Zapiekane buraki z serem owczym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekane buraki z serem owczym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
92 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 szczypta

1 opakowanie

200 mililitrów

70 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Upieczone wcześniej buraki przekrój na pół, umieść w żaroodpornym naczyniu i obficie oprósz z wierzchu czarnym pieprzem.

Krok 2

Naturalnie Smaczne Knorr wymieszaj ze 100 ml wody i śmietaną, co zapewni doskonały smak dania. Powstałą zawiesiną zalej buraki.

Krok 3

Zapiekankę posyp z wierzchu rozkruszonym serem owczym. Całość wstaw do nagrzanego do 200⁰C piekarnika na ok. 25 minut.

Krok 4

Po tym czasie gotową już zapiekankę delikatnie polej z wierzchu miodem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Buraki można wcześniej zamarynować w otartej skórce z pomarańczy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane buraki z serem owczym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane buraki z serem owczym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane buraki z serem owczym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane buraki z serem owczym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane buraki z serem owczym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane buraki z serem owczym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane buraki z serem owczym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane buraki z serem owczym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekane buraki z serem owczymZapiekane buraki z serem owczym

Upieczone wcześniej buraki przekrój na pół, umieść w żaroodpornym naczyniu i obficie oprósz z wierzchu czarnym pieprzem.