Składniki
8 sztuk
8 sztuk
nadzienie do papryki:
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
50 gramów
6 sztuk
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do garnka wlej wodę, dodaj sól i torebkę z kaszą gryczaną. Kaszę ugotuj według zaleceń podanych na opakowaniu.
Krok 2
Pieczarki oczyść, obierz i wraz z cebulą pokrój na drobne kawałki. Czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju zacznij podsmażać czosnek, cebulę oraz pieczarki. Po kilku minutach dodaj również odcedzoną kaszę gryczaną. Całość przypraw do smaku i mieszaj od czasu do czasu.
Krok 3
Ziemniaki umyj bardzo dokładnie. Niewielkim nożykiem powycinaj otwory na oczy, nos i buzię. W międzyczasie włącz piekarnik i ustaw na 180°C, żeby zdążył się nagrzać.
Krok 4
Papryki natnij od góry dookoła łodygi i dokładnie wyczyść gniazda nasienne. Koniecznie zachowaj przykrywki z końcówką łodygi. Nożykiem wytnij w paprykach trójkątne otwory na oczy i nos oraz natnij zygzak przypominający zaciśnięte usta. Do każdej papryki na dno nałóż trochę tartego sera, następnie dodaj farsz z kaszy, a całość przykryj odciętym wcześniej daszkiem.
Krok 5
Formę wysmaruj odrobiną oleju, a następnie ostrożnie przełóż wszystkie warzywa. Piecz około 40 minut. Gotowe warzywa wyciągnij z piekarnika i pozostaw na kilka chwil, żeby lekko ostygły.
Dobra rada:
Pieczone warzywa można serwować z dodatkiem gęstych sosów np. jogurtowo-koperkowego (jak do mizerii) albo czosnkowego. Przed podaniem można je oprószyć odrobiną drobno siekanego szczypiorku lub natki pietruszki.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczone warzywa na halloween
Halloween zbliża się wielkimi krokami, a Ty jeszcze nie masz przygotowanego menu? Dzięki przepisowi na pieczone warzywa błyskawicznie uzupełnisz swój upiorny jadłospis o znakomitą pozycję. Sekret smaku tej potrawy kryje wnętrze papryki i ziemniaków. Straszliwy wygląd może nie zwiastuje głębi aromatu, którą odkryjesz po dostaniu się do środka pieczonych warzyw. Gwarantujemy, że smaczne nadzienie zachwyci każdego! Co się w nim znajduje? Farsz przygotujesz z kaszy gryczanej, pieczarek, sera, cebuli, czosnku oraz aromatycznych przypraw. Uwierz nam, że to kompozycja idealna, którą zachwycą się zarówno starsi jak i najmłodsi wielbiciele Halloween.
Dla kogo?
Gdy zaserwujesz pieczone warzywa swoim gościom, z pewnością każdy zapyta o przepis na to oryginalne danie. Jesteśmy pewni, że nikomu nie umknie prezencja dania. Pomysłowe, smaczne i straszne w jednym!
Na jaką okazję?
Pieczone warzywa z naszego przepisu to „must have” na halloweenowym przyjęciu. Jeżeli jednak chcesz przygotować tę potrawę na inną okazję, to zrezygnuj z wycinania strasznych wzorów i podaj warzywa na rodzinny obiad lub wspólną kolację. W mniej upiornej wersji smakują równie dobrze!
Czy wiesz, że?
Możesz wybrać również i inne ulubione warzywa i dołączyć je do grona pieczonych ziemniaków i papryk. W tej roli świetnie się sprawdzą młode okrągłe cukinie, kabaczki lub większe pieczarki. Takie pieczone warzywa smakują wybornie! Pycha!
Dla urozmaicenia:
Halloweenowe przekąski powinny charakteryzować się wyrazistym smakiem. Jak możecie uzyskać ostry efekt? Jeżeli niestraszne Wam są pikantne przyprawy, to dorzućcie do farszu pieczonych warzyw odrobinę bardzo drobno posiekanej papryczki chili. Życzymy smacznego!