Rolada z boczku z karmelizowanymi jabłkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rolada z boczku z karmelizowanymi jabłkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
86 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
110 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

67 osób wydrukowało

Pobierz pdf

171 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

300 gramów

1 garść

3 sztuki

2 sztuki

100 gramów

1 opakowanie

3 listków

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso rozetnij tak, by powstał cienki płat, zaczynając od środka boczku. Powinno rozłożyć się jak książka.

Rolada z boczku z karmelizowanymi jabłkami - Krok 1

Krok 2

Mięso obficie natrzyj z obu stron Przyprawą do żeberek Knorr, oprósz pokruszonym liściem laurowym. Przełóż do naczynia, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na kilka godzin.

Rolada z boczku z karmelizowanymi jabłkami - Krok 2

Krok 3

W międzyczasie obierz jabłko, pokrój go w plasterki, posiekaj drobno czosnek, suszone pomidory, szalotkę i szałwię.

Rolada z boczku z karmelizowanymi jabłkami - Krok 3

Krok 4

Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju pozostałego z suszonych pomidorów, podsmaż na nim szalotkę z czosnkiem, suszone pomidory, plasterki jabłka i szałwię.

Rolada z boczku z karmelizowanymi jabłkami - Krok 4

Krok 5

Składniki te rozłóż równomiernie na powierzchni boczku. Mięso ściśle zroluj i obwiąż sznurkiem.

Rolada z boczku z karmelizowanymi jabłkami - Krok 5

Krok 6

Roladę wstaw do nagrzanego do 170°C piekarnika na 120 minut, obracając mięso co jakiś czas.

Rolada z boczku z karmelizowanymi jabłkami - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Tak przygotowana rolada jest idealna jako zimna przekąska, podawana jako wędlina, ale równie dobrze smakuje na gorąco w formie pieczeni podawanej na obiad.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rolada z boczku z karmelizowanymi jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rolada z boczku z karmelizowanymi jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rolada z boczku z karmelizowanymi jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rolada z boczku z karmelizowanymi jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rolada z boczku z karmelizowanymi jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rolada z boczku z karmelizowanymi jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rolada z boczku z karmelizowanymi jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rolada z boczku z karmelizowanymi jabłkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rolada z boczku z karmelizowanymi jabłkamiRolada z boczku z karmelizowanymi jabłkami

Nadziewane dania wciąż są na topie – nie tylko dobrze się prezentują, ale i smakują. Znudzeni monotonią w kuchni, szukamy innych przepisów niż kotlet schabowy z ziemniakami. I choć klasyka zawsze się broni, to czasem warto sięgnąć po coś nowego oraz urozmaiconego. Jednym z takich dań jest rolada z boczku z karmelizowanymi jabłkami. Twoje kubki smakowe będą Ci wdzięczne!

Dla kogo?

Dla wszystkich tych, którzy lubią połączenie smaku mięsa z owocami. Gotowy na słodko-słony kęs?

Na jaką okazję?

Rolada z boczku z karmelizowanymi jabłkami to świetna propozycja na obiad. To co, zawijamy?

Czy wiesz, że?

Karmelizowanie jabłek polega na ich podsmażaniu z dodatkiem cukru. To ciekawy dodatek nie tylko do mięs, ale i do naleśników na słodko.

Dla urozmaicenia:

Tak przygotowana rolada jest idealna jako zimna przekąska, podawana jako wędlina, ale równie dobrze smakuje w formie pieczeni serwowanej na obiad.