cukier oraz kakao. Następnie wlewamy mleko. Całość podgrzewamy, aż powstanie kakaowa masa. Zostawiamy do wystudzenia.

Babeczki na halloween - Krok 1

Krok 2

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka dodajemy do masy i dokładnie mieszamy.

Babeczki na halloween - Krok 2

Krok 3

Następnie przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i ponownie mieszamy.

Babeczki na halloween - Krok 3

Krok 4

Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.

Babeczki na halloween - Krok 4

Krok 5

Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki wlewamy ciasto zostawiając 1 cm od górnej krawędzi. Pieczemy babeczki w piekarniku nagrzanym do 175 C ok 35 min do suchego patyczka.

Babeczki na halloween - Krok 5

Krok 6

Cukier puder mieszamy z woda, aż powstanie gęsty lukier. Polewamy nim babeczki i dekorujemy cukrowymi dekoracjami na halloween.

Babeczki na halloween - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babeczki na halloween - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babeczki na halloween - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babeczki na halloween - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babeczki na halloween - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babeczki na halloween - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babeczki na halloween - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babeczki na halloween - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Babeczki na halloween - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babeczki na halloweenBabeczki na halloween

Możesz nazywać je babeczkami albo muffinami, ale pewne rzeczy pozostają niezmienne: to bardzo poręczny deser, który króluje wśród imprezowych przekąsek na słodko. Wyglądają niezwykle zachęcająco, a udekorować je można na wiele pysznych sposobów. Sprawdź, jak zrobić babeczki na halloween z hojnym dodatkiem kakao.

Dla kogo?

Nie masz czasu na długie ucieranie ciasta, a do pieczenia biszkoptu nie wystarcza ci cierpliwości? Przepis na babeczki okaże się więc wybawieniem. Do wymieszania wszystkich składników potrzebne są tylko drewniana łyżka i najprostszy mikser.

Na jaką okazję?

Jak sama nazwa wskazuje, efektowne babeczki doskonale sprawdzą się podczas imprezy z okazji halloween. Wystarczy jednak, że zmienisz rodzaj dekoracji i podawać je możesz również podczas wszystkich domowych uroczystości.

Czy wiesz, że?

Babeczki będą smakować jeszcze lepiej, gdy do ciasta dodasz pokrojoną w bardzo drobne kawałki gorzką czekoladę.

Dla urozmaicenia:

Do udekorowania deseru możesz użyć pokruszonych orzechów albo kandyzowanych owoców.