Pieczone warzywa na halloween przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone warzywa na halloween

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

8 sztuk

nadzienie do papryki:

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

50 gramów

6 sztuk

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka wlej wodę, dodaj sól i torebkę z kaszą gryczaną. Kaszę ugotuj według zaleceń podanych na opakowaniu.

Krok 2

Pieczarki oczyść, obierz i wraz z cebulą pokrój na drobne kawałki. Czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju zacznij podsmażać czosnek, cebulę oraz pieczarki. Po kilku minutach dodaj również odcedzoną kaszę gryczaną. Całość przypraw do smaku i mieszaj od czasu do czasu.

Krok 3

Ziemniaki umyj bardzo dokładnie. Niewielkim nożykiem powycinaj otwory na oczy, nos i buzię. W międzyczasie włącz piekarnik i ustaw na 180°C, żeby zdążył się nagrzać.  

Krok 4

Papryki natnij od góry dookoła łodygi i dokładnie wyczyść gniazda nasienne. Koniecznie zachowaj przykrywki z końcówką łodygi. Nożykiem wytnij w paprykach trójkątne otwory na oczy i nos oraz natnij zygzak przypominający zaciśnięte usta. Do każdej papryki na dno nałóż trochę tartego sera, następnie dodaj farsz z kaszy, a całość przykryj odciętym wcześniej daszkiem.

Krok 5

Formę wysmaruj odrobiną oleju, a następnie ostrożnie przełóż wszystkie warzywa. Piecz około 40 minut. Gotowe warzywa wyciągnij z piekarnika i pozostaw na kilka chwil, żeby lekko ostygły.

przepisy.pl

Dobra rada:

Pieczone warzywa można serwować z dodatkiem gęstych sosów np. jogurtowo-koperkowego (jak do mizerii) albo czosnkowego. Przed podaniem można je oprószyć odrobiną drobno siekanego szczypiorku lub natki pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone warzywa na halloween - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone warzywa na halloween - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone warzywa na halloween - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone warzywa na halloween - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone warzywa na halloween - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone warzywa na halloween - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone warzywa na halloween - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone warzywa na halloweenPieczone warzywa na halloween

Halloween zbliża się wielkimi krokami, a Ty jeszcze nie masz przygotowanego menu? Dzięki przepisowi na pieczone warzywa błyskawicznie uzupełnisz swój upiorny jadłospis o znakomitą pozycję. Sekret smaku tej potrawy kryje wnętrze papryki i ziemniaków. Straszliwy wygląd może nie zwiastuje głębi aromatu, którą odkryjesz po dostaniu się do środka pieczonych warzyw. Gwarantujemy, że smaczne nadzienie zachwyci każdego! Co się w nim znajduje? Farsz przygotujesz z kaszy gryczanej, pieczarek, sera, cebuli, czosnku oraz aromatycznych przypraw. Uwierz nam, że to kompozycja idealna, którą zachwycą się zarówno starsi jak i najmłodsi wielbiciele Halloween.

Dla kogo?

Gdy zaserwujesz pieczone warzywa swoim gościom, z pewnością każdy zapyta o przepis na to oryginalne danie. Jesteśmy pewni, że nikomu nie umknie prezencja dania. Pomysłowe, smaczne i straszne w jednym!

Na jaką okazję?

Pieczone warzywa z naszego przepisu to „must have” na halloweenowym przyjęciu. Jeżeli jednak chcesz przygotować tę potrawę na inną okazję, to zrezygnuj z wycinania strasznych wzorów i podaj warzywa na rodzinny obiad lub wspólną kolację. W mniej upiornej wersji smakują równie dobrze!

Czy wiesz, że?

Możesz wybrać również i inne ulubione warzywa i dołączyć je do grona pieczonych ziemniaków i papryk. W tej roli świetnie się sprawdzą młode okrągłe cukinie, kabaczki lub większe pieczarki. Takie pieczone warzywa smakują wybornie! Pycha!

Dla urozmaicenia:

Halloweenowe przekąski powinny charakteryzować się wyrazistym smakiem. Jak możecie uzyskać ostry efekt? Jeżeli niestraszne Wam są pikantne przyprawy, to dorzućcie do farszu pieczonych warzyw odrobinę bardzo drobno posiekanej papryczki chili. Życzymy smacznego!