Łazanki z kapustą i kiełbasą | Przepisy.pl pixel

Łazanki z kapustą i kiełbasą

Autor: Patiszonek666

ratingratingratingratingrating

7

heart
16 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

99 osób wydrukowało

Pobierz pdf

102 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 sztuka

4 sztuki

3 sztuki

30 dekagramów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę drobno posiekać i włożyć do garnka wraz z listkami laurowymi. Całość zalać niewielką ilością wody i ugotować do miękkości. Łazanki ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropli oleju.

Krok 2

Cebule, kiełbasę i boczek pokroić w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucić cebulę, zrumienić na złoto, następnie dodać boczek i kiełbasę, lekko podsmażyć, aż wędlina się zarumieni. Lekko wszystko posolić, często mieszać, smażyć, aż cebula będzie miękka.

Krok 3

Kapustę dobrze odcisnąć i wymieszać z cebulą i wędliną, dodać makaron. Całość doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać, gotowe!

Krok 4

Podgrzewać  na małym ogniu , ciągle mieszając przez kilkanaście minut. Można też przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć wiórki masła i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20 minut, gotowe! Smacznego!!

2

Opinie o przepisie

  • Xxx

    Xxx , 24.11.2022

    Raczej 500 g makaronu a nie 50 g

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łazanki z kapustą i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łazanki z kapustą i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łazanki z kapustą i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łazanki z kapustą i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łazanki z kapustą i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łazanki z kapustą i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łazanki z kapustą i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łazanki z kapustą i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej