Łazanki z pekińską kapustą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łazanki z pekińską kapustą

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

2

heart
25 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

34 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

25 dekagramów

15 dekagramów

3 łyżki

3 łyżeczki

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

0.5 kilograma

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z reguły łazanki z kapustą robimy z kapusty białej duszonej. Polecam wypróbowanie tego przepisu. Kapusta pekińska jest delikatniejsza. Zaczynamy od pokrojenia kapusty w grubszą kostkę i gotowanie jej zalanej wodą przez 45 minut. Potem odcedzamy pozostawiając ok. pół kubka wywaru z gotowania.

Krok 2

Boczek pokrojony w drobną kostkę wytapiamy na skwarki. Na podrumienione skwarki wrzucamy pokrojoną drobno cebulę i podsmażamy dalej aż cebula zrobi się złota. Przekładamy boczek z cebulą do kapusty i dusimy. Dodajemy Bulionetkę pieczeniową rozpuszczoną w 1/3 szklanki gorącej wody i rozkruszoną mini kostkę Prażona cebulka.

Krok 3

Na oleju smażymy na złoto pokrojone w plasterki pieczarki i wrzucamy je do kapusty. Kapusta powinna się dusić jeszcze 30 minut. Doprawić do smaku koncentratem pomidorowym, Delikatem, cukrem, pieprzem mielonym. Wsypać koper.

Krok 4

W tym czasie ugotować makaron w wodzie z dodaną kostką Rosołu z kury Knorr. Ugotowany al dente odcedzić i wymieszać z kapustą. Podawać gorące. Nie wyszukane danie ale ma wielu zwolenników. Ja proponuję zrobienie dla odmiany z kapusty pekińskiej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łazanki z pekińską kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łazanki z pekińską kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łazanki z pekińską kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łazanki z pekińską kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łazanki z pekińską kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łazanki z pekińską kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łazanki z pekińską kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łazanki z pekińską kapustą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej