
Składniki
200 gramów
180 gramów
3 sztuki
135 gramów
250 gramów
1 szczypta
do dekoracji:
9 sztuk
300 gramów
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło kroimy w kostkę i przekładamy do rondelka. Dodajemy pokrojoną w kostkę czekoladę. Całość rozpuszczamy na małym ogniu. Masę pozostawiamy do wystudzenia.

Krok 2
W naczyniu mieszamy jajka z cukrem. Tak powstałą masę wlewamy do roztopionej czekolady. Po chwili dodajemy mąkę oraz sól. Całość dokładnie mieszamy.

Krok 3
Powstałe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 C. Pieczemy ok 35 min. Następnie studzimy. Kroimy na 9 równych części.

Krok 4
Cukier puder łączymy z wodą, aż powstanie gęsty lukier. Każdą piankę smarujemy od spodu lukrem i przyczepiamy na kawałku ciasta.

Krok 5
Każdy kawałek ciasta polewamy gęstym lukrem, tak aby przykrył piankę.

Krok 6
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Za pomocą wykałaczki nabieramy odrobinę czekolady i tworzymy z niej oczy oraz nos „duszków”.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Mini brownie z piankami
Intensywnie czekoladowe brownie to ulubiona pozycja deserowa wszystkich miłośników czekolady. Podejrzewamy, że nie brakuje ich wśród twoich domowników i znajomych, których zaprosisz na słodki poczęstunek. Tym razem jednak uprzedź ich, że powinni przygotować się na strasznie smaczny deser, ponieważ kawałki słodkiego ciasta przyjmą kształt… duchów!
Dla kogo?
Uważasz, że przygotowanie domowych wypieków to świetny pretekst do zabawy. Lubisz zaskakiwać swoich gości? Mini brownie z piankami z pewnością przypadną ci do gustu i pozwolą wyszaleć się artystycznie w kuchni.
Na jaką okazję?
Na halloween słodkie duszki będą jak znalazł! Z talerzy bardzo szybko znikną również podczas kinderbali, przyjęć karnawałowych oraz wszelkich imprez przebieranych. Bale maskowe są uwielbiane nie tylko przez dzieci!
Czy wiesz, że?
Konsystencja idealnego brownie jest dość ciężka i wilgotna, a samo ciasto nie powinno być wysokie.
Dla urozmaicenia:
Deser, w którym pierwsze skrzypce gra ciemna czekolada, wyśmienicie smakuje z dodatkiem owocowego sosu, zwłaszcza malinowego.