Łazanki z pekińską kapustą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łazanki z pekińską kapustą

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

2

25 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

25 dekagramów

15 dekagramów

3 łyżki

3 łyżeczki

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

0.5 kilograma

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z reguły łazanki z kapustą robimy z kapusty białej duszonej. Polecam wypróbowanie tego przepisu. Kapusta pekińska jest delikatniejsza. Zaczynamy od pokrojenia kapusty w grubszą kostkę i gotowanie jej zalanej wodą przez 45 minut. Potem odcedzamy pozostawiając ok. pół kubka wywaru z gotowania.

Krok 2

Boczek pokrojony w drobną kostkę wytapiamy na skwarki. Na podrumienione skwarki wrzucamy pokrojoną drobno cebulę i podsmażamy dalej aż cebula zrobi się złota. Przekładamy boczek z cebulą do kapusty i dusimy. Dodajemy Bulionetkę pieczeniową rozpuszczoną w 1/3 szklanki gorącej wody i rozkruszoną mini kostkę Prażona cebulka.

Krok 3

Na oleju smażymy na złoto pokrojone w plasterki pieczarki i wrzucamy je do kapusty. Kapusta powinna się dusić jeszcze 30 minut. Doprawić do smaku koncentratem pomidorowym, Delikatem, cukrem, pieprzem mielonym. Wsypać koper.

Krok 4

W tym czasie ugotować makaron w wodzie z dodaną kostką Rosołu z kury Knorr. Ugotowany al dente odcedzić i wymieszać z kapustą. Podawać gorące. Nie wyszukane danie ale ma wielu zwolenników. Ja proponuję zrobienie dla odmiany z kapusty pekińskiej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łazanki z pekińską kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łazanki z pekińską kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łazanki z pekińską kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łazanki z pekińską kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łazanki z pekińską kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łazanki z pekińską kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łazanki z pekińską kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łazanki z pekińską kapustą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej