
Składniki
0.5 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
25 dekagramów
15 dekagramów
3 łyżki
3 łyżeczki
3 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
0.5 kilograma
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z reguły łazanki z kapustą robimy z kapusty białej duszonej. Polecam wypróbowanie tego przepisu. Kapusta pekińska jest delikatniejsza. Zaczynamy od pokrojenia kapusty w grubszą kostkę i gotowanie jej zalanej wodą przez 45 minut. Potem odcedzamy pozostawiając ok. pół kubka wywaru z gotowania.
Krok 2
Boczek pokrojony w drobną kostkę wytapiamy na skwarki. Na podrumienione skwarki wrzucamy pokrojoną drobno cebulę i podsmażamy dalej aż cebula zrobi się złota. Przekładamy boczek z cebulą do kapusty i dusimy. Dodajemy Bulionetkę pieczeniową rozpuszczoną w 1/3 szklanki gorącej wody i rozkruszoną mini kostkę Prażona cebulka.
Krok 3
Na oleju smażymy na złoto pokrojone w plasterki pieczarki i wrzucamy je do kapusty. Kapusta powinna się dusić jeszcze 30 minut. Doprawić do smaku koncentratem pomidorowym, Delikatem, cukrem, pieprzem mielonym. Wsypać koper.
Krok 4
W tym czasie ugotować makaron w wodzie z dodaną kostką Rosołu z kury Knorr. Ugotowany al dente odcedzić i wymieszać z kapustą. Podawać gorące. Nie wyszukane danie ale ma wielu zwolenników. Ja proponuję zrobienie dla odmiany z kapusty pekińskiej.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.
Czytaj więcejKrólowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne.
Czytaj więcej