Parówki w cieście francuskim na halloween
NOWY PRZEPIS
łatwe
58 osób zapisało

Składniki
6 sztuk
1 sztuka
dodatki:
12 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Parówki przekrawamy na pół.
Krok 2
Ciasto francuskie kroimy na cienkie (0,5 cm ) paski.
Krok 3
Każdy kawałek parówki owijamy ciastem francuskim. Zostawiamy małą przestrzeń na oczy.
Krok 4
Parówki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 C ok 20 min. Po wyjęciu dekorujemy oczami z masy cukrowej.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Parówki w cieście francuskim na halloween
Prościej być nie może! Do zrobienia tej pysznej i niezwykle uniwersalnej przekąski wystarczą zaledwie dwa składniki: ciasto francuskie oraz parówki. Jeśli zechcesz podać przystawkę w bardziej zabawnej i oryginalnej formie, przygotuj nieskomplikowaną dekorację. Jaką? Wszystkiego dowiesz się z naszego przepisu.
Dla kogo?
Przygotowywanie złożonych i czasochłonnych potraw nie należy do twoich ulubionych zajęć? W takim razie przepis na parówki w cieście francuskim pokochasz od pierwszego wejrzenia i pierwszego gryza.
Na jaką okazję?
Zabawna dekoracja przekąski czyni z niej idealną propozycję na przyjęcie z okazji halloween. Wpadnie w oko smakoszom w każdym wieku! Nie da się jednak ukryć, że parówki w cieście francuskim pasują świetnie do dowolnej okazji: parapetówki, imprezy karnawałowej, sylwestrowego bankietu albo pikniku w ogrodzie.
Czy wiesz, że?
Wierzch zawiniątek posmaruj rozkłóconym jajkiem. Po upieczeniu będą wyglądać jeszcze bardziej apetycznie.
Dla urozmaicenia:
Zamiast parówek możesz użyć cienkich kiełbasek drobiowych lub wieprzowych. Dobrym pomysłem jest zawinięcie w ciasto plasterków sera żółtego.