Mini brownie z piankami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mini brownie z piankami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
111 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
9 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

94 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

180 gramów

3 sztuki

135 gramów

250 gramów

1 szczypta

do dekoracji:

9 sztuk

300 gramów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło kroimy w kostkę i przekładamy do rondelka. Dodajemy pokrojoną w kostkę czekoladę. Całość rozpuszczamy na małym ogniu. Masę pozostawiamy do wystudzenia.

Mini brownie z piankami - Krok 1

Krok 2

W naczyniu mieszamy jajka z cukrem. Tak powstałą masę wlewamy do roztopionej czekolady. Po chwili dodajemy mąkę oraz sól. Całość dokładnie mieszamy.

Mini brownie z piankami - Krok 2

Krok 3

Powstałe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 C. Pieczemy ok 35 min. Następnie studzimy. Kroimy na 9 równych części.

Mini brownie z piankami - Krok 3

Krok 4

Cukier puder łączymy z wodą, aż powstanie gęsty lukier. Każdą piankę smarujemy od spodu lukrem i przyczepiamy na kawałku ciasta.

Mini brownie z piankami - Krok 4

Krok 5

Każdy kawałek ciasta polewamy gęstym lukrem, tak aby przykrył piankę.

Mini brownie z piankami - Krok 5

Krok 6

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Za pomocą wykałaczki nabieramy odrobinę czekolady i tworzymy z niej oczy oraz nos „duszków”.

Mini brownie z piankami - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mini brownie z piankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mini brownie z piankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mini brownie z piankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mini brownie z piankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mini brownie z piankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mini brownie z piankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mini brownie z piankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mini brownie z piankami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mini brownie z piankamiMini brownie z piankami

Intensywnie czekoladowe brownie to ulubiona pozycja deserowa wszystkich miłośników czekolady. Podejrzewamy, że nie brakuje ich wśród twoich domowników i znajomych, których zaprosisz na słodki poczęstunek. Tym razem jednak uprzedź ich, że powinni przygotować się na strasznie smaczny deser, ponieważ kawałki słodkiego ciasta przyjmą kształt… duchów!

Dla kogo?

Uważasz, że przygotowanie domowych wypieków to świetny pretekst do zabawy. Lubisz zaskakiwać swoich gości? Mini brownie z piankami z pewnością przypadną ci do gustu i pozwolą wyszaleć się artystycznie w kuchni.

Na jaką okazję?

Na halloween słodkie duszki będą jak znalazł! Z talerzy bardzo szybko znikną również podczas kinderbali, przyjęć karnawałowych oraz wszelkich imprez przebieranych. Bale maskowe są uwielbiane nie tylko przez dzieci!

Czy wiesz, że?

Konsystencja idealnego brownie jest dość ciężka i wilgotna, a samo ciasto nie powinno być wysokie.

Dla urozmaicenia:

Deser, w którym pierwsze skrzypce gra ciemna czekolada, wyśmienicie smakuje z dodatkiem owocowego sosu, zwłaszcza malinowego.