Łazanki z pekińską kapustą przepis – Zobacz na przepisy.pl

Łazanki z pekińską kapustą

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

2

25 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

25 dekagramów

15 dekagramów

3 łyżki

3 łyżeczki

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

0.5 kilograma

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z reguły łazanki z kapustą robimy z kapusty białej duszonej. Polecam wypróbowanie tego przepisu. Kapusta pekińska jest delikatniejsza. Zaczynamy od pokrojenia kapusty w grubszą kostkę i gotowanie jej zalanej wodą przez 45 minut. Potem odcedzamy pozostawiając ok. pół kubka wywaru z gotowania.

Krok 2

Boczek pokrojony w drobną kostkę wytapiamy na skwarki. Na podrumienione skwarki wrzucamy pokrojoną drobno cebulę i podsmażamy dalej aż cebula zrobi się złota. Przekładamy boczek z cebulą do kapusty i dusimy. Dodajemy Bulionetkę pieczeniową rozpuszczoną w 1/3 szklanki gorącej wody i rozkruszoną mini kostkę Prażona cebulka.

Krok 3

Na oleju smażymy na złoto pokrojone w plasterki pieczarki i wrzucamy je do kapusty. Kapusta powinna się dusić jeszcze 30 minut. Doprawić do smaku koncentratem pomidorowym, Delikatem, cukrem, pieprzem mielonym. Wsypać koper.

Krok 4

W tym czasie ugotować makaron w wodzie z dodaną kostką Rosołu z kury Knorr. Ugotowany al dente odcedzić i wymieszać z kapustą. Podawać gorące. Nie wyszukane danie ale ma wielu zwolenników. Ja proponuję zrobienie dla odmiany z kapusty pekińskiej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łazanki z pekińską kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łazanki z pekińską kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łazanki z pekińską kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łazanki z pekińską kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łazanki z pekińską kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łazanki z pekińską kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łazanki z pekińską kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej