
Składniki
1 sztuka
55 dekagramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
15 dekagramów
200 mililitrów
14 gramów
1 sztuka
30 dekagramów
100 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
CIASTO I: drożdże rozpuścić w mleku, wymieszać z resztą składników (mąką 40dag ,jajkiem, jogurtem, solą i cukrem) zagnieść, uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Krok 2
CIASTO II :(15 dag mąki i margaryny) masło z mąką dokładnie wyrobić, a gdy ciasto drożdżowe już wyrośnie, oba ciasta razem zagnieść.
Krok 3
Rozwałkować ciasto na 4-5mm, wykrawamy szklanką kółka - to będą główki świnek. Na środek każdego kółka kładziemy trochę farszu (nie za dużo), przykrywamy drugim kółkiem i zlepiamy brzegi. Małym kieliszkiem wykrawamy kółka z ciasta, dzielimy je na 4 ćwiartki. Na każdą bułeczkę przyklejamy po bokach 2 ćwiartki - to będą uszy. Wykrawamy malutkie kółeczka na ryjki i przyklejamy na środku, robimy w nich nożem dwie dziurki na koniec wciskamy nad ryjkiem dwa goździki lub ziarna pieprzu - to będą oczy.
Krok 4
Teraz czas już na pieczenie: układamy bułeczki na blachę z dala od siebie, żeby nie posklejały się podczas pieczenia, smarujemy rozmąconym białkiem z mlekiem. Pieczemy 20-25 minut temp. 200stopni, aż się zarumienią.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej