Rolada z boczku z karmelizowanymi jabłkami
łatwe
171 osób zapisało

Składniki
2 kilogramy
300 gramów
1 garść
3 sztuki
2 sztuki
100 gramów
1 opakowanie
3 listków
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso rozetnij tak, by powstał cienki płat, zaczynając od środka boczku. Powinno rozłożyć się jak książka.

Krok 2
Mięso obficie natrzyj z obu stron Przyprawą do żeberek Knorr, oprósz pokruszonym liściem laurowym. Przełóż do naczynia, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na kilka godzin.

Krok 3
W międzyczasie obierz jabłko, pokrój go w plasterki, posiekaj drobno czosnek, suszone pomidory, szalotkę i szałwię.

Krok 4
Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju pozostałego z suszonych pomidorów, podsmaż na nim szalotkę z czosnkiem, suszone pomidory, plasterki jabłka i szałwię.

Krok 5
Składniki te rozłóż równomiernie na powierzchni boczku. Mięso ściśle zroluj i obwiąż sznurkiem.

Krok 6
Roladę wstaw do nagrzanego do 170°C piekarnika na 120 minut, obracając mięso co jakiś czas.


Dobra rada:
Tak przygotowana rolada jest idealna jako zimna przekąska, podawana jako wędlina, ale równie dobrze smakuje na gorąco w formie pieczeni podawanej na obiad.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Rolada z boczku z karmelizowanymi jabłkami
Nadziewane dania wciąż są na topie – nie tylko dobrze się prezentują, ale i smakują. Znudzeni monotonią w kuchni, szukamy innych przepisów niż kotlet schabowy z ziemniakami. I choć klasyka zawsze się broni, to czasem warto sięgnąć po coś nowego oraz urozmaiconego. Jednym z takich dań jest rolada z boczku z karmelizowanymi jabłkami. Twoje kubki smakowe będą Ci wdzięczne!
Dla kogo?
Dla wszystkich tych, którzy lubią połączenie smaku mięsa z owocami. Gotowy na słodko-słony kęs?
Na jaką okazję?
Rolada z boczku z karmelizowanymi jabłkami to świetna propozycja na obiad. To co, zawijamy?
Czy wiesz, że?
Karmelizowanie jabłek polega na ich podsmażaniu z dodatkiem cukru. To ciekawy dodatek nie tylko do mięs, ale i do naleśników na słodko.
Dla urozmaicenia:
Tak przygotowana rolada jest idealna jako zimna przekąska, podawana jako wędlina, ale równie dobrze smakuje w formie pieczeni serwowanej na obiad.