
Składniki
200 gramów
4 sztuki
200 gramów
1 łyżeczka
100 gramów
5 łyżek
60 mililitrów
do dekoracji:
250 gramów
4 łyżki
12 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miski przekładamy pokrojone w kostkę masło. Wsypujemy cukier oraz kakao. Następnie wlewamy mleko. Całość podgrzewamy, aż powstanie kakaowa masa. Zostawiamy do wystudzenia.

Krok 2
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka dodajemy do masy i dokładnie mieszamy.

Krok 3
Następnie przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i ponownie mieszamy.

Krok 4
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.

Krok 5
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki wlewamy ciasto zostawiając 1 cm od górnej krawędzi. Pieczemy babeczki w piekarniku nagrzanym do 175 C ok 35 min do suchego patyczka.

Krok 6
Cukier puder mieszamy z woda, aż powstanie gęsty lukier. Polewamy nim babeczki i dekorujemy cukrowymi dekoracjami na halloween.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Babeczki na halloween
Możesz nazywać je babeczkami albo muffinami, ale pewne rzeczy pozostają niezmienne: to bardzo poręczny deser, który króluje wśród imprezowych przekąsek na słodko. Wyglądają niezwykle zachęcająco, a udekorować je można na wiele pysznych sposobów. Sprawdź, jak zrobić babeczki na halloween z hojnym dodatkiem kakao.
Dla kogo?
Nie masz czasu na długie ucieranie ciasta, a do pieczenia biszkoptu nie wystarcza ci cierpliwości? Przepis na babeczki okaże się więc wybawieniem. Do wymieszania wszystkich składników potrzebne są tylko drewniana łyżka i najprostszy mikser.
Na jaką okazję?
Jak sama nazwa wskazuje, efektowne babeczki doskonale sprawdzą się podczas imprezy z okazji halloween. Wystarczy jednak, że zmienisz rodzaj dekoracji i podawać je możesz również podczas wszystkich domowych uroczystości.
Czy wiesz, że?
Babeczki będą smakować jeszcze lepiej, gdy do ciasta dodasz pokrojoną w bardzo drobne kawałki gorzką czekoladę.
Dla urozmaicenia:
Do udekorowania deseru możesz użyć pokruszonych orzechów albo kandyzowanych owoców.