Parówki w cieście francuskim na halloween
NOWY PRZEPIS
łatwe
142 osoby zapisały

Składniki
6 sztuk
1 sztuka
dodatki:
12 sztuk
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie parówki obierz z folii, a następnie przekrój na pół. Piekarnik ustaw na 180°C i najlepiej funkcję pieczenia „góra-dół”.

Krok 2
Rozłożone na stolnicy lub blacie ciasto francuskie pokrój na równomierne paski o grubości około 0,5 cm.

Krok 3
Każdy kawałek parówki owijaj ciastem francuskim w taki sposób, by w górnej części zostawić niewielką przestrzeń na oczy.

Krok 4
Tak przygotowane parówki przełóż ostrożnie na blaszkę wyłożoną pergaminem lub papierem do pieczenia, a następnie włóż do dobrze nagrzanego piekarnika na około 20 minut. Upieczone w ten sposób parówki na Halloween pozostaw do wystudzenia. Gdy będą nieco chłodniejsze, każdą z nich udekoruj oczkami przygotowanymi z kolorowej masy cukrowej. Gotową przekąskę podawaj z ketchupem.


Dobra rada:
Jeśli nie masz masy cukrowej pod ręką, ostudzone parówki w cieście francuskim Halloween możesz udekorować również za pomocą gotowego lukru w pisakach.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Ketchup Hellmann's Pikantny
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Parówki w cieście francuskim na halloween
Prościej być nie może! Do zrobienia tej pysznej i niezwykle uniwersalnej przekąski wystarczą zaledwie dwa składniki: ciasto francuskie oraz parówki. Jeśli zechcesz podać przystawkę w bardziej zabawnej i oryginalnej formie, przygotuj nieskomplikowaną dekorację. Jaką? Wszystkiego dowiesz się z naszego przepisu. Zaskocz wszystkich oryginalną przekąską i przygotuj coś wyjątkowego na Halloween – parówki w cieście francuskim przypominające miniaturowe mumie!
Dla kogo?
Przygotowywanie złożonych i czasochłonnych potraw nie należy do twoich ulubionych zajęć? W takim razie nasze parówki w cieście francuskim na Halloween pokochasz od pierwszego wejrzenia i pierwszego kęsa!
Na jaką okazję?
Zabawna dekoracja przekąski czyni z niej idealną propozycję na przyjęcie z okazji Halloween. Wpadnie w oko smakoszom w każdym wieku! Nie da się jednak ukryć, że parówki w cieście francuskim pasują świetnie do dowolnej okazji: parapetówki, imprezy karnawałowej, sylwestrowego bankietu albo pikniku w ogrodzie.
Czy wiesz, że?
Kiedy wierzch każdej parówki Halloween posmarujesz rozkłóconym jajkiem, po upieczeniu staną się błyszczące i nabiorą większej chrupkości.
Dla urozmaicenia:
Do przygotowania mumii możesz użyć cienkich kiełbasek drobiowych lub wieprzowych. Parówki na Halloween będą smakować jeszcze lepiej, gdy każdą owiniesz najpierw cienkim plastrem wędzonego boczku, a dopiero potem francuskim ciastem. Smacznego!