świnki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

świnki

Autor: Mirka Czubak

ratingratingratingratingrating

2

heart
16 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

37 osób wydrukowało

Pobierz pdf

30 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

55 dekagramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

15 dekagramów

200 mililitrów

14 gramów

1 sztuka

30 dekagramów

100 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

CIASTO I: drożdże rozpuścić w mleku, wymieszać z resztą składników (mąką 40dag ,jajkiem, jogurtem, solą i cukrem) zagnieść, uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Krok 2

CIASTO II :(15 dag mąki i margaryny) masło z mąką dokładnie wyrobić, a gdy ciasto drożdżowe już wyrośnie, oba ciasta razem zagnieść.

Krok 3

Rozwałkować ciasto na 4-5mm, wykrawamy szklanką kółka - to będą główki świnek. Na środek każdego kółka kładziemy trochę farszu (nie za dużo), przykrywamy drugim kółkiem i zlepiamy brzegi. Małym kieliszkiem wykrawamy kółka z ciasta, dzielimy je na 4 ćwiartki. Na każdą bułeczkę przyklejamy po bokach 2 ćwiartki - to będą uszy. Wykrawamy malutkie kółeczka na ryjki i przyklejamy na środku, robimy w nich nożem dwie dziurki na koniec wciskamy nad ryjkiem dwa goździki lub ziarna pieprzu - to będą oczy.

Krok 4

Teraz czas już na pieczenie: układamy bułeczki na blachę z dala od siebie, żeby nie posklejały się podczas pieczenia, smarujemy rozmąconym białkiem z mlekiem. Pieczemy 20-25 minut temp. 200stopni, aż się zarumienią.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • świnki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • świnki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • świnki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • świnki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • świnki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • świnki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • świnki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • świnki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Domowe hot dogi
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej