Parówki w cieście francuskim na Halloween: przepis | Przepisy.pl pixel

Parówki w cieście francuskim na halloween

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

119 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

52 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

132 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 sztuka

dodatki:

12 sztuk

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie parówki obierz z folii, a następnie przekrój na pół. Piekarnik ustaw na 180°C i najlepiej funkcję pieczenia „góra-dół”.

Parówki w cieście francuskim na halloween - Krok 1

Krok 2

Rozłożone na stolnicy lub blacie ciasto francuskie pokrój na równomierne paski o grubości około 0,5 cm.

Parówki w cieście francuskim na halloween - Krok 2

Krok 3

Każdy kawałek parówki owijaj ciastem francuskim w taki sposób, by w górnej części zostawić niewielką przestrzeń na oczy.

Parówki w cieście francuskim na halloween - Krok 3

Krok 4

Tak przygotowane parówki przełóż ostrożnie na blaszkę wyłożoną pergaminem lub papierem do pieczenia, a następnie włóż do dobrze nagrzanego piekarnika na około 20 minut. Upieczone w ten sposób parówki na Halloween pozostaw do wystudzenia. Gdy będą nieco chłodniejsze, każdą z nich udekoruj oczkami przygotowanymi z kolorowej masy cukrowej. Gotową przekąskę podawaj z ketchupem.

Parówki w cieście francuskim na halloween - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli nie masz masy cukrowej pod ręką, ostudzone parówki w cieście francuskim Halloween możesz udekorować również za pomocą gotowego lukru w pisakach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Parówki w cieście francuskim na halloween - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Parówki w cieście francuskim na halloween - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Parówki w cieście francuskim na halloween - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Parówki w cieście francuskim na halloween - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Parówki w cieście francuskim na halloween - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Parówki w cieście francuskim na halloween - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Parówki w cieście francuskim na halloween - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Parówki w cieście francuskim na halloween - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Parówki w cieście francuskim na halloweenParówki w cieście francuskim na halloween

Prościej być nie może! Do zrobienia tej pysznej i niezwykle uniwersalnej przekąski wystarczą zaledwie dwa składniki: ciasto francuskie oraz parówki. Jeśli zechcesz podać przystawkę w bardziej zabawnej i oryginalnej formie, przygotuj nieskomplikowaną dekorację. Jaką? Wszystkiego dowiesz się z naszego przepisu. Zaskocz wszystkich oryginalną przekąską i przygotuj coś wyjątkowego na Halloween – parówki w cieście francuskim przypominające miniaturowe mumie!

Dla kogo?

Przygotowywanie złożonych i czasochłonnych potraw nie należy do twoich ulubionych zajęć? W takim razie nasze parówki w cieście francuskim na Halloween pokochasz od pierwszego wejrzenia i pierwszego kęsa!

Na jaką okazję?

Zabawna dekoracja przekąski czyni z niej idealną propozycję na przyjęcie z okazji Halloween. Wpadnie w oko smakoszom w każdym wieku! Nie da się jednak ukryć, że parówki w cieście francuskim pasują świetnie do dowolnej okazji: parapetówki, imprezy karnawałowej, sylwestrowego bankietu albo pikniku w ogrodzie.

Czy wiesz, że?

Kiedy wierzch każdej parówki Halloween posmarujesz rozkłóconym jajkiem, po upieczeniu staną się błyszczące i nabiorą większej chrupkości.

Dla urozmaicenia:

Do przygotowania mumii możesz użyć cienkich kiełbasek drobiowych lub wieprzowych. Parówki na Halloween będą smakować jeszcze lepiej, gdy każdą owiniesz najpierw cienkim plastrem wędzonego boczku, a dopiero potem francuskim ciastem. Smacznego!